За японския филм - гледах го вчера, като филм е добър, посланието също ми допада, драматичността също си я биваше, въобще - добър филм. Обаче имаше разни военно-исторически неточности/слабости: повтаря всички известни митове все едно отмята по списък (то не че следва да се очаква от художествен филм да развенчава някой и друг мит, но бе много нелепо представена цялата работа). Няма и да споменавам за "атмосферата" на самолетоносача - бърр, много зле (ако човек няма идея за какво става въпрос, ще остане с впечатлението, че екипажа на самолетоносача е 30-40 души (а не към 2000), които се моткат насам-натам безцелно, шмтакат се възторжено насам-натам и с военни действия не се занимават иначе, освен случайно, а офицери или военна йерархия в японския флот няма). Но това са дребни неща и подробности, които не пречат особено, още повече, че атмосферата, според мен, бе добре представена, а това е по-важно.
Разбира се, на фона на старите им военни филми не е чак толкова добър, според мен, но това важи за всички техни филми за войната от последните 20-тина години, които съм гелдал (да речем, онзи за Ямамото).
Разбира се, на фона на старите им военни филми не е чак толкова добър, според мен, но това важи за всички техни филми за войната от последните 20-тина години, които съм гелдал (да речем, онзи за Ямамото).
Comment