Съобщение

Collapse
No announcement yet.

А. и Б. Стругацкие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да, Хайнлайн има някои добри неща (най-вече като идеи), но има и доста слаби работи. Бюджолд и мен ме кефи, макар че и тя е далеч от качеството на титулярите на тази тема (това, което ме кефи в нейните книги е от същото естество като удоволствието от първите три серии на "Междузведни войни").

Comment

gollum написа
      Да, Хайнлайн има някои добри неща (най-вече като идеи), но има и доста слаби работи. Бюджолд и мен ме кефи, макар че и тя е далеч от качеството на титулярите на тази тема (това, което ме кефи в нейните книги е от същото естество като удоволствието от първите три серии на "Междузведни войни").
      Абе всъщност за мен има два основни типа фантастика, единия използва бъдещето, другите светове и всички атрибути за да завъртят някава /криминална, любовна или всякава друга/ история на нейния фон, което не е винаги лошо и Бюджолд е пример за много сполучливо съчетание... други пък изграждат цял такъв свят и всъщност историята /криминална, любовна или всякава друга / е само начина да ни покажат този нов свят... ето там са Стругацки , или пък Сергей Павлов - Лунна Дъга
      may the Force be with you

Comment

Е, тя Бюджолд общо взето също се справя с изграждането на собствен свят, друг е въпросът доколко самоцелно е това . Виж, "Лунна дъга" на мен не ми хареса особено (то това си е ивъпрос на вкус, де) - някак твърде очевидно криминало-разузнаваческа бе първата част, а втората много ми напомняше за следващите части на "Космическата одисея..." в някои моменти. Но мисля че с изграждането на свят С. Павлов не се бе справил чак толкова блестящо. Впрочем, пак да повторя - то това си е въпрос на вкус .

Comment

Дадох "лунна дъга" като пример за многостранно изградена картина на едно бъдеще с достатъчна техническа и фактологическа обосновка, на мен ми хареса за това иначе ми седи малко студено/дистанцирано - Сергей Павлов винаги пише като страничен и прецизнообективен наблюдател
          may the Force be with you

Comment

Working...
          X