Съобщение

Collapse
No announcement yet.

А. и Б. Стругацкие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Преди година и нещо - две издателство "Бард" издаде такова хубаво издание на четирите "Одисеи" та чак се разтекох. То беше втората книга от една поредица която и досега поръдлжава да излиза -
    1) Четирите части на Землемория от добрата стара Урсула К. Ле Гуин
    2) Одисеите на Кларк
    3) Първи том от творбите на Азимов за Фондацията
    4) Втори том от творбите на Азимов за Фондацията
    5) Книга с приказки (?) на Урсула Ле Гуин
    6) Дюн
    Май това е засега.

Comment

Е, чак пък на "светлинни години" не е. По-скоро в литературно отношение е няколко крачки пред него (но пък Бредбъри е с около километър пред всички останали в това отношение). Но инак е много подобен на Азимов и въобще не достига дълбочината на Стругацки и още повече - на Лем. Това е лично мнение, разбира се.

Comment

Е, струва ми се че пишат доста различни видове фантастика, за да ги сравняваме

Землеморията в интерес на истината не ми направи невероятно впечатление, а последната част беше откровено безидейна.

Виж, Фондацията съм чел отчасти и отдавна, ще трябва да си я припомня.

Вчера прочетох една кратка новела на Хайнлайн (неспоменат от Манщайн, но любим) - Корпорация Магия (Magic Inc). Не беше "изключителна", но приятна, може би е ранна творба. Сякаш основната му идея беше да атакува разните адвокати и политици
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Всяко нещо може да се сравнява стига преди товада изградиш система, в която съответните обекти да могат да се вместят .

Comment

Това е потенциално доста порочна логика.
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Тези пет неща са началото на поредицата. Явно още не са стигнали до този автор, който казваш ти Империал.

Comment

Империал, стига да не те спипат в противоречие няма проблеми .

Comment

А къде отиде стремежът към обективност и истинност, то ако основният принцип си беше "да не те спипат", още щяхме да си препрочитаме Ледоразбивачът
                  albireo написа

Comment

Е, мисля че поначало е ясно какво означават понятия като "истина" и "обективност" - те означават непротиворечивост по отношение на индивидуалният ти пространствено-времеви тунел - още повече, когато говорим за литературна критика (което по същество си е сравняването на текстове). Така че стига да намериш допирните точки всеки два текста могат да бъдат подложени на анализ и сравнение, което всъщност и пишех по-горе.
                    "Спипването" е както по отношение на самият теб (умозрителната посторйка трябва да е устойчива на твоя критичен поглед първо), така и по отношение на останалите, които ще четат каквото си сътворил. В случаят с "Ледоразбивачът" "спипването" е неизбежно, защото посторйката на Суворов/Резун има проблеми с вътрешната непротиворечивост още, какво остава пък по отношение на съотнасянето с външните препратки.

Comment

Тука се отвори мноооооого широка тема, а и виждам че и съответните отклонения вече се зараждат:lol:.
                      Иначе Бредбъри е велик,
                      Лем не подлежи на квалификация
                      Братята са ... ми, Братята

А между другото какво ще кажете за първия Гейтуей на Пол? На мен доста ми допадна едно време (и съответно бях толкова по-разочарован от втория, а по-натам дори не съм ги хващал)
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Да, добър беше първия Гейтуей. Ако ти се четат подобни завършени неща, мога да ти препоръчам (ако не си ги чел вече) "Вечност" и продължението й "Еон" на Грег Беър.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Да, чел съм ги, но някак си хм не знам. Прекалено плоски ми се видяха. Но то такава ми се вижда и цялата тази "описателна" фантастика дето се преплитат някакви тайнствени истории, странни, но разбираеми (ех, колко далече от тях е океанът на Соларис) извънземни и разбира се загадките на вселената. Шарени картинки за деца
                          XV mile the sea brode is
                          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Еее, та колко от пишещите в тая гилдия са наясно, че неицказаното трябва да си остане такова и обясненията са необходими само в научно популярната литература (или детективската )? Май почти няма такива. Именно затова толкова цнея писатели като Лем и Братята (лошото е, че първият не пише вече почти 20 години, а вторите също, макар да имат повече оправдания за това).

Comment

На мен ми е много интересно как двама души (особено ако са братя) могат да пишат заедно - примерът е Иля Илф и Евгени Петров. Другите случаи с истински братя - Гонкур (които в общи линии са некадърници) и Стругацки.

Comment

Imperial Friedrich написа
                                Хм, Артър Кларк е на светлинни години пред Азимов, защо никой не го спомена?
                                Артър Кларк, също много го харесвам и чета с удоволствие но за мен той е по-скоро прогностик, отколкото фантаст, Хайнлайн също го чета с кеф, както и Лоис Макмастър Бюджолд
                                may the Force be with you

Comment

Working...
                                X