Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българско кино

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ами, ако "актьорите" могат да играят добре само себе си, значи не са никакви актьори.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Тук съм склонен да се съглася с pnp5q. У нас актьора не е актьор, защото играе добре, а защото го дават по теУевизията. Но не мисля, че корените са в тежкото ценностно наследство. Пазара е виновен, неговата мамица. Ако почне да се разработва нишата на сериозните филми, нещата ще се променят. Трябва да се инвестира в български продукции, а не само да снимаме чужди. Историческите филми (за българска история) според мен са най-подходящия старт в тази посока. Българина се интересува от история, гледа, чете, коментира. Ще има възвръщаемост.

Comment

Това добре, но това значи да се финансират филми на загуба, защото гледаемостта на "сериозните" филми ще бъде много малка.

Comment

pnp5q, не знам, не познавам добре съсловието, което обсъждаме - нито сега, нито преди, а не съм се и интересувал специално, така че не мога да формирам цялостно мнение с аргументация. Изложените от теб репери съм ги "усещал", въпросът е доколко те са характерни за определено съсловие и за начина, по който то се формира професионално тогава и сега. Всеки актьор някога е виждал в професията си възможност да пътува в чужбина и да получава достъп до дефицитни западни блага? Не мисля, това не само че е изключение (процентно пътуващите в чужбина или пазаруващите от "Кореком" едва ли са надхвърляли 0,5% от съответното съсловие), но не е и изключително за съсолвието, т.е. други професии са предлагали по-добър достъп до тези възможности. От друга страна, това дали означава, че основната мотивация на всяка от тези професии е бил достъпът до чужбина и до западни потребителски блага (или източни, но дефицитни)? Не мисля, че е само това -иначе трудно би могло да се обяснят фактите, че се върши реална работа и има реални "постижения", включително в изкуството. Вярно, може да се каже, че това е "въпреки системата" и плод на индивидуални качества. Проблемът е, че това наблюдение ще важи за всяка система, когато говорим за изкуство - то (почти) винаги е плод на индивидуални качества, енергия и целепоставяне/търсене. Ако нещо може да се обсъжда спрямо системата, то е какви условия създава за съществуване на творец в дадена област, спрямо това какви ограничения налага. Мисля че трудно ще открием съществена разлика - ограниченията са били много големи, но и възможностите (като цяло) също са били малко по-големи (повече "целеви" пари за такива цели).
          Както и да е, приемам, че някаква част от хората, влизащи в тази професия и след това продължаващи да правят кариера са били водени от подобни подбуди и са създавали определена ценностна система в описаната от теб посока. Въпросът е, че това е в сила за всяка една система и тази професия, т.е. нещата едва ли са чак толкова по-различни другаде - актьорската професия в нейния успешен образ също се свързва с "големи възможности" не толкова в професионалната сфера, колкото в житейската. Т.е. пак го имаме този образ за "привилегировано съсловие" - разбира се, ограничен до "успелите" (но тук е било същото).
          Затова аз все пак бих търсил причините другаде, защото за мен описаното от теб са винаги съществуващи съпътстващи условия, контекст. Същественото вероятно е в това какво се възприема професионално за "правилно" (това вече го описах) и чисто количествената страна на нещата, за която вече споменаха други в темата нееднократно - твърде малко продукции се правят и няма възможност нито да се "възпита" вкус у зрителите, нито пък съответния професионализъм у изпълнителите. Вероятно "лечението" минава през натрупване, т.е. трябва да има много продукции (сериозни, драматични, обикновено-делнични) и постепенно ще се възпита ново успешно поколение артисти с достатъчно реалистично поведение. Бих рискувал да предположа, че същото е било и при предишната система, т.е. постепенно се е стигнало до определено ниво чрез натрупване.

Ако се върна на трейлъра, от който започна всичко - главният проблем за мен не е във външния вид на героите, визуалните цитати и прочее, а в това, че поне въз основа на видяното в трейлъра образът не е убедителен, когато говори. А идеите, които излага са съществена час тот образа и тя не бива да се проваля.

Comment

gollum написа Виж мнение
            въпросът е доколко те са характерни за определено съсловие и за начина, по който то се формира професионално тогава и сега.
            Този въпрос има смисъл, ИМХО, когато съсловието се формира въз основа само на професионални критерии. Тук проблема е именно в преобладаването на непрофесионален критерий за дълго време - любов и вярност към Партията.
            "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

pnp5q написа
              Тук проблема е именно в преобладаването на непрофесионален критерий за дълго време - любов и вярност към Партията.
              Не знам въз основа на какво съдиш, че това е бил основният критерий? Аз просто не познавам добре нещата, признавам (не съм се интересувал), но се съмнявам, че основният изпит е бил по история на БКП или нещо подобно или пък това е бил основен предмет. Поне това не е в сила за други професии, свързани с изкуството. "Връзките" са отделен случай, но и те не са били базирани на това.
              Втората точка вече я споменах: дори и това да е основният критерий за влизане в гилдията и пребиваване там, то пак, от тогава е минал повече от четвърт век, т.е. като цяло съставът на гилдията се е пообменил. И би трябвало да наблюдаваме следната разлика: старите актьори и прочее да са доста по-зле професионално от най-младите. Но подобно нещо поне аз не наблюдавам.

Може би целият този разговор е за някаква отделна тема.

Comment

gollum написа Виж мнение
                старите актьори и прочее да са доста по-зле професионално от най-младите.

Може би целият този разговор е за някаква отделна тема.
                Средните и младите са по-зле. Просто минава време, докато този критерий окаже влияние - постепенно хората, които стават преподаватели без "достатъчно" талант, почват да си избират ученици с по-умерен талант - инак сравненията няма да са в тяхна полза; а в това време продължава да действа и партийният критерий - не знам как е било при теб, но по мое време в университет се влизаше с два изпита - по специалността и по "обществознание"... Тъй че тоя критерий е действал минимум като вето - талантливи, но по-буйни и непримирими характери най-много да си кютат в някое провинциално театърче.
                "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

pnp5q написа
                  не знам как е било при теб, но по мое време в университет се влизаше с два изпита - по специалността и по "обществознание"... Тъй че тоя критерий е действал минимум като вето - талантливи, но по-буйни и непримирими характери най-много да си кютат в някое провинциално театърче.
                  За първото - 92-ра вече нямаше такива неща, т.е. това съм го пропуснал, няма как да изказвам мнение. Но имам някаква идея (да речем, брат ми е по-голям и е минавал през това). По другото - далеч съм от мисълта да твърдя, че тези неща не са имали значение - със сигурност са оказвали някакво негативно влияние. От друга страна, има го и обратният момент - при онази система е било възможно до образование да достигнат хора, които нямат почти никакъв (или направо никакъв) шанс сега - по финансови причини. Но това е маргинално за разговора.
                  Щео се отнася до "твърде буйните" - те биха имали проблеми при каквато и да е система.
                  Та, трудно ми е да си представя, че страничните - но задължителни, идеологически ориентирани дисциплини са оказвали толкова обхватно влияние, че само некадърници или хора без талант ас можели да влизат в дадена професия. Просто не виждам как едното води до другото - особено пък в подобна крайна форма. Ще се съглася, че е оказвало влияние в това някаква част - вероятно доста по-голяма от нормалното, да бъдат не особено кадърни хора, които правят кариера по идеологическа или партийна линия - това със сигурност го имаше. Но не можем да отдадем, според мен, целия проблем, който обсъждаме - т.е. изкуствеността в изказа при актьорите ни, - на това. Какво в идеологическите дисциплини и кариеризма по партийна линия води до този феномен?
                  Има и друга точка - ако изцяло вържем тези две явления едно за друго трябва да очакваме във всяка държава, в която действа същата система - а това на практика са всички "народни демокрации" от този период, плюс СССР, да имаме същото явление в същите мащаби и пропорции. И ако това не се потвърди, то следва да потърсим някакви допълнителни причини и да имаме известно съмнение в това тази да е основна. А, според мен, това не се потвърждава - това си е доста специфично българско явление, поне по мое наблюдение.

pnp5q написа
                  Средните и младите са по-зле. Просто минава време, докато този критерий окаже влияние - постепенно хората, които стават преподаватели без "достатъчно" талант, почват да си избират ученици с по-умерен талант - инак сравненията няма да са в тяхна полза
                  Хъм, нещо не ми се връзва. Хайде да направим един съвсем простичък модел. Ще се опитам да опиша как аз разбирам това, което твърдиш: имаме "едно време" и приемаме, че всички са некадърни, т.е. ако човек има талант и професионално умение има много малък шанс да попадне в "гилдията", а дори и да се случи - да просперира. Т.е. който и момент да "хванем", ще имаме поне 90% пълни некадърници, т.е. пълно преобладаване навсякъде, нали? Причината за това, според теб, е подборът (идеологическите дисциплини), т.е. влизат почти само хора без талант; начинът на обучение (преподавателите са от същите среди на хора без умения и талант); критериите за кариера (умения да се оправя човек в идеологическата конюнктура и подходящи "връзки", т.е. все непрофесионални критерии). Приемаме, че това е така.
                  Идва 90-та година и критериите за приемане се променят (към 91-ва със сигурност вече бяха отпаднали идеологическите дисциплини), т.е. вече няма никакъв отбор на "входа", който да спира хората с талант. Разбира се, по нашия модел все още всички преподаватели за некадърници от "онова време". Критериите за кариера вече няма как да включват предишното - нещата са се променили, но "връзките" все още имат значение, защото самите хора "отпреди" не са изчезнали никъде.
                  Колко време е нужно за да започне да се променя състава? За 20 години (отпускаме им известно време, за да започнат да се "проявяват") вече ще имаме поне 15-випуска, които не са по никакъв начин обвързани с предишните проблеми спрямо прием/кариера, но все още ще минават през "старите" преподаватели. Колко време е нужно това да се промени? Не съм сигурен, но за 20 години определена част от преподавателския състав също трябва да се е променила. Бих предположил, поне 30-40%, вероятно и отгоре.
                  Сега, по-същественото, според мен, е че трябва да наблюдаваме някаква положителна тенденция по интересуващия ни проблем, след като основното, което го е създавало постепенно изчезва, нали? Всеки следващ випуск млади актьори трябва да е малко по-добър от предишния, а кариерата им вече трябва изцяло да се гради/да зависи от други неща - тяхната пазарна реализация. Наблюдава ли се такава тенденция? Според мен, не. Аз поне не я виждам.
                  Затова и смятам, че това е най-много част от проблема, при това такава негова част, която вече не е в сила от доста време. естествено, може да се каже, че проблемът е в количеството кино и тв- филмови продукции и сигурно това също е част от проблема. Но тогава този проблем не би трябвало да се наблюдава в театъра. Обаче там си го има горе-долу в същата пропорция, според мен. Затова си мисля, че коренът е другаде. Това може да е било утежняващо обстоятелство, но основа на проблема - не ми се вярва.

Обаче много се отклонихме от идеята на темата за показване на трейлъри и коментар по тях.

Comment

За мен нещата са простички, а и съм далеч от идеологизирането и политизирането. Работата, според мен, е там, че киното е скъпо удоволствие, оттам и следствията - нямаме кино индустрия, оттам и актьорска школа с опит в киното, а в малкото филми които се правят актьорите идват основно от театъра, където актьорската игра се подчинява на съвсем други закономерности /това обаче съвсем не означава, че сме нямали и нямаме стойностни актьори, които като относителен дял от населението може и да са съпоставими с тези от други държави, предполагам/.
                    Liberte, egalite, fraternite
                    Viva la revolution
                    Zalmoxis написа
                    Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
                    http://hristoen4ev.blogspot.com/
                    dibo написа
                    Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
                    - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

1951 написа Виж мнение
                      В годините на развитото соц кино на година са се правили около 30 филма. Включително и телевизионните такива. Плюс малко сериали за телевизията. Ако погледнете биографиите на актьорите от старото поколение ще видите, че годишно всеки от тях е играел в минимум един - два филма. Неизбежно количествените натрупвания водят до качествени изменения.
                      Сега зорлем се правят пет - шест филми годишно, плюс някои и друг сериал. И това е. Актьорите и да искат няма къде да се шлайфат в киното и неизбежно театралничат, защото в същността си са театрални актьори. Сериозен талант се иска да може да си на ниво на сцената и на екрана и малцина го имат в България днес.
                      Нямало къде да се шлайфат в киното? Това е далеч от истината.

"Ню Бояна Филмс" снимат средно по 15 филма годишно в България от 12 години. Адресът им е 84 Kumata street, Cinema Center Boyana, 1616 Sofia, Bulgaria

Строго погледнато, това не са "български филми", но са или продукции на дружествата-майки (Ню Имидж и Милениум Филмс) или други продукции, в които те са подизпълнител (предоставят за ползване оборудване, сетове, каскадьори и т.н. - преди години помагах на един приятел да стане каскадьор там). Никой не ги спира да се пробват там, първо в малки роли, ако са добри - и в по-големи. И те го правят, разбира се - дори Любо Чукът имаше малка роля в "Непобедимите 1". При това имат шанса да играят на чужд език и редом с професионалисти в бранша.

http://www.imdb.com/name/nm1707712/?ref_=nv_sr_2 - Захари Бахаров гледам е играл в поне 4 филма, снимани от Ню Бояна: Enemies Closer, El Gringo, Universal Soldier: Regeneration, Command Performance. Сега и в Game of Thrones се е вмъкнал.

Comment

Трябва една нова тема "Българско кино".

Comment

Dinain написа Виж мнение
                          Нямало къде да се шлайфат в киното? Това е далеч от истината.

"Ню Бояна Филмс" снимат средно по 15 филма годишно в България от 12 години. Адресът им е 84 Kumata street, Cinema Center Boyana, 1616 Sofia, Bulgaria

Строго погледнато, това не са "български филми", но са или продукции на дружествата-майки (Ню Имидж и Милениум Филмс) или други продукции, в които те са подизпълнител (предоставят за ползване оборудване, сетове, каскадьори и т.н. - преди години помагах на един приятел да стане каскадьор там). Никой не ги спира да се пробват там, първо в малки роли, ако са добри - и в по-големи. И те го правят, разбира се - дори Любо Чукът имаше малка роля в "Непобедимите 1". При това имат шанса да играят на чужд език и редом с професионалисти в бранша.

http://www.imdb.com/name/nm1707712/?ref_=nv_sr_2 - Захари Бахаров гледам е играл в поне 4 филма, снимани от Ню Бояна: Enemies Closer, El Gringo, Universal Soldier: Regeneration, Command Performance. Сега и в Game of Thrones се е вмъкнал.
                          Добре е да се прави разлика между филм сниман в България и филм в който 100% от актьорският състав е български.
                          Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Дълбоко заключение, което съм отбелязал във втория абзац, но никой не ограничава българските актьори да играят само във филми със 100% български състав. Мнозина от тях играят редовно точно във филмите на НБ, което е видно, ако им се разгледа филмографията.

Comment

Не че е невъзможно човек да блесне в поддържаща роля, но е доста рядко явление.
                              Освен ако човека не се казва Ути Бъчваров, разбира се

Comment

Ами, практически всички актьори тръгват от поддържащи роли. Рядкост е обратното, според мен? То ако искаш и само основни роли, ще си останеш с театъра...

Comment

Working...
                                X