Сетих се за два други добри филма: Първия е ''Поп'' от 2009-та (живота на един свещенник по време на немската окупация 41-44-та, и опита за възстановавяване на църковната му епархия, след сталинските гонения). Другият е ''Край'' от 2010-та(покзава суровия живот в един от сибирските лагери на ''враговете на народа'' през зимата на 1945г.)
Топ 10 на съвременните руски военно-исторически филми
Collapse
X
-
Тук има нещо вярно, с изключение на тези 80% които поне аз не съм срещал. Наистина танкистите си получават танка директно от завода. И наистина са неопитни. С изключение на командира, където към кратят на 42-ра се научават че трябва да е карал поне половин година школа за да е ефективен. Иначе съм чел, че буквално му дават танка на изхода от завода, екипажа също, и в джоба филтъра за гориво. Разписва се за танка и екипажа и тетака. Няколко часа за сработване(то тука си е цяла любопитна епопея, но не е по темата) и бегом в бойните подразделения. От там нататък е отговорност на командира да превърне тракториста и селянчетата от екипажа в танкисти и войници. Някой командири успяват, нищо че са момчета на по 20-тина години. Някой не успяват. Абе кофти работа.Някакви данни, документи, спомени, цифри за това? 80% в първия бой - кой, къде, кога?This is my signature. There are many like it but this one is mine.Comment
-
Добре, приемам критиката - процентите предполагат математическа точност, а тя се обосновава на документи и числа. В този смисъл, добре, съгласен съм - изказът ми не е бил прецизен.Но ако кажа " голяма част от тези младежи са загивали в първия сериозен бой" - мисля, че смисълът не би бил различен, Кало. Това твърдение вече можеш да го засечеш в статистиките за загубите на танкове и екипажи в цитирания период /такива има/ и в субективните, но безценни спомени на оцелелите фронтоваци - айде, ако не ти се търси в цитирания сайт /защото там обемът на информацията е колосален/, в книжлето "Аз убивах с Т 34" има поне десетина такива истории, като подкрепената от Амазон версия за скорострелната подготовка на танкистите в кризисния момент 41-42-ра.
Тук обаче трябва да направим уговорката - стигнало се е до този момент, след като голяма част от добре обучената и екипирана кадрова армия буквално се стопява. Иначе, пак в същите спомени имаше историята на кадрови танкист от 1939 година, задържан на служба и след април 41-ва, и оцелял през цялата война. Той си казва, че до войната танкистите са били елитът на Червената армия - добре обучени, нахранени и екипирани. След това обаче нивото драстично спада по обясними причини.
Като казвам "кьосета" - имам предвид 17-18 годишни селянчета, мобилизирани набързо от тракторите им да стават танкисти - с няколко часа управление на Т 26, сглобяване на Т34 в завода и хвърляне в месомелачката. Цяло чудо е, че е имало и оцелели и ветерани от цялата война.
Същото важи и за непрецизния епитет "учили-недоучили суворовци" - тук имах предвид възпитаници на военните училища по на няколко месеца обучение, все още тийнейджъри, които е трябвало да бъдат хвърлени в боя, за да задържат танковите колони на Вермахта пред Москва. Естествено в РККА не са били дебили - никой не е правил това с голямо желание, но се е случвало, а когато е било възможно да евакуират училището с персонала и курсантите - са го правили.
Що се отнася до "опълчението" и работническите батальони - гледах наскоро документален филм за битката за Москва - там се казваше, че две трети от пратените в бой набързо мобилизирани цивилни не се връщат обратно - били са зле екипирани и набързо събрани.
Та, в този смисъл - защо да не е възможно в критичния момент на някой да му хрумне да набира военнослужещи и офицери от бившите професионлани военни, а и не само - сред зековете. СССР си е била доволно военизирана държава и елементарната военна подготовка си е била задължителна за голяма част от мъжкото население дори преди 1939 година и драстичното увеличение на числеността на РККА.Last edited by zmaj; 16-12-2013, 08:03.Comment
-
-------------[извън темата]----------------------------
Отговорът е простичък - те не случайно са в затвор или лагер: защото са извършили нещо, поради което "властта" не им вярва. И като помним колко важен е момента, каква параноя гони въпросната "власт" (навсякъде им се привиждат диверсанти, предатели и прочее) на кого ще му хрумне гениалната идея да събере накуп и да въоръжи въпросните престъпници и "подривни елементи"? И колко време ще отнеме самия този ръководител да се озове зад решетките със сходно обвинение? За гениалната идея да организира накуп и да даде оръжие на хора, които вече веднъж са "предали" доверието на "властта", т.е. логичното е да се очаква от тях да сторят същото. Т.е. чисто логически погледнато е малко вероятно точно тогава подобно нещо да се е случвало, освен в някакъв изключителен порядък (т.е. под формата на изключение, в обсаден град и то пак - не е много вероятно). Или може би в някакъв единичен порядък под формата на преразглеждане на присъдата (знам ли?). Т.е. каквото и да е, зад това трябва да стои не просто решението на някои функционер на достатъчно високо ниво (писмено, т.е. трябва да бъде намерено документ), но трябва да има и някакъв документ от най-високо ниво като основание (отново нещо, което оставя ясно видими документални следи). Това трябва да се търси.Картаген написаТа, в този смисъл - защо да не е възможно в критичния момент на някой да му хрумне да набира военнослужещи и офицери от бившите професионлани военни, а и не само - сред зековете.
А виж тук до известен смисъл си имаме работа с митове - особено ако говорим за началния период. Поради различни причини (главно финансови, организационни и прочее) една не малка част от мъжкото население въобще не минава през военна служба през 20-те и началото на 30-те години, друга - минава през ограничена такава (териториални части). Нещата започват да се "оправят" в това отношение едва през 30-те години и чак към втората им половина започват да обхващат наистина "голяма част" от наборния контингент (младежи в съответната възраст) в наборната армия (като до края на 30-те години се запазва в определена форма и службата в териториални подразделения (местон опълчение на практика)).Картаген написаСССР си е била доволно военизирана държава и елементарната военна подготовка си е била задължителна за голяма част от мъжкото население дори преди 1939 година и драстичното увеличение на числеността на РККА.
Така че за 41-ва/42-ра сред контингента, който е трябвало да минава през армията грубо 1920-1934-1935 (т.е. родените след 1900 г. до около 1915-1916 г.), едва ли повече от 20-30% реално са минали през някаква форма на военна подготовка. Това са хората, които през 41-ва/42-ра година са били на 30-40 годишна възраст (т.е. тези, които най-вероятно са привиквани допълнително или са се записвали като доброволци). Виж, сред тези между 20 и 30 години имало много повече хора с доста по-пресен и в някаква степен използваем казармен опит, т.е. това са хората, които са минавали през вече бързо разрастващата се РККА от втората половина на 30-те години. Но пак - не всички, поне в категорията 25-30 (за 20-25 години би трябвало покритието да е много високо).
Сред по-възрастните (40-60 години) е имало много хора с опит от ПСВ или Гражданската война, но пак, това е бил бая "прашасал" опит, труден за използване в реална ситуация и най-вече опит, който няма почти нищо общо с реалиите на РККА през 40-те години. Т.е. преподготовката е задължителна.
Между другото, макар в РККА да не могат (особено в най-напрегнатия момент, т.е. първата година, година и половина) да разчитат на време за качествена подготовка на резервите, все пак си имат своя армия на резерва и от 42-ра е нормално призованите да преминат поне през 3-6 месеца подготовка преди да попаднат в подразделения на фронта. По-късно този срок се увеличава до по-нормални (за останалите държави) времеви периоди (да речем, във Вермахта по същото време този период може да продължи 12-18 месеца, дори и повече понякога). Това се проследява и в спомените на хора, да речем, на онзи сайт, за който писахте. Просто вижте за онези, които са попаднали на фронта през 43-та и 44-та години (когато описват периода от мобилизирането до попадането на фронта - особено за танкисти и авиатори).
За загубите - тук вероятно има едно объркване, обсъждали сме го на съответното място. В едно сражение загуба от 10-20% вече е изключително висока и влияе пагубно на възможностите на подразделението да продължи да се сражава ефективно. 80% е близко до невъзможното. Т.е. такъв тип загуби са нормални за по-дълъг период от време (операция, т.е. няколко поредни сражения) и - норма, - когато говорим за период от година или две (дори и в армиите на Западните съюзници съвсем не е изключение за година през бойните подразделения да минат 150-200% от щатния състав, т.е. загубите да достигнат 50-100%). Всичко зависи от това на какво ниво се гледа. На ниско ниво, т.е. взвод-рота дори в едно сражение са възможни загуби от 50% и повече (разбира се, означават на практика унищожаване - особено в един конкретен бой) и са нормални за активните периоди на войната на активен участък за сражение-операция.
Но като се качим по-високо, т.е. на батальонно, на полкова и дивизионно ниво, нещата се променят с всяко следващо ниво и общите процентни загуби намаляват като норма (защото се отдалечаваме от бойните подразделения към онези, които макар и на фронта, много по-рядко влизат пряко в бой).
За това трябва да се уточнява.
-------------[край на офтопика]----------------------------
Но, едно важно уточнение - темата, все пак, е за кино, затова предлагам да пренасяме историческите дискусии в съответните под-форуми (ако има желание и прочее).Comment
-
-------------[извън темата]----------------------------
Отговорът е простичък - те не случайно са в затвор или лагер: защото са извършили нещо, поради което "властта" не им вярва. И като помним колко важен е момента, каква параноя гони въпросната "власт" (навсякъде им се привиждат диверсанти, предатели и прочее) на кого ще му хрумне гениалната идея да събере накуп и да въоръжи въпросните престъпници и "подривни елементи"? И колко време ще отнеме самия този ръководител да се озове зад решетките със сходно обвинение? За гениалната идея да организира накуп и да даде оръжие на хора, които вече веднъж са "предали" доверието на "властта", т.е. логичното е да се очаква от тях да сторят същото. Т.е. чисто логически погледнато е малко вероятно точно тогава подобно нещо да се е случвало, освен в някакъв изключителен порядък (т.е. под формата на изключение, в обсаден град и то пак - не е много вероятно). Или може би в някакъв единичен порядък под формата на преразглеждане на присъдата (знам ли?). Т.е. каквото и да е, зад това трябва да стои не просто решението на някои функционер на достатъчно високо ниво (писмено, т.е. трябва да бъде намерено документ), но трябва да има и някакъв документ от най-високо ниво като основание (отново нещо, което оставя ясно видими документални следи). Това трябва да се търси.
-------------[край на офтопика]----------------------------
Но, едно важно уточнение - темата, все пак, е за кино, затова предлагам да пренасяме историческите дискусии в съответните под-форуми (ако има желание и прочее).
Виж, темата за параноята е обширна. Доста "провинили се" и яли доста бой на Лубянка после ги връщат в армията, че стават генерали, че и чак маршали. Това, че били зекове нищо не доказва. Сталиновата логика не е линейна, за да съдим по този начин. Да го пишат бивши лагеристи - значи е имало нещо, може само да спорим за броя и мащабите. Другото са празни приказки.Comment
-
Хайде да видим колко са тези "доста"? На фона на всички, които по един или друг повод са засегнати от чистките в армията. След това, има ли пример за някой с чин под полковник? Защото едно е "върнаха няколко от висшите офицери" (които са малко и ценни), съвсем друго е "масово взимат всеки, който е служил в армията". И сещаш ли се за един пример от тези "върнатите", който да е върнат и изпратен директно в наказателно подразделение? Защото нали за това разговаряме, за (1) немобилизирани в армията хора, (2) директно преминали от лагер/затвор в наказателно подразделение (рота или батальон). Защото нито един от тях не е "зек" от криминалните, нали? Което бе в основата на разговора, както лесно може да се проследи.Доста "провинили се" и яли доста бой на Лубянка после ги връщат в армията, че стават генерали, че и чак маршали.
Иначе, - да, знам за няколко случая на висши офицери, които са върнати на служба след началото на войната, нищо че преди това са били осъдени и са излежавали присъда в лагер. Но не се сещам за такива, които да са "върнати" в наказателно подразделение (може и да е имало, просто аз не се сещам - ако ти се сещаш, ще е интересно да се види). Така че това не е по дискусията, която, да напомня, е дали е имало криминални/политически затворници, които от затвора или лагера са пращани в наказателни армейски подразделения, за да изкупят вината си с кръв. Достатъчно е да се намери подобен пример и всичко ще е ясно. Това, разбира се, няма как да стане без документ, който да узаконява въпросната практика т.е. достатъчно ще е да се намери този документ и - готово. Той би трябвало да е издаден на достатъчно високо ниво (централно). И, логично, би трябвало да е въведен в практика (т.е. да се прилага достатъчно често, дори и за ограничен период от време), което би предполагало съответната възможност за "замяна" на присъдата още на ниво съд или някъде там.
Не знам каква е тази "линейна логика". Тъй-като не виждам никакви документи или свидетелства, затова и се опирам на разсъждения. Съгласен съм, те не са достатъчни - трябва да се намерят документи. Но не го възприемам като свое задължение, а по-скоро на човека, който иска да опровергае документите (за формирането и действието на армейските наказателни подразделения).Картаген написаСталиновата логика не е линейна, за да съдим по този начин.
Логиката е ясна: осъждаш човек за сериозно престъпление и го затваряш, след което решаваш да го освободиш и да му дадеш оръжие. Има определени моменти, които са съмнителни.
Ще ме прощаваш, но тази логика не ми е достатъчна. Всеки може да пише всичко, светът е пълен с хора, които преднамерено или чистосърдечно заблуждават в спомените си, особено за детайли. Мога да го напиша и иначе, масовото съзнание е пълно с митове - този може да е поредния. Митовете се опровергават или потвърждават чрез доказателства. Поне засега по този изглежда документите да са против. Засега. Т.е. или е мит, или не са пращани в наказателни подразделения. Това може да означава - в някакви други. Може би следва да се провери в структура на НКВД за специализирани наказателни подразделения (трудови или някакви други).Картаген написаДа го пишат бивши лагеристи - значи е имало нещо, може само да спорим за броя и мащабите.
ПП Иначе си прав, че темата за параноята е обширна. Затова и при мен това е просто страничен аргумент, един от многото, които засега ме карат да мисля, че става въпрос за мит (частичен или пълен, не знам).Comment
-
Прекалено дълъг става оф-топика, ако прецените - прехвърлете го в друга тема, но иначе разговорът си струва...
Струва ми се, че май говорим за различни неща. Аз твърдя, че съм срещал твърдения на бивши лагеристи, между другото не само спомени - голямата тухла "История на ГУЛАГ" си го има и като цитати от документи, че през есента на 1941 г. е имало ограничена възможност за определен тип "лагерници" да се запишат като доборволци на фронта. Не са били "криминални", а политически, с леки присъди - до 5 години. Аз не твърдя, че те са формирали самостоятелни "наказателни" подразделения, по-скоро ми се струва, че са си били обикновени "редови". Броят им е бил ограничен, но все пак значителен, за да не остане незабелязан. Не става въпрос само за незаменими висши командни офицери, а за обикновени политически "зекове". Всъщност до юли 1941 в ГУЛАГ се е преживявало що-годе нормално. След това става нетърпимо заради масовия глад и драстичното намаляване на порциона.
По отношение на логиката "кому може да се вярва" - тя е доста извратена, особено в съветския вариант от началото на 40-те. Няма логика да връщаш на командни постове хора ,осъдени за подготовка за държавен преврат или за противодържавна дейност, но все пак има и такива. Стечение на обстоятелствата - който е бил по-твърд и не е подписал нищо като признание, и е имал късмет да не го разстрелят веднага, е имал някакъв шанс през войната "да се докаже", особено, ако е бил ценен военен специалист.
Че те на зекове, с академични титли, са поверявали разработката на атомната бомба, тъй че тук логиката не е никак "линейна" /2 и 2 не е точно равно на 4/.
Обобщавам:
-Аз казвам, че е имало освободени зекове в замяна на записване като "доброволци" на фронта; става въпрос за ограничен, да кажем - не повече от десетки-хиляден контингент, извън висшите офицери от съветската армия.
-те не са служили в "наказателни" подразделения, макар да е възможно впоследствие някои от тях да са попадали там; но са разпределяни на "невралгични" места от фронтовата линия;
Имайте предвид, че мисленето на обикновените репресирани по онова време далеч не е било антисъветско; дори в лагерите много от тях си остават верни на партията и на др. Сталин; тези масови политически зекове нямат нищо общо с буржоазната "измет" на Соловецките острови в края на 20-те; Затова "въстанията" на политичските зекове са били рядкост, да не кажа "екзотика", въпреки нетърпимите условия по време на войната. Съветската пропаганда е била много по-ефективна от тази в нацистка Германия, макар днес за мнозина от нас да изглежда странно. Затова не е чудно, че много зекове, макар и "опетнени", са били считани са "наши хора от партията", готови да измият с кръв позора си;
Виж, друга е ситуацията в новозавладените /"освободени" след 39-та година тертории/. Там съветската пропаганда не намира добра почва и затова местното население лесно коларобационира на първо време с германците.Comment
-
Това е друго нещо. С това:
съм съгласен. Да, именно като доброволци, директно на фронта - нищо чудно.-Аз казвам, че е имало освободени зекове в замяна на записване като "доброволци" на фронта; става въпрос за ограничен, да кажем - не повече от десетки-хиляден контингент, извън висшите офицери от съветската армия.
-те не са служили в "наказателни" подразделения, макар да е възможно впоследствие някои от тях да са попадали там; но са разпределяни на "невралгични" места от фронтовата линия;
Обаче целия разговор тръгна от другаде - за наказателните армейски подразделения. Обясних вече защо ми се вижда много малко вероятно в тях да са вкарвани директно мобилизирани излежаващи присъдите си затворници. Т.е. приемаме въпроса за разрешен и се връщаме към кино-дискусията.
ПП За останалото - всичко зависи от полезността. Като цяло, обикновените затворници (политически или криминални (повечето са били такива, доколкото помня)) са им били най-полезни (така им е изглеждало) в качеството си на работна ръка, т.е. в лагерите, а не на фронта. Иначе стоят нещата със специалистите. Предполагам, въпрос най-вече на прагматизъм.Comment
-
Значи това дето го дискутирате не е офтопик...показва качеството на съвременното руско кино... Като изкуство до колко успява да повлияе, да манипулира зрителя...Отговорът е, че руската продукция издиша....Анархист-ДиктаторComment
-
Къде издиша, къде не. За мен "Штрафбат" беше много въздействащ. "Война" пък си е чист приключеснски филм, излъскан по холивудски. Има и откровени боклуци. Аз не бих обобщавал. Факт е че в момента, при филмите на военна тематика, руснаците са единствената реална конкуренция на Холивуд. Европейците издишат в количествено отношение.This is my signature. There are many like it but this one is mine.Comment
Comment