Една полезна тема за любителите на съвременното руско кино /след 2000-тата година/. Трудно се сетих за десет филма, някои от тях не са точно военно-исторически в тесния смисъл на това понятие, но могат да минат в графата "исторически реализъм". Хубавото е ,че всичките ги има в торент-сайтовете. Идеята е да обменим мнения, и ако има негледани заглавия, да попълваме тези пропуски. Моята класация е тази:
Топ 10 на съвременни руски военно-исторически филми:
9-та рота
Тихая застава
Адмирал
Бресткая крепость /руско-беларуски/
Ленинград /2009/ /руско-английски/
Жила-была одна баба
Застава Жилина /сериал/
Гибел империи /сериал/
Последний бой майора Пугачева /сериал/
Завещание Ленина /сериал/
Последните два са по мотиви на разкази на Варлам Шаламов /вторият е дори нещо като автобиографичен/
Иначе, малко извън конкретната тема. Гледал съм поне 4 художествени филма по темата Сталинград. Най-добър и въздействащ за мен е немският „Сталинград” от 1993 г. С него не могат да се сравняват нито съветските, нито руските му еквиваленти.
Топ 10 на съвременни руски военно-исторически филми:
9-та рота
Тихая застава
Адмирал
Бресткая крепость /руско-беларуски/
Ленинград /2009/ /руско-английски/
Жила-была одна баба
Застава Жилина /сериал/
Гибел империи /сериал/
Последний бой майора Пугачева /сериал/
Завещание Ленина /сериал/
Последните два са по мотиви на разкази на Варлам Шаламов /вторият е дори нещо като автобиографичен/
Иначе, малко извън конкретната тема. Гледал съм поне 4 художествени филма по темата Сталинград. Най-добър и въздействащ за мен е немският „Сталинград” от 1993 г. С него не могат да се сравняват нито съветските, нито руските му еквиваленти.
Comment