Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Топ 10 на съвременните руски военно-исторически филми

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Топ 10 на съвременните руски военно-исторически филми

Една полезна тема за любителите на съвременното руско кино /след 2000-тата година/. Трудно се сетих за десет филма, някои от тях не са точно военно-исторически в тесния смисъл на това понятие, но могат да минат в графата "исторически реализъм". Хубавото е ,че всичките ги има в торент-сайтовете. Идеята е да обменим мнения, и ако има негледани заглавия, да попълваме тези пропуски. Моята класация е тази:

Топ 10 на съвременни руски военно-исторически филми:

9-та рота
    Тихая застава
    Адмирал
    Бресткая крепость /руско-беларуски/
    Ленинград /2009/ /руско-английски/
    Жила-была одна баба
    Застава Жилина /сериал/
    Гибел империи /сериал/
    Последний бой майора Пугачева /сериал/
    Завещание Ленина /сериал/

Последните два са по мотиви на разкази на Варлам Шаламов /вторият е дори нещо като автобиографичен/

Иначе, малко извън конкретната тема. Гледал съм поне 4 художествени филма по темата Сталинград. Най-добър и въздействащ за мен е немският „Сталинград” от 1993 г. С него не могат да се сравняват нито съветските, нито руските му еквиваленти.
    Last edited by zmaj; 12-12-2013, 00:12.

Хм, "9-та рота" не е ли на Бондарчук Че се сещам, май нямаше много достоверност в този филм. В смисъл историята не се е случила точно така. Иначе от филмите, които си изброил "Адмирал" най-много ми хареса...

Comment

"Грозовые ворота" - телевизионен, пак за Афганистан, някои го смятат по-добър от "9-та рота".
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

obo.babatogo написа Виж мнение
        Хм, "9-та рота" не е ли на Бондарчук Че се сещам, май нямаше много достоверност в този филм. В смисъл историята не се е случила точно така. Иначе от филмите, които си изброил "Адмирал" най-много ми хареса...
        Аз съм фен на "9-та рота", въпреки всичките му евентуални кусури. За мен е добър филм. А освен това не се сещам за друг мащабен филм за тези събития, който да става за гледане. /Изключвам сериалите/

Между другото попадна ми една книжка с мемоари на руски офицер от Първата чеченска война - това, ако се филмира подобаващо, ще е филм-трепач.

Comment

Сещам се и за един филм, доста дълъг и разделен на 4 серии - "Вратата на бурите" Също и за "Личен номер"...Оп съжалявам, не догледах а колегата отгоре го е споменал

Comment

Аз бих добавил:
            Война -http://zamunda.net/details.php?id=283009&hit=1
            Звезда - http://zamunda.net/details.php?id=283009&hit=1
            Кандахар - http://zamunda.net/details.php?id=236717&hit=1(не е точно военен, но е близко до темата и е уникално добър филм...!)
            8ми Август - http://zamunda.net/details.php?id=305109&hit=1

9 рота го харесвам адски много и ми е любим филм.
            Книгата на Миронов за 1та чеченска е потресаваща и ако направят филм по нея много бих се радвал.

Не знам дали е споменаван тук, но сериалът "Руски Превод" е много добър - http://zamunda.net/details.php?id=305109&hit=1

Comment

boyankolev написа Виж мнение
              Не знам дали е споменаван тук, но сериалът "Руски Превод" е много добър - http://zamunda.net/details.php?id=305109&hit=1
              "Руски превод" не беше ли сериал за млад преводач към военните инструктори в Йемен през 80-те години? Ако е същият филм, аз също много го харесах!

Comment

В Замундата може да видите ,,Последний Бронепоезд" от 2006 г. Много добър сериал за един брониран влак в първите дни на Великата отечествена война -юли 1941 г. : http://zamunda.net/details.php?id=305808&hit=1

"Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

Джордж Бърнард Шоу

Comment

Historiker написа Виж мнение
                  В Замундата може да видите ,,Последний Бронепоезд" от 2006 г. Много добър сериал за един брониран влак в първите дни на Великата отечествена война -юли 1941 г. : http://zamunda.net/details.php?id=305808&hit=1

С Андрей Панин - лека му пръст

Comment

картаген написа Виж мнение
                    "Руски превод" не беше ли сериал за млад преводач към военните инструктори в Йемен през 80-те години? Ако е същият филм, аз също много го харесах!
                    Да, за един и същ сериал става дума.
                    Малко преди да го гледам бях чел книга за интернационалистите-Сверхсекретные войны СССР. Первая полная энциклопедия. “ Энциклопедия спецслужб“ (Александр Окороков), които СССР праща по целия свят и много ми се върза, атмосферата е много близко до това, което аз си представям.
                    Last edited by boyankolev; 13-12-2013, 21:52.

Comment

От сериалите ми беше харесал навремето ''Штрафбат'' с Алексей Серебряков в главната роля на командира на штрафбата (направо е роден да играе такива роли). Иначе препоръчвам един друг филм с него "Перегон" с режисьор Александър Рогожкин(поредицата за особеностите на лова и риболова) и другия му уникален филм свъзан със ВСВ за задължитено гледане е "Кукушка''(Кукувица). От другото съвременно историческо руско кино не бeшe лош "Александр. Невская битва'' от 2008-ма

Comment

Ето тук може да се гледа Штравбат без да те режат щото IP-то ти не било руско. http://serialstut.ru/serial-603-shtrafbat/. Добре е направен. Съвпада с нещата които съм чел за наказателните батальони/роти. Общо взето "Band of brothers" на стероиди, но с по-добри актьори.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Съвпада с нещата които съм чел за наказателните батальони/роти
                          В исторически план - нищо общо с реалността.

9-та рота се чудя дали не е по-голям боклук от "Сталинград", общото й с реалността е точно НУЛА.

Добър филм за Афганистан - "Афганский излом" с Микеле Плачидо.

"Грозовые ворота" - телевизионен, пак за Афганистан, някои го смятат по-добър от "9-та рота".
                          1. За Чечня е, за основа е взет (отдалечено) случаят с боя на 6-та рота, 2бт, 104гпдп, 76д ВДВ на височина 776 в шатойски район. около 2500 бойци на Хатаб срещу 90 десантчици

2. Трудно може да се намери филм, по-лош от 9-та рота.

Comment

По отношение на "9-та рота": Не съм толкова навътре в темата за съветско-афганистанския конфликт, но като обикновен зрител-лаик филмът ми беше интересен, тоест въздействащ е; друг е въпросът, ако ти си бил в Афганистан и имаш впечатления от първа ръка и показаното ти се струва нелепо, тогава е оправдано; "9-та рота" е заснет малко в стилистиката на американския "Взвод", тъй че съм склонен да мисля, че е поукрасен. Но е добре направен. Но пак казвам - аз съм лаик, не съм военен и не мога да преценя доколко дразнещо нереалистичен е.
                            Имаше един американски филм за един изгубен съветски танк в Афганистан, не се сещам за заглавието, той ми изглеждаше далеч по-нелепо от "9-та рота", макар да си е типичен военен екшън.
                            Би ми било интересно да чуя от военнни, запознати с темата, кое точно в "9-та рота" им се струва дразнещо и нагласено...

Comment

Трудно може да се намери филм, по-лош от 9-та рота.
                              Недей така, Бондарчук-син е даровит . Другите два негови филма, които съм гледал - "Обитаемия остров" и "Сталинград" са по-слаби (дори той самия прави най-добра роля в "Девета рота"). Така че - винаги може по-зле, дори и при същия режисьор.

А иначе - по темата:

- сещам се за един игрален филм - "Гу-га" (гледам, че е от 89-та, така че на практика си е съветски), който съм гледал преди бая време, пак за наказателните батальони. Предполагам, че "Щрафбат" ще да е бил нещо подобно.

- "Кавказки пленник", не е баш филм за войната, но е сред най-добрите руски филми, котио съм гледал. За Първата чеченска война, но на практика по-скоро като "Апокалипсис сега" - преработка на литературен оригинал в друг (актуален тогава) сетинг.

Картаген написа
                              "9-та рота" е заснет малко в стилистиката на американския "Взвод", тъй че съм склонен да мисля, че е поукрасен.
                              Според мен, това му е проблема на Бондарчук-младши - той няма собствен езики затова произвежда дори като замисъл (да не говорим като изпълнение) колажи от филми, котио са му направили впечатление. "Взвод", "FMJ", "Портокал с часовников механизъм", "Беглец по остприето на бръснача" и така нататък. Обаче макар да ги прави с огромни бюджети и да копира, резултата неизменно е многократно по-слаб от оригинала. Дразнещото вероятно е това, че за тема на своите филми-трибюти взема някакви исторически или литературни 4оригинали", които не познава и няма желание да възпоривежда. Аз така бих го определил.

А за коментари на хора запознати - Гоблин навремето беше събрал такива, мисля и не само той. Нямаше нищо общо нито с реалната обстановка нито пък с реалното сражение (там пък - въобще: в реалностат съветска победа с няколко загинали (под десет общо)). Впрочем, подозирам, че с "Вратата на бурите" ситуацията е съвсем същата (щото сражението е подобно).
                              Но аз тогава (когато го гледах) това не го знаех, така че не ме подразни нереалистичността му (моят период е друг), а художествените слабости. Но признавам, от нещата които съм му гледал, "9-та рота" е най-доброто. Просто това "най-добро" е доста слабо. Ако има някакви достойнства (критите кино-цитати без да правиш постмодернистичен филм или пък октровенното слабо копиране не са такива), то това е, че показва как човек, който никога не е и помирисвал въпросната война си представя какво трябва да е било. Горе-долу същия тип достойнство има и "Враг прд портата" (показва как на запад си представят нещата).

Comment

Working...
                              X