Да, бяха ми попадали преди време някакви гневни изявления на Урсула Ле Гуин относно "надменната спрямо фантастиката "висока" реалистична литература"; сигурно става въпрос за същия случай. Пълна дивотия според мен, но честно казано, не бях очаквал точно Ле Гуин да изрече такива думи...но пък и " Хората - независимо колко са гениални, - са си склонни да са хора"
Иначе Азимов има една книжка, но тя не е фантастика, дето бая четене отнесе - Гравитационната гибел на вселената. Идеална е за подрастващи откачалници
. "Денят на трифидите" ми е ужасно любима и не знам колко пъти съм я чел от ок. 10-годишен насам...Същото се отнася и до "Не е време за герои" и малко по-малко до "Ах, тази Алиса". Друга, която скъсвам от препрочитане и пак я препрочетох наскоро (май ми се пада средно поне веднъж на две години), е "Гладиаторите на Есмералда" на Шекли - нея може и да съм я чел и повече пъти от "Принца"... Има разкази, които редовно препрочитам - но те не влизат в категорията "книга". "Звездни дневници" и особено пътешествието, в което Ийон Тихи е назначен за директор по проекта за промяна в историята - с проф. П. Латон и Хари С. Тотел и тн., не това с "Куба". Първите две книги на "Речния свят" на Филип Хосе Фармър - тази година прочетох и останалите (на английски), но, честно казано, те не ми харесаха толкова. "Корпорация "Безсмъртие"" и "Цивилизация на статуса" са уникални книги, както, предполагам, и цялата ранна по-дълга проза на Шекли (как прописа такъв crap, като в последните години, не успях да схвана!). "Златото в края на звездната дъга" и "Венериански търговци" на Фредерик Пол - как можа да съсипе така хичианската серия (освен в "Гейтуей" I) също не разбрах! "Небесните господари" - цялата трилогия досега съм я препрочитал средно веднъж на три години (т.е. ок. 7-8 пъти) - и може би бих и "Средното царство" (Чун-Куо) на Дейвид Уингроув, ако бяха издали всички книги от серията.

Comment