Много добър продукт на Кик Старт-а. Отдавна ми се играе нещо такова, но до момента просто нямаше. Доста гледах Mount and Blade и Войната на Розите, но в сравнение с това бижю и двете изглеждат смешно.
Та с две думи: Готическа средновековна атмосфера. Реални оръжия и брони. Замъците, разрушените крепости, блатата и т.н. изглеждат прекрасно. Unreal енджъна е напънат до дупка. Единствено в Witcher съм виждал толкова красиви и истински крепости, развалини и брони.
Играта е изцяло мултиплеър. В бетата бяха обявили че сървърите ще са до 32 човека. Но преди малко играх игра в която бяхме 24 човека, само от нашият отбор. Видях и сървъри с по 64 човека.
Бойната система е отлична. Можеш по звука от удъра да определиш, дали си ударил броня, щит, разсякъл си ги, или режеш плът. Нищо общо с безумното махане през въздуха в игрите включващи средновековно оръжие.
Иска се мислене и бърз рефлекс. Ако тръгнеш на принципа на клик-фест, дори няма да разбереш как си умрял.
Цялостната атмосфера е убиец. Крясъците на умиращите, бойните викове на живите, селяните които е трябвало да защитавате изгарящи живи във запалените от вразите къщи пищят, катапултите трошат всичко наоколо - абе лудница.
Отборната игра е супер. Буташ тарана към портата на вражеският замък. Надяваш се отгоре да не те полеят с врящ катран, а през това време чуваш зад себе си как съотборниците ти колят защитниците на крепоста дошли да те убият и да спрат тарана.
Много интерактивност. Балисти, катапулти, кораби нападащи от към морето - абе за два часа игра и още съм до никъде. И всичко може(и трябва) да се ползва.
Четири основни класа - още ги разучавам: стрелци с дълъг лък, опълченци(лека пехота), тежка пехота и рицари. Всички със собствените си достойнства и с доста голям избор на основно и запасни оръжия.
Мноооого мрачна атмосфера. Ама много. Опитали са се да пресъздадат средновековната битка и са успели доколкото е възможно. Хвърчат крайници, оръжия, дори по някоя отсечена глава от време на време.
Има и мрачно-хумористични моменти, породени основно от свободната физика на играта.
Точно преди да напиша ревюто, 20-тина човека защитаваме замък от малко-повече от нас нападатели. Решавам че ще съм стрелец. Залагам се на крепостната стена. В тази игра, както и всичко друго стрелбата с лък е доколкото е възможно реална. В смисъл, атакуващите тичат, ти стреляш и нищо не уцелваш.
Накрая виждам че излизат из зад едни развалини 10-тина човека, стрелям в гупата и докато стигнат стените свалям трима. В тази игра да утрепаш трима един след друг си е постижение. И тъкмо се радвам и чувам стъпки зад мен: Напълно брониран рицар от вразите с двуръчен меч. Тъкмо си мисля, че сега ще ми резне главата(аз нямам броня и само къс меч), ама той дори това не направи.
Замахна с бронираният чепик, изрита ме от кулата и продължи в битката.
Падането беше дълго и дори това е направено добре. Виждаш как крепостните стени се отдалечават от теб докато летиш надолу.
За два часа толкова, ще допълня повече утре.
Ето едно прилично първо запознаване с играта от бета версията. Сега нещата изглеждата много по-добре и графиката е по-добра, но се добива представа за какво става въпрос, въпреки че показва малка част от играта:
Играта не е безплатна(няма и как, по моя преценка по нея са работили поне 50-тина човека). 20 пари е в Стима. До тук не съжалявам, че ги прежалих.
Comment