Emperor of the Fading Suns
Миналата седмица попаднах на тази стара, но доста приятна игра. Засега съм в самото начало и много от нещата не са ми съвсем ясни, а и вероятно някои аспекти съм пропуснал.
Какво представлява самата игра:
- походова космическа стратегия на звездна карта с около 40 обитаеми свята. В Галактиката на играта има една Империя, която владее няколко свята, а в нея са включени 5 рода (малко като във феодална Япония са), плюс три опорни стълба на самата имперска организация - религиозен, военен и флотски. Освен тях има търговска лига, която единствена има правото да разменя ресурси, църква, която има голяма роля в играта и някаква чужда раса, с която не съм се сблъсквал. Всички останали светове са загубени за империята и трябва да се завладеят отново.
- отделна звездна карта, на която се провеждаткосмическите сражения и се местят транспортите с войска и карта за всяка планета (на шестоъгълници). На планетите има градове, мини, множество различни сгради, там са разположени и военните единици.
- единиците са много, още не съм ги видял всичките, но засега съм попаднал на няколко видя космически кораби (между които и два вида транспорт), няколко морски и въздушни единици и много видове пехота. Има и инженери, които строят всички сгради и пътища по картата.
- в играта има цели 13 ресурса, плюс 14ти - пари. С парите се плаща издръжката на военните части и лабораториите.
- има и наука, но не съм стигал кой знае колко далеч, така че нямам представа колко е разклонено и голямо дървото на технологиите.
- има политическа съставляваща, но за това - малко по-надолу.
- сраженията са малко стратегически, в смисъл - военните единици се движат по картата като в игрите от серията Panzer General, с тази разлика, че могат да се събират в групи до около двадесетина единици. При сраженията има значение какви единици има в групата, дали има офицер, благородници (дават някакви бонуси), знаме (като в warhammer-а), дали има танкове, оръдия, каква пехота и т.н.
Може би ще стане по-ясно от едно кратко описание на незавършена игра. Та, аз се пуснах с един от родовете, избрах си лидер (има 3 варианта) и направих настройките (има различни плюсове и минуси, като "добра администрация", "враг/приятел на църквата/търговската лига" и т.н. Аз реших да избера род, който няма явни минуси като враг на някоя от останалите фракции. За целта се наложи да изоставя и някои плюсове, като начален набор науки.
Фракцията ми започна с един космически флот от 6 кораба (което ми се видя немалко) и един отделен космически транспорт. Оказа се, че на централната за Империята планета имам един форт с много армия, но тя не може да прави нищо там, явно седи като резерв или като потенциална контра на другите фракции, които разполагат със същото. От общата атмосфера на играта ми изглеждаше, че един ден тия сили ще трябва да се бият за това, кой ще бъде император. Освен това, запчнах и с планета, на която имах град и няколко ферми и мини. И инженер, с който да строя нови.
Почти веднага се оказа, че ресурсите са малко, а парите - недостатъчни - общият доход беше от около 900, а разходите за армията - около 1200. Но на всяка планета има пост на търговската лига, в който могат да се продават "излишните" ресурси и така баланса да се пооправя малко. Много критичен ресурс се оказа желязото, което не винаги е в наличност и при търговците.
Спокойно си почнах строежи там, мислейки си, дали да не разпусна някои от войниците, за да имам ресурс за развитие. Започнах и да напредвам по малко в науките, главно във физиката и биологията.
Хвърлих и едно око на една близка планета. Взех си десантния кораб с две пехотни единици в него (толкова се оказа че побира) и го пратих към въпросната планетка. След кацането и малко пердах, превзех една ферма и започнах там да подготвям местна милиция, за да има кой да гине в следващите сражения. Лека-полека започнах да извозвам войски от моя форт в столицата на Империята към въпросното място. След като се събраха достатъчно, пратих ги да завземат близкия град, в който имало някакви бунтовници. Е, оттук започнаха проблемите. Първо, оказа се, че тия бунтовници разполагат с немалка бронирана мощ. Аз имах малко артилерия, така че с цената на големи загуби се справих. Обаче последва още една грешка - реших новите подкрепления да кацат директно в този новопревзет град. Оказа се, че недалеч от него бил космопортът на планетата и там имало специална противокорабна зенитна артилерия, която мигновено ми унищожи транспорта (а още не съм видял как се проивзеждат нови).
Същевременно, на моята родова планета (казва се Kish, т.е. Киш, като онзи древен град в двуречието), нещата тръгнаха на зле. Планетата, която била моя, била такава само донякъде. Извън познатото ми пространство имало градове, а в тях - бунтовници. Много. И - добре въоръжени. Отбих ги, но разбрах, че съм избързал твърде много с плановете си за втора планета - аз едвам удържах първата.
И както казват - нещастието никога не идва само, а празното любопитство, в съвсем warhammer-ски стил, се наказва жестоко - реших да видя какво ще ми даде една технология, Alien Psychology. От известно време насам минаваха някакви съобщения, че църковният патриарх обявява по някоя наука за "омразна за човечеството" и понеже ставаше дума за науки, до които не бях стигал, не обръщах внимание на съобщенията. Тука обаче, веднага след като разкрих тази, се появи съобщение, че патриархът е обявил моята нова технология за омразна за човечеството! Е, казах си, какво толкова, случва се, нали в играта присъства и опция "враг на цървата", сигурно ще ме сметнат за такъв, чудо голямо, аз и без друго нямам вземане-даване с тия психари. Да, ама не, на следващия ход се появи съобщение от някаквъв неприятен забраден тип, чийто смисъл се свеждаше до "разкарай си войските от лабораторията, че инак лошо ти се пише". Между другото, тази лаборатория беше на родовата ми планета, тъкмо до мястото, където току-що бях отбил една бунтовническа атака. И какво последва ... на следващия ход се появи църковният боен флот. След кратка престрелка с моите сили на орбита, която завърши наравно, гадовете спуснаха десант от инквизитори и пехота, подпалиха лабораторията и избесиха учените в нея (имаше си съответно игрово известие с картинка). От този момент влязох във война с църквата и се наложи да бия техния десант, защото те явно вече нямаха с какво да си го върнат обратно на орбита. Инквизиторите се оказаха много неприятни типове и не един и двама легионери паднаха в боя.
Сега малко за политиката. В Империята, както се оказа, няма император, може да има само регент. Този регент се избира от съвет на петте фракции. За да бъде по-завързана работата обаче, този, който бъде избран за регент, назначава трима имперски министри. Всеки от тях ръководи една от имперските групи - религиозната, една, която е май войскова, или поне има наземни гарнизони на много места и третата, която представлява имперския флот. Местата на регент и министри са предмет на договори и дипломация между фракциите. Ако някоя фракция вземе контрол на някоя от имперските области, автоматично получава контрол над военните й единици и една планета, която е базова за съответното "имперско министерство". Църквата и Търговската лига са отделни части и не се контролират пряко от Империята. Къде е мястото на чуждата раса нямам представа, но май не е част от империята, а е по-скоро нещо в категорията "външна заплаха". Всичко останало се брои за бунтовници, демек - врагове на Империята.
Малко картинки от играта:

Екранът на военна група, в която има благородник. В горния ляв ъгъл е звездната карта, под нея - тази на планетата. Военните единици са по средата.

Карта на планетата на зелената фракция "къща Декадос".

Фракциите, плюс избора на регент и имперски министерства. На картинката няма избран регент или министри.

Картинка от планетата на къща Декадос.

Военна група на къща Хаукууд.

Картинка от централната планета, Byzantium II. Военните единици са на няколко фракции.

Звездната карта.

Пак звездната карта, вижда се централната за Църквата планета, плюс техен боен флот от 20 кораба. Малкият флот от 5 единици е на къща Хаукууд.
Comment