Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Симулация на Балканските войни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Симулация на Балканските войни

Поздрав до сите!

След сравнително дълго отсъствие от форумите съм много приятно изненадан от факта, че Бойна Слава се е консолидирал като главния български военно-исторически портал. Голямото количесво качествена информация, и интересните дискусиии и идеи са наистина впечатляващи. Най-доброто е, разбира се, че форумът е привлякъл голям брой мислещи и информирани личности.

Нека сега си дойда на думата.
    Съвсем случайно се оказах замесен в един проект, голяма част от който ще се състои от.. преиграване на Балканските Войни. Най-важната цел на “симулацията” е, естествено, вечният (и по своему банален) въпрос дали губещите играчи (Бугария и Туркия) биха могли да постигнат по-благоприятно за тях изходно положение от войната. Или може би тяхните действия са били предопределени от независещите от тях обстоятелства? Ако последното е истина, дали тогава критичното преразглеждането на историческия контекст и индивидуалните действия на актьорите би спомогнало за създаването на по-добър (от реалния) план на действие? Всичко това, разбира се, се отнася до стратегическото ниво на конфликта – не до отделните оперативни и тактически грешки (каквито, четейки форумите, разбирам че са допуснати доста).

Симулацията е базирана на играта “Balkan Wars” от списанието “Strategy & Tactics”, брой 164 от 1993 година. Играта се разпростира върху карта на (почти) целия Балкански полуостров, която е разделена на шестоъгълници, като диаметъра на всеки шестоъгълник представлява около 15км територия. Размерът на бойните формирования е от дивизионно до полково ниво. Освен бойните действия, играта съдържа и сравнително комплексен дипломатически елемент. Играта включва Първата Балканска Война (първи сценарий), и Междусъюзническата Война (втори сценарии). Първият сценарий включва до пет актьора/играча – Бугария, Гърция, Отоманската империя, Църна Гора, Сърбия, и (хипотетично) Австро-Унгария. Вторият сценарий е, разбира се, Бугария срещу целия полуостров.

Бих искал да помоля просветените по въпросите свързани с Балканските войни да прегледат симулацията и да изкажат забележките си към правилата на играта и към автентичността на информацията.

Смятам че тази игра/симулация би представлявала интерес за поне част от посетителите на Бойна Слава. Държа да поясня, че въпросният брой на списанието е стар и колекционерски – струваше ми петдесет марака да се сдобия с него (тоест не говорим за съвсем пиратска история). Иска ми се да споделя въпросната игра с почитателите на стратегическите симулации и с хората изпитващи интерес към Балканските войни. Ако администраторите разрешат мога да закача сканиран PDF документ съдържащ цялата симулация, което би изяснило на заинтересуваните лица за какво точно става въпрос. Размерът на файла е към 40 мб без стратегическата карта. Ако админите на са съгласни, мога да намеря външен хост където да закача документа.

Това е всичко за сега. Надявам се да съм привлякъл вниманието на специалистите по Балканските войни

Поздрав,

Рамбо

п.с. Предварително се извинявам че пускам този пост във форумите “Нова Българска История” и “Игри” – това е защото той съдържа елементи и от двете тематики.
    Аз не задължава никого със свое мнение.
    По-добре късно, отколкото още по-късно.

Продължение

Ето и част от симулацията. Бих се радвал ако някой реши да коментира достоверността на информацията (по-специално наличния състав на армиите и тяхната организация).

Поздрав,

Рамбо

Comment

Идеята е много интересна и бих участвал (падам си по загубени каузи май - в смисъл бие ми се на страната на Турция/България). С оглед предишните опити за симулация, бих искал да питам:
      1. Как точно ще се симулират действията - има ли калкулатори за битки например?
      2. Кой ще е посредник/ци в играта?
      3. По колко хора ще играят от една страна?
      4. Как ще се направи дипломатически модел или той ще е размяна на мейли?
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Виж и тази тема:

Симулация до ниво командващ армия за периода ВСВ, вярно че имаше и един допълнителен елемент, но все пак е полезно, ако искаш да провеждаш сам симулация.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

Звучи интригуващо. Турци ще участват ли, на английски ли ще се играе?

Comment

Пилот написа Виж мнение
            Идеята е много интересна и бих участвал (падам си по загубени каузи май - в смисъл бие ми се на страната на Турция/България). С оглед предишните опити за симулация, бих искал да питам:
            Пилот написа Виж мнение
            1. Как точно ще се симулират действията - има ли калкулатори за битки например?
            Използват се зарове или калкулатори, резултатът от които се сравнява с предварително изготвени таблици. Мисля че играта а горе-долу от стандартния тип настолни симулации.

Пилот написа Виж мнение
            2. Кой ще е посредник/ци в играта?
            Това зависи от играчите. В моя случай ще бъде един от моите професори.

Пилот написа Виж мнение
            3. По колко хора ще играят от една страна?
            Има две страни, но силите на всяка държава (например от балканския съюз), не могат да бъдат местени като хомогенна маса. Например, въпреки че Сърбия и Бугария са съюзници и могат да бъдат играни от един играч, Сръбските сили не могат да бъдат концентрирани в Източна Тракия в началото на бойните действия. Снябдяването и комуникационните линии също играят голяма роля.

Пилот написа Виж мнение
            4. Как ще се направи дипломатически модел или той ще е размяна на мейли?
            Дипломатическият модел е изготвен. Всъщност, в първия ми пост обясних че всичко е базирано на предварително изготвена игра "Балканските войни" от списание Strategy & Tactics, брой 164 от 1993 година.

По принцип знам че постването в два форума трябва да се избягва - причините поради които го направих са:

1. Постнах в "Игри" за да видя дали има интерес към симулация на Балканските войни. Ако има заинтересувани, то тогава идеята ми беше ДА ДАРЯ играта (която съм закупил с лични средства) на форума, за да могат запалените по Балканските войни да се опитат да преиграят въпросния конфликт чрез една що годе добре изпипана симулация.

2. Постът ми в "Нова Българска История" беше с цел да привлека вниманието на специалистите по въпросния конфликт, защото се нуждая от тяхната критика към историческите детайли на симулацията. Всичко това с цел тя да се направи по-"реалистична".

Comment

von Danitz написа Виж мнение
              Звучи интригуващо. Турци ще участват ли, на английски ли ще се играе?
              Не съм сигурен дали разбирам въпроса. Турската страна участва в играта. Ако питаш дали ще има турски играч, то отговорът е не.

Моят опонент ще бъде грък

Що се отнася до езика, това няма значение. По принцип ще се играе на английски защото това е говоримият език където ще се проведе симулацията. Разбира се, всеки може да изготвя AARs на какъвто език иска.

Ето и "каунтърите" от играта:

Comment

А самата игра къде и как ще се проведе? (аз съм пълен аматьор на темата, но ми е много интересно дори и като наблюдател)
                „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Бих играл с удоволствие, но и хабер нямам как се играе. От сега избирам България.

Comment

...сканиран PDF документ съдържащ цялата симулация, което би изяснило на заинтересуваните лица за какво точно става въпрос. Размерът на файла е към 40 мб без стратегическата карта.
                    Би било добре, ако можеш да качиш документа. Аз проявявам силен интерес.
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

albireo написа Виж мнение
                      Би било добре, ако можеш да качиш документа. Аз проявявам силен интерес.
                      Аз предложих същото нещо в първия ми пост.

За да стане това са необходими две неща:

Първо, необходимо а разрешението на администраторите.

Второ, доколкото разбирам, максималният потребителски лимит за качване файлове е 1 мб (а симулацията е към 40 мб без картата), което означава че не бих могъл да кача файла дори ако имам гласното съгласие на админите да го направя.

Надявам се скоро да получа някакъв отговор. Ако отговорът е негативен, ще се порастърся къде може да се качи симулацията в нета.

Поздрав,

Рамбо

Comment

Виж си мейла
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа Виж мнение
                          Виж си мейла
                          Получи ли отговора ми?

Поздрав,

Рамбо

Comment

Рамбо Амадеус написа Виж мнение
                            Ето и част от симулацията. Бих се радвал ако някой реши да коментира достоверността на информацията (по-специално наличния състав на армиите и тяхната организация).
                            Специално по отношение на българската армия статията буквално гъмжи от неточности. Например бойното разписание на българската дивизия за 1912 е тотално сбъркано. В мирно време всяка дивизия има две, а не три бригади по два полка - общо 9 дивизии и 72 батальона. При мобилизация те не се развръщат в 18 дивизии и 72 полка (въпреки, че старите мобилизационни планове от 1903-1904 са предвиждали това), а само развръщат съществуващите полкове от 2 в 4 батальонен (дружинен) състав и всяка дивизия образува нова трета (резервна бригада) с два полка по 4 дружини. Така българската армия при мобилизация има 9 пехотни дивизии с 27 бригади с 54 пехотни полка с общо 216 пехотни батальона (дружини). Впрочем най-добрият източник за БА при мобилизацията през 1912 е тази книга - http://forum.boinaslava.net/showpost...2&postcount=55

Comment

Рамбо Амадеус написа Виж мнение
                              Получи ли отговора ми?

Поздрав,

Рамбо
                              ъъъ, май не, на кой адрес си го пратил? Прати на philip.tzvetanov(кльомба)gmail.com
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
                              X