Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Medieval: Total War

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ами аз това с игруемите фракции в descr_strat го пробвах там отдавна и не стана, та ги бях забравил, но от 2 дена се забавлявам с "романо-бритите" - бая са изсмукани от пръстите (също като бритите в оригинала), но пък в това им е чара. На мен преди не ми се получаваха нещата с модовете много-много, ама явно не съм разбирал тогава (че се иска определен пач и т.н.), а пък сега вече ме мързи. Наскоро пробвах "Диадохи", но нещо не се разбраха със системата, та се наложи дефрагментация през администраторския юзър

Comment

GREGORIANOS,
      30 провинции ли????Че те са ги направили огромни там, то така си е било и в действителност де, ама 30 провинции за тази игра ми звучи нереално...то дохода трябва да ти е огромен особенно в началото, като нямаш много армия. Да не говорим, че можеш и да правиш по-късно огромни армии. Ама явно до колкото знам там веднага те налазват огромни армии, а май има и бунтове на генерали, така ли е?
      Май тр.да си инстална тази БИ да я видя и аз, звучи интересно...

Comment

камос,
        ти накъде си сега с Византия, стигна ли до Италия, прегази ли Египет? Кръстоносни походи почнаха ли???
        Винаги се кефих на Медито 1 да играя със Западни нации Немци, Ит. Исп. Фр. и Англ. заради кръстоносните походи, винаги ми е било интересно да се бия с мюсюлмканите за светите земи,а в един момент и папата ме заобичва много ха ха

Comment

От Total War-овете признавам само българския мод на Medieval Total War. Повечето неща са подобрени, особено това, че единиците и агентите се придвижват много повече в рамките на един търн. Западната конница е с променени параметри - attack-ата е засилена, демек по-як е юрушът. Обаче с парите в българския мод нещата са скофтени - малка църквица в оригиналната игра се прави за 1 търн срещу 600 флорина, а в българския мод - за 2 търна срещу 2000 флорина. Обаче пък е много яко, че всяка фракция говори на своя език без Византия, Португалия и мюсюлманите. Мюсюлманите вадят уникално сладък акцент на английския: Imshi, infidel, or face the might of Islam.

Ето малко документален материал от последната ми кампания със Сицилия.

1. На първата снимка като един велик генерал спасих Антиохия от монголските пълчища през 1245 г. Тук врътката е да настроиш битката да е с ограничено време (30 минути), така имаш шанс да устискаш. Иначе даже и да опазиш града, при неограниченото време, за да победиш, трябва да направиш излаз и тогава на голо поле срещу монголите си свършен.
          2. На втората и третата снимка се предреших като кръстоносец през 1400 г. срещу владения от тимуридите Багдат. Срещу тях майката му е да спретнеш една армия от пикиери, алебардиери и требюшети и да се биеш на мост. Преди да стигне до тебе, врагът е подложен на як обстрел и като стигне до тебе вече обезкръвен, се нанизва на малко пространство на пиките и алебардите без възможност да маневрира. В тази битка си признавам обаче, че изядох дървото, тимуридският генерал беше страшен звяр, е единиците му бяха с 8-мо ниво на боен опит.
          3. На четвъртата снимка си правя кефа, като мачкам през 1422 г. ацтеки с кавалерия от тамплиери. В Америка обаче ако не избереш открит терен, ще ти съсипят конницата в храсталаците и горите.
          4. На петата снимка същите тамплиерски ветерани съсипват една от джихадските армии, които през 1430 г. бившия ми съюзник фатимидите ми пратиха срещу Константинопол, който предвидливо гледам да пипна винаги, за да мога да контролирам ситуацията на Балканите и в степите на Украйна.
          Attached Files

Comment

Защо тамплиери - хоспиталиерите са на full plate? btw чрез редакция на файла за юнитите може да си добавиш възможност за ъпгрейд на генералите до advanced plate (създателите на играта не са сметнали за необходимо да въведат ранни и късни генерали като в RTW)

Comment

Zalmoxis написа Виж мнение
              Защо тамплиери - хоспиталиерите са на full plate? btw чрез редакция на файла за юнитите може да си добавиш възможност за ъпгрейд на генералите до advanced plate (създателите на играта не са сметнали за необходимо да въведат ранни и късни генерали като в RTW)
              Тамплиерите ги рекрутираш на full plate, а не хоспиталиерите. За да ъпгрейднеш до full plate хоспиталиерите, трябва да имаш master armourer, пък него можеш да го правиш след 1400 г. Преди това само можеш да ги защитиш до partial plate.
              Тя в тая игра със Сицилия стана една интересна работа. Първоначално в Палермо имах тамплиерска щаб квартира, а в Тунис само приорат. Обаче по-късно завзех крепостта Щауфен, където имаше приорат на хоспиталиерите и изведнъж вече не можеше да рекрутирам повече тамплиери. Затова съборих тамплиерските приорати и на другия търн на тяхно място играта ми даде опция да построя хоспиталиерска щаб квартира и приорати. Което се оказа по-добрият вариант, защото след това освен в Палермо и Тунис, такива играта ми даде в Смирна, Сарагоса, Толедо, Браганца, впоследствие и в Трапезунд, Акра и Мосул. Тоест, по-бързо можех да правя армии от хоспиталиери, защото 1 единица се набира за 20 търна. И затова реших тамплиерите да ги шитна срещу ацтеките и фатимидите. Впрочем от трите ордена в играта - тамплиери, хоспиталиери и тевтонски рицари, най-доволен съм от хоспиталиерите, защото имат еднакви параметри с другите с важното изключение, че не атакуват на своя глава и се подчиняват по-лесно на заповедите ти.

Иначе от кавалерията от класа феодални рицари, Сицилия има най-добрата - norman knights, които са с отличен боен дух, феодалните рицари са с добър боен дух. Същото важи и за dismounted norman knights и dismounted feodal knights при другите западняци.

Comment

ALIEN написа Виж мнение
                GREGORIANOS,
                30 провинции ли????Че те са ги направили огромни там, то така си е било и в действителност де, ама 30 провинции за тази игра ми звучи нереално...то дохода трябва да ти е огромен особенно в началото, като нямаш много армия. Да не говорим, че можеш и да правиш по-късно огромни армии. Ама явно до колкото знам там веднага те налазват огромни армии, а май има и бунтове на генерали, така ли е?
                Май тр.да си инстална тази БИ да я видя и аз, звучи интересно...
                Ами идеята е, че трябва да опазиш империята (или да я разсипеш, ако си варварин). Не ти се налага да я създаваш като в стария Rome.
                С Източната империя е адски лесно да се играе - повечето градове са вече християнизирани (освен примерно Атина и Тесалоника), така че като бутнеш на първи ход всички езически храмове, вдигнеш първо ниво християнско параклисче и държиш данъците на нормално равнище, бунтове няма. Разбира се, оттам нататък осиновявам само генерали-християни, а колкото имам езичници ги вадя от градовете и ги пращам да воюват.

Иначе почти не строя - само градовете без основни постройки - малки казарми, търговски пунктове, шосета, пристанища, ниви и канализация ги дооправям. В Константинопол и Антиохия имам две огромни армии, които щедро пускам срещу враговете. От Константинопол отбранявам Балканите (понякога временно губя Сирмиум, което е неприятно) и превземам Салона в Далмация, щото тази провинция се бунтувасрещу Западната империя. От Антиохия тръгвам на юруш на изток, по пътя наемам обсадни машини и попилявам персите (избивам населението, руша им храмовете и ги покръствам насила).
                В един момент с няколко обединени части от гарнизони и флот тръгвам към Картаген, оттам към Сицилия и Рим (който най-често вече не е в ръцете на Западната империя) и правя малката победа.
                Ако си изиграеш добре ходовете, в един момент вътрешността на Мала Азия (там Ефес, Синоп, Кесария, Тарс) става спокойна и носи огромни доходи, а фронтовете ти са в Месопотамия и на Балканите. Хубаво е в Константинопол да надградиш стените до Epic за всеки случай, защото е много позорно да местиш столицата в Антиохия
                И да внимаваш да не изгубиш Египет, разбира се, защото там градът е огромен и носи парички.
                В един момент армията ти наистина става предимно конна, а понеже нямаш достатъчно ъпгрейднати конюшни, разчиташ на наемни конни стрелци. Съвсем като истинско

Със Западната империя е далеч по-зле. Там генералите са нелоялни и непрекъснато правят алтернативна империя. Парите не стигат, градовете се бунтуват, а повечето варварски фракции се насочват директно към Галия и Италия. За да опазиш Равена и Милано си трябват доста усилия, Испания най-вероятно ще се разбунтува, северна Галия директно я отписваш, а Британия за мое учудване обикновено се държи. През това време в Африка си в глуха отбрана - нямаш ресурс да обърнеш кампанията срещу берберите, но пък и те са слаби и не могат да те изгонят от Картаген и Лептис.

Имаш шанс за победа, ако британските, италийските и африканските ти части се държат, а направиш нова армия и флот в Сицилия и Сардиния. Тогава обаче безмилостно ще трябва да избиваш жителите и на бунтовническите римски градове (без да рушиш сгради и храмове обаче - Западната империя не можеш да я покръстиш изцяло). Като направиш пари и стъпчеш бунтовете (а те пак ще изскачат), вече можеш да помислиш за връщането на Галия. Във всеки случай населението и ресурсите ти са много по-малки. А и в някакъв момент Източната империя те напада. Тук вече въпросът е кой ще надвие - дали ти ще влезеш в Константинопол или византийците ще те изгонят от Италия. Победата със Западната империя си е трудна работа, но пък удовлетворителна

Може би най-лесно се играе със саксите. Тръгваш от Дания, превземаш двете най-близки бунтовнически германски селища, после удряш Британия, където римляните, келтите и романо-бритите не са голямо предизвикателство, потягаш градове и войски и тръгваш на юруш през Галия. През цялото време тилът ти е сигурен, бунтовете са малко, а лангобардите, бургундите, римляните и франките просто мрат на поразия. Ся, хуните и вандалите могат да те поозорят, но в дългосрочен план са обречени.

Изобщо, играта е съсредоточена върху Италия и Галия - повечето варварски фракции се сблъскват там и понякога има четири-пет орди наведнъж.

Персите също са яки. Само че там трябва да си зверски агресивен. Няма нито време, нито смисъл да се бовиш. Единственият ти сериозен противник е Източната империя. Гледаш рано да превземеш Антиохия, избиваш наред и ако можеш, хвърляш две армии - едната към Йерусалим и Египет, а другата към Ефес и Егейско море. Арабите и грузинците ти се бунтуват, колиш наред, трупаш пари, рушиш черкви и храмове и вдигаш светилища на Зороастър. В един момент се оказваш единствената държава в Азия, градовете са огромни и бързо се въстановяват, държиш Египет и подготвяш внимателно удар срещу Константинопол по море (а не се знае кой го държи в момента - ако си смачкал имперците в Азия и Африка, те може би държат вече само Крит и Кипър докато в Цариград се пощят варварите). После вече е въпрос на глезотия да удариш Рим и Картаген за честта на сасанидския пагон

С хуни, франки и вандали е страшна скука. Там е безобразие - не правиш империя, а трепеш наред. Безмислена вандалщина, дето се вика.

С готите е интересно. Почваш с една провинция в Дакия и още една бунтовническа в съседство, която можеш да превземеш. Християнин си. Веднага те налазват хуни, вандали и сармати на орди, но ако си си направил малко конница, имаш зверски добър крал, който може да стъжни живота на нашествениците. В един момент той обаче умира, щото е стар и тогава трябва да се спасяваш като орда на запад. Превземаш Италия, отбраняваш я от идващите изотзадзе гадове, а ведин момент старото ти владение в Дакия само се присъединява обратно към тебе. Трябва да внимаваш да нямаш бунтове по градовете, защото се образува нова силна фракция - остготите, които могат сериозно да затруднят, защото са със същите единици като тебе. Все едно гражданска война. Като удържиш Италия и си размазал хуни и вандали, почваш конкиста по Балканите и Средиземноморието.

С келтите и берберите също е забавно. Абе фен съм й на тая игрица, ама много време яде. За тема на по бира е идеална
                Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

За по бира викаш звучи добре ха ха. Явно наистина си голям фен на поредицата. Виждам, че ти харесва да пишеш за тази игра, та да злоупотребя още малкокакви единици има при Ромейте и хуните и готите, само те са ми интересни, а и ако ти се пише-разкажи за някоя велика битка, която си водил...

Comment

Изобщо, играта е съсредоточена върху Италия и Галия - повечето варварски фракции се сблъскват там и понякога има четири-пет орди наведнъж.
                    За мен не е имало на тази игра по-голям кеф от спирането на 8 хунски армии от насъбрана едвам-едвам западноимперска армия. Вечна слава за аланската лека кавалерия, която спираше плуващите хуни докато елита държеше брода на река По. Иначе със западната империя мисля,ч е е най-трудно да се оцелее, аз със бърза християнизация, бутане на езически храмове и удържане на Галия от Франки, алемани и тем подобни успях да задържа империята и постепенно да я оправя финансово. Е, да не пропусна да спомена погромите над бунтовните градове, че строенето на църквите не става без пари - претопяването на покрива на пантеона за бронзов балдахин на катедралата Св. Пвтър вече го гледам с други очи
                    Kerls, wollt ihr ewig leben?

Comment

Ми, Alien, византийците са като римляните горе-долу. Имат по-добри стрелци, нямат федератски германски единици. Иначе имат лека и тежка пехота като римляните, имат и добър набор от конница - леки копиеносци, тежка кавалерия (обаче тя иска напреднали градове) и конни стрелци. Конните стрелци можеш и да си ги наемаш, ама е по-добре да са си твои. В източните провинции можеш да правиш и камилска кавалерия, което е яко.
                      Имат и много добър набор обсадни и стрелохваргачни машини.

Готите и хуните имат слаба пехота (готската е малко по-добра) и добра конница. Хуните имат повече лека кавалерия със стрелци, а готите имат и тежка конница, която троши глави просто. Лошото при хуните е, че са МНОГО. На тумби идват. С тях битките са много дебилни. Няма да се подредят като хората в карета и двете редици да се сблъскат. Не, пръскат се по цялата карта, обстрелват и се движат непрекъснато. С пехота почти не можеш да ги биеш (освен ако не те обсаждат - тогава пехотата ги громи). Но на открито можеш да ги биеш почти само с лека кавалерия освен ако не им убиеш генералите.

Бирата - като се очертае форумна среща, ако не пропусна пак.

Хорхе, евалла Аз обикновено на първо време губя Галия - ако опазя нещо, то е Масалия и Арелат. Северните части си ги връщам късно, както и Испаниите. Генералите в Галия са нелоялни и ги пращам да мрат срещу фризийските бунтовници и франките. Само веднъж ми се случи на първите ходове да унищожа алеманите, ама не е всеки ден Великден

Comment

едно градче ми се опъва,иначе бая територия завзех,обаче някак си ми изглежда несигурно,като че ли ей сега ще дойде някаква огромна армия. това е в арабия.иначе италия е превзета.сега ще тръгвам на север от балканите.
                        сега си инсталирам BI,че ме засърбяха нещо ръцете да я играя.нещо от тия ваши писания ми се доигра.такъв съм си.

Comment

еха от доста време не бях играл BI.пуснах се с източната римска империя.малееее, голям кеф.навсякъде бунтове

Comment

Само едно не ми е баш кеф. Като играя с варвари, доста често придобивам римски градове и строя в тях разни нови сгради. Обикновено не бутам старите. А като зумна градчето да му се покефя, не се показват всички постройки. Примерно не се виждат манастирите, канализацията, арената, ако има такава.

Ся, винаги мога да си помечтая и за някакъв десинхронизиран вид на градовете със звуци и действащи сгради, по-близки до морето и слети с пристанищата, с хълмове и реки в тях, абе - топографски разнообразни. Но ще утежни много играта, знам си го. Иначе би било супер да играеш щурм на Рим и да ти се налага не само да минеш през вратите, а и да минеш мостове на Тибър. Или Константинопол верно да е само с една стена, ама много дълга, а от три страни да е море.

Comment

грегорианус,много екстри искаш!

Comment

gregorianus написа Виж мнение

Хорхе, евалла Аз обикновено на първо време губя Галия - ако опазя нещо, то е Масалия и Арелат.
                                Е, чак евала... Не съм правил чудеса, просто 1 час стоях на ход 1 за да измисля стратегия, да прегледам кои генерали са християни и лоялни и имам ли армия по-кадърна от лимитаниите, че аз не мога да се оправям с лимитании. След като реших, че ще ставам християнска империя, намерих 2-3 що-годе лоялни генерала, скалъпих една армия в Галия, която да спира при бродовете варварите, по една в тила на Галия и Испания, събрани от остатъци, които да превземат бунтовниците и да извършват геноцид над тях за контрол на населението. И взе че се получи тактиката с помощта на хиляди битки при бродове

П.П. Да не забравя да спомена и много добре обмислено покачване на данъците в определени райони за предизвикване на бунтове Геноцида издържаше бщджета.
                                Kerls, wollt ihr ewig leben?

Comment

Working...
                                X