ВМС

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Сун Дзъ
    псевдо стратег
    • Jul 2010
    • 2181

Разбира се, щом така си решил за играта - така ще бъде.
    Само, че няма да е достатъчно реалистично. В реална война може би част от флота щеше да бъде на "учение" в открито море, част от него на "приятелско" посещение в Констанца и т.н.
    Но това няма значение, тук ще си играем по правилата.

Comment

• gollum
      фрогландец на вестконинска служба
      • Jan 2003
      • 22550

Само, че няма да е достатъчно реалистично. В реална война може би част от флота щеше да бъде на "учение" в открито море, част от него на "приятелско" посещение в Констанца и т.н.
      Което автоматично би означавало бойна готовност аз българския флот и ВВС (в описаната политическа ситуация). Също толкова вероятно - липса на каквито и да е туристи и българският отбор започва минирането преди началото на войната. Кофти, нали?

Comment

• Кухулин
        ветеран
        • Nov 2006
        • 12515

gollum написа
        българският отбор започва минирането преди началото на войната
        Е, как ще минират преди началото на войната, нали трябва да си ползват пристанищата.

Comment

• Кухулин
          ветеран
          • Nov 2006
          • 12515

Като казахме мини, някой мислил ли е как ще разминираме и с какви средства разполагаме? Гледах скоро една система за разчистване на мини от хеликоптер, разстрелват ги с някакви специални боеприпаси от гатлинга. Все си мисля, че турците са се погрижили за тая работа, ама знам ли.

Comment

• Сун Дзъ
            псевдо стратег
            • Jul 2010
            • 2181

gollum написа
            Което автоматично би означавало бойна готовност аз българския флот и ВВС (в описаната политическа ситуация). Също толкова вероятно - липса на каквито и да е туристи и българският отбор започва минирането преди началото на войната. Кофти, нали?
            Съжалявам, но моето мнение е друго. Къде е бил "Schleswig-Holstein" в началото на ВСВ ?
            А политическата ситуация е аналогична.
            Last edited by Сун Дзъ; 21-04-2012, 06:49.

Comment

• Сун Дзъ
              псевдо стратег
              • Jul 2010
              • 2181

Кухулин написа
              Като казахме мини, някой мислил ли е как ще разминираме и с какви средства разполагаме? Гледах скоро една система за разчистване на мини от хеликоптер, разстрелват ги с някакви специални боеприпаси от гатлинга. Все си мисля, че турците са се погрижили за тая работа, ама знам ли.
              Това е последният ни проблем, защото начина и времетраенето за разминиране в играта си е живо самоубийство за миночистачте. А за всеки загубен кораб май ще губим точки. Разчистването на минни полета не се вписва в морската кампания. Просто ще пробваме на места да не го допуснем, а в който район е факт ще го избягваме.
              Last edited by Сун Дзъ; 20-04-2012, 22:47.

Comment

• Кухулин
                ветеран
                • Nov 2006
                • 12515

Сун Дзъ написа
                Разчистването на минни полета не се вписва в морската кампания. Просто ще пробваме на места да не го допуснем, а в който район е факт ще го избягваме.
                И това е вариант. Имаме сили и средства да опазим ключовите райони от миниране, особено ако подводниците са на позиция в Ч+0. За тях не би трябвало да е проблем, но Голъм ще каже.

Comment

• Kont
                  Негова Светлост
                  • Jul 2006
                  • 530

Аз мисля така : Ден преди началото на войната, под предлог маневри съединенията на флота излизат в открито море и всяко се насочва към определена акватория. Не нарушаваме териториални води на България спазваме изключителната икономическа зона. В Ч 00 започваме да действаме от там - удар по противниковата флотилия - удар по откритите обекти на брегова охрана - начало на десант. Точно в Ч 05 подвониците следва да стоварят десант диверсанти в избраното от нас пристанище и да попречат неговото блокиране и миниране . Иначе противника ще блокира всички пристанища и някъде към края на войната ще можем да ги ползваме.
                  Пропускам да напиша че някъде час преди началото на войната сме вдигнали във въздуха /не взривили а излетели / Два Ауакса и два Е 8 които да разузнаят и подадат данни за артилерийската подготовка преди началота на офанзивата. Също си мисля че дзокато флота преодолява тия 200 мили - тоест около 5 часа авиацията трябва да обработва флота, базите и бреговата охрана.
                  Всъщност тоя вертолетоносач - на който се радвате като на играчка си е една голяма беля- Нашите кораби ще светят на радарните екрани на бреговата охрана - ще ни гърмят с Яхонт и със всички способни дула включая и черешовото топче - отделяй непременно бойни кораби за защитата му.
                  Тука да ви попитам господа съветници. ПКР - можем ли да ги използваме по наземни цели, също и кои зенитни ракети ставата за такава цел - това да уточним.
                  Last edited by Kont; 21-04-2012, 07:00.
                  За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

• Кухулин
                    ветеран
                    • Nov 2006
                    • 12515

Kont написа
                    Тука да ви попитам господа съветници. ПКР - можем ли да ги използваме по наземни цели, също и кои зенитни ракети ставата за такава цел - това да уточним.
                    Зенитните ракети не могат да водят огън по наземни цели, само по надводни и въздушни.

Харпуните (220 кг/250 км) могат да водят огън само по надводни цели.

RBS-15 (200 кг/250 км) и KOC (виртуална, 150-200 кг?/250 км) могат да водят огън по надводни и наземни цели.

Мисля, че не сме договаряли цена за Яхонт с българския отбор. Или съм я проспал?

Comment

• gollum
                      • Jan 2003
                      • 22550

Първо - това е игра. Нали не си мислите, че аз, обикновен цивилен мога да направя реалистична щабна симулация . Като игра има определен игрови елемент. Ако изпълня всички тези изисквания, можем да се запитаме защо въобще ще водим игра. Поне българският отбор с право може да ми зададе този въпрос, а аз да си спестя загубеното време.
                      Второ, те могат да минират плажовете, могат да минират акваторията и чак накрая (вече в игрово време) да минират и пристанищата, нали? Да не говорим колко мини могат ад поставят по сухопътната граница.
                      Трето, ако ви разреша да заемете позиции с флота на 40-50 км от българския бряг преди началото на играта, вие ще сте в идеална позиция да обстреляте каквото си решите, включително до 200 км навътре. При това, без каквато и да е опасност някой да ви отвърне, защото те няма да могат да го сторят през първата фаза. Не ми се вижда нито справедливо (игрово, спрямо по-слабата страна), нито реалистично. Излизането на главните сили на турският флот, натоварването на десантните средства - това не може да се скрие по никакъв начин и е еднозначен сигнал какво следва. Т.е. ако ви позволя това, трябва да дам на българския отбор контрол на ситуацията от първата фаза и предварително време за подготовка (пълна мобилизация, всички съединения са заели военно-временните си позиции, минирането е извършено).
                      Ако смятате, че едното си струва другото - добре, ще го приема.
                      Трето, примерите от ВСВ не са адекватни - тогавашните комуникационни и разузнавателни средства са на порядък по-бавни.
                      Подводниците като скрити средства могат да започнат войната на 40 км от българското крайбрежие.
                      Ако има някакви предложения по отношение на процедурите за миниране/разминиране съм склонен да ги чуя. Ясни предложения и конкретни аргументи, кратко и сбито.

Comment

• Kont
                        Негова Светлост
                        • Jul 2006
                        • 530

Да! Събуждай се! това беше втората ПКР , която договаряха. Първата батарея Х 35, втората дивизион Бастион П с 4 ПУ с ракети Яхонт, третата Батарея Клуб К.
                        А да !
                        Добро утро !

Comment

• gollum
                          • Jan 2003
                          • 22550

Между другото, по повод на симулациите с ракети, за които говорихме по-долу. Вчера видях някаква игрица-симулатор на съвременна морска баталия, та я свалих и направих една проверка как стоят нещата - точно с ПКР "Клуб" и някаква норвежка фрегата с ESSM (даже нямаше сензори като на TF-2000 и SM-2). Остана си неуязвима за "Клуб"-овете - сваляше ги с 1-3 ракета. Така че ще го приемем общо взето както е - със сигурност при правенето на такива игри симулират нещата по-добре, а и използват по-надеждни специалисти от нашего брата, така че явно е достатъчно реалистично .

Comment

• Кухулин
                            ветеран
                            • Nov 2006
                            • 12515

Kont написа
                            Да! Събуждай се! това беше втората ПКР , която договаряха. Първата батарея Х 35, втората дивизион Бастион П с 4 ПУ с ракети Яхонт, третата Батарея Клуб К.
                            А да !
                            Добро утро !
                            Лол, намерих пазарлъка (стр. 4 в Пазара). $150 млн за комплекс 4 ПУ х 2 ракети. Трябва пак да смятаме ПРО.
                            Голъм, каква ефективност даваш на ESSM и RIM-116 срещу Яхонт (2.6 М на височина, 2 М на 15 м)?

Относно началото на войната, според мен проблемът е много сложен по чисто игрови причини. Системата с фази по 8 часа може да работи добре на принципа "заповеди за нападение" срещу "заповеди за отбрана", тоест нещо от сорта:

"група А напада тук и тук, при успех развива така и така, при неуспех отстъпва така и така"
                            "група Б отбранява тук и тук, при успех контраатакува така и така, при неуспех отстъпва така и така (ако не е изпарена )"

Началото на войната обаче е много динамичен момент и според мен изисква отделни мини-фази. Примерно първата 8-часова фаза на играта да се раздели на 4 мини-фази. През първата мини-фаза да се изпълняват само заповедите за нападение на агресора, т.е. да се отчете инициативата. В следващите три мини-фази да се изпълнят и предварителните заповеди за отговор на евентуална агресия.

По-прост вариант - преди първата 8-часова фаза да се въведе една мини-фаза за начален удар, а после да се влезе в схемата. Иначе няма как да се получи старта според мен.

Comment

• Кухулин
                              ветеран
                              • Nov 2006
                              • 12515

gollum написа
                              Между другото, по повод на симулациите с ракети, за които говорихме по-долу. Вчера видях някаква игрица-симулатор на съвременна морска баталия, та я свалих и направих една проверка как стоят нещата - точно с ПКР "Клуб" и някаква норвежка фрегата с ESSM (даже нямаше сензори като на TF-2000 и SM-2). Остана си неуязвима за "Клуб"-овете - сваляше ги с 1-3 ракета. Така че ще го приемем общо взето както е - със сигурност при правенето на такива игри симулират нещата по-добре, а и използват по-надеждни специалисти от нашего брата, така че явно е достатъчно реалистично .
                              Ам да, то няма как да е иначе, просто ESSM е много технологично оръжие, нещо като PAC-3 на сушата.

А по повод минирането:

Второ, те могат да минират плажовете, могат да минират акваторията и чак накрая (вече в игрово време) да минират и пристанищата, нали? Да не говорим колко мини могат ад поставят по сухопътната граница.
                              Според мен няма как да минират плажовете и акваторията в мирно време, не може да няма забрана. Ще потърся.

Освен! Ако нямат мини с дистанционно активиране. Четох някъде за такива - минираш и ги активираш по команда. Но не са поръчвали.

Comment

• Kont
                                Негова Светлост
                                • Jul 2006
                                • 530

Кухулин рече
                                Относно началото на войната, според мен проблемът е много сложен по чисто игрови причини. Системата с фази по 8 часа може да работи добре на принципа "заповеди за нападение" срещу "заповеди за отбрана", тоест нещо от сорта:

"група А напада тук и тук, при успех развива така и така, при неуспех отстъпва така и така"
                                "група Б отбранява тук и тук, при успех контраатакува така и така, при неуспех отстъпва така и така (ако не е изпарена )"

Началото на войната обаче е много динамичен момент и според мен изисква отделни мини-фази. Примерно първата 8-часова фаза на играта да се раздели на 4 мини-фази. През първата мини-фаза да се изпълняват само заповедите за нападение на агресора, т.е. да се отчете инициативата. В следващите три мини-фази да се изпълнят и предварителните заповеди за отговор на евентуална агресия.

По-прост вариант - преди първата 8-часова фаза да се въведе една мини-фаза за начален удар, а после да се влезе в схемата. Иначе няма как да се получи старта според мен.
                                И аз все полека -полека за това подмятам предполагам си ме разбрал с тия мои вечни уточнявания.
                                Бяхме уточнили ние сме агресор и действаме по план наш за началото на агресията - а противника действа по някакви предварителни планове за отбрана - които може и да не са особено актуални. и едва след примерно 2 часа има информация за точното място на нападение и приблизително с какви сили там атакуваме. Така че идеята Кухулин за една мини фаза от 2 часа за започването на войната е на място!?
                                Това не значи че противника не действа - той действа съгласно заповедите си от мирно време за действие в случай на агресия - но тези заповеди може дъ не са съвсем актуални .
                                Поразсъждавай на глас по това моля!

Comment

Working...