Съобщение

Collapse
No announcement yet.

З-ние III - За Провинциите - ПРИКЛЮЧИЛО

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Фауст Каниний:
    "И тук отправям своя призив: нека не чакаме, а бързо вески който е в състояние да каже своята позиция по предлаганите промени и след това с възможно най-голяма бързина да изберем управители за провинциите, че боговете негодуват, плебса се чуди, а провинциите стоят неуправлявани. Не можем да си позволим да оставим нещата така, колеги сенатори! Нека побързаме и до утре вечерта да решим този въпрос!"

Comment

Луций Вер:
      Съгласен съм с подобно деление, още повече, че за някои от провинциите имаме вече кандидати за пропретори:
      1. ИБЕРИЯ (Балеарите и Тaракона) /
      2. АФРИКА (Африка) / Луций Аелий Пулкерий
      3. ЛИБИЯ (Либия и Киренайка) / Тит Вер
      4. МАКЕДОНИЯ (Македония) /
      5. АХЕЯ (Ахея) / Квинт Есенций
      6. ИЛИРИКА (Далмация, Илирик) /
      7. СИЦИЛИЯ (Сицилия и Сардиния) / Кай Полибий
      8. ГАЛИЯ (Транспаданска, Циспаданска, Нарбонска) / Гай Юлий

Така ние имаме кандидати, които да поемат управлението и отговорността пред Сената на 5 от 8 те провинции. Предлагам за тях да бъдат утвърдени посочените кандидатури, а за липсващите да назначим уважаемите Sextus Traxus, Valerius Grakhus и Dulius Trebonius
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

Comment

Фауст Каниний:
        "Радвам се и приветствам бързата реакция на уважавания от мен Луций Вер. Още повече се радвам, че подкрепя новия поректозакон за административното деление на порвинциите. Исками се единстевно първо да го приемем, а след това да обсъдим кандидатурите за пропретори.
        А спрямо предложените кандидатури имам една-единствена забележка: Гай Юлий бе предложен навремето от сенатора Авл Полибий Катон, който обаче се оттегли от службата си в сената и ми се струва нелогично да подкрепим тази кандидатура (още повече, след като тази фамилия вече не действа самостоятелно в Сената)."

Comment

Ами тогава да назначим вече предложените кандидатури, а останалите провинции де се управляват от назначени от сената пропретори, които не са кандидатствали за тях.
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

Comment

Фауст Каниний:

"Нека първо решим въпроса със законопроекта, защото той засяга количеството пропретори. А след това останалото. Инак аз подкрепям кандидатурите на фамилията на Аелия Пулкерия и на твоята - Луций Вер, за двете провинции."

Comment

Аз подкрепям законопроекта. И бих желал да има допълнителна алинея която да регламентира разпределението на провинциите. Имам предложение в началото провинциите да се разпределят по престижа на отделните сенатори. Това ще бъде една доста добра употреба на този "ресурс", а можем да постъпим като древните и да ги разпределим чрез жребии.
              Last edited by faso; 07-04-2005, 16:12.
              Fairness is a wonderful attribute, Major Anderson. It has nothing to do with war."
              Page 97
              "Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing's the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead, and the tigers would own the earth."
              Page 241
              "I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher."
              Page 262
              Ender's Game

Comment

Аз също съм напълно съгласен с така предложеното ново деление на провинциите.
                Само бих предложил малка добавка - патрицианският род, назначен да управлява една такава област трябва да осигури благороден управител (самия патон или негов син) на всяка една провинция от областта за да получава пълните доходи. Ако не може, то доходите от неуправляваните провинции да отиват директно в републиканската хазна.
                Last edited by Sir Gray; 07-04-2005, 18:54.
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Топло е сърцето ми към предложениеята,о благородни патрици,и радостна е душата ми гледаики благородните ръце в които е нашия град,съгласен съм с предложението и предлагам.Тиберии Калдиус моя благороден и надарен син за управител на Иберия.
                  bulgaria on three seas

Comment

Фауст Каниний:

"Съгласен съм с предложението на уважаемия колега сенатор Квинт Есенций - нека родът, приел подобна провинция да осигурява отделен управител за всяка област (бивша отделна провинция) или доходите ще се прехвърлят към републиканската хазна - макар че според мен ще е по-добре не изцяло, в съотношение 70% за републиканската хазна и 30% за управителя на повинцията.
                    Но не ми допада разпределението на провинции по жребии, макар че в предлоежнието за разпределение според престижа има известна логика и може би следва да се обсъди и премисли внимателно."

Comment

А,дали не е редно да попитаме народа и боговете за правилния избор,уважаеми патриции.
                      bulgaria on three seas

Comment

Фауст Кананий:

" А как предлага вужаемия колега Луций Октавиан да организираме подобно допитване до "народа", както благоволи да се изрази?Може би следва да напуснем скамейките на този Сенат и да поканим, както вие си изразихте, "народа" вътре, той да решава въпросите по управлението вместо нас?
                        А не мислите ли, колега Луций Октавиан, че това би означавало не само да нарушим традициите си, но и да се откажем от своя дълг на сенатори, - хора отговорни за съдбините на републиката, нещо повече, хора отличили се с едно или друго свое достойнство, за да бъдат допуснати до този мъдър съвет, ако мога да се изразя така, - и да прехвърлим това бреме на властта и отговорността върху "народа"? И кой е този "народ"? Плебса, римското гражданство, които очаква от нас да подобрим съдбата му и да мислим в едно с това за доброто на републиката?
                        Струва ми се, че сте тъврде готов, колега сенатор Луций Октавиан, да се откажете от бремето на участието си в този съвет и да хунете към форума и пазарищата, да търсите "народа" или пък бързате да отпътувате към Иберия. Недете така, замислете се, че вие, както и всички ние, имаме отговорности тук, в тази сграда, които не можем с лека ръка да оставим и да се впуснем след волята на сърцето си (а защо не и на лините си амбиции)!

Що се отнася до волята на боговете, то аз, като новоизбран и от скоро посветен в тайнствата понтифекс максимус, смятам, че не е нужно да ги тревожим по този повод. Те са възложили на нас отговорността да определим достойни люде за управители на порвинции, мисля че все още имаме достатъчно мъдрост, събрана сред тези стени, за да се налага да се допитваме до боговете и да определяме разпределението на провинциите със жебии."

Comment

От една от по-задните скамейки се изправя с леко неудобство Луций Есенций:
                          Многоуважавани сенатори, баща ми Квинт Есенций днес е при войската в Брундизиум и прави преглед на подготовката на транспортните кораби, нужни за прехвърлянето и. Но аз го запознах накратко чрез писмо, изпратено по вестоносец, за последните развития по този силно интересуващ го въпрос. В отговор получих писмо, откъс от което ще прочета пред вас, благородни сенатори:
                          "И да съобщиш в Сената, че напълно одобрявам доуточнението на Каниний за неуправляваните области. А ти да го слушаш и да се уч..."
                          Кхм, нататък баща ми минава към лични теми.
                          За жалост не успях да го информирам за предложението да се допитаме до "народа" или пък Боговете, но доколкото го познавам и той ще е на мнение, че не трябва при най-малкия проблем да се тича в Храма.

Луций забързано си сяда на мястото, като че ли изпитвайки леко притеснение да е в центъра на вниманието на толкова много благородни патриции.
                          XV mile the sea brode is
                          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Секст Росций Ауспекс :
                            " Почитаеми сенатори , напьлно подкрепям гореизложеното предложение за разделя-
                            нето на римските провинции с цел тяхното по-удачно управление . Вярвам благородни ,
                            че след като законопроектьт стане закон , и в Сената се представят кандидатури
                            за пропретори , то вие ще подкрепите фамилията Росций в благородния и порив чрез
                            синовете си да служи на Отечеството ! "

Comment

Сенатът постепенно се пълнеше с идващите за поредното заседание за провинциите сенатори. Посредата на залата бяха креслата на двамата консули, Квинт Есенций и Децим Антоний. Сенаторите тревожно разговаряха – предстояха им важни решения: за разпределянето на провинциите и, което беше всъщност жизненият за Рим въпрос, за отпора на варварите. Към креслата се отправиха двама снажни мъже, консулите. Разговорите стихнаха и останалите сенатори станаха, за да приветстват консулите. Заседанието започна.

- За благото на народа римски сме се събрали днес, о бащи на народа, - обърна се към сенаторите благородната Антония Галба. – Мъка свива сърцето ми като чувам какви новини се носят откъм границите ни. Рим очаква нашите решения, да не ги бавим. Festina lente – “Бързай бавно” е казал мъдрецът, но аз ще кажа днес: Festina feste! Да бързаме бързо!
                              Затова предлагам:

Антония извади от гънките на туниката си восъчна дъсчица и зачете написаното на нея:

1. Да разпределим провинциите според досега заявилите доблест и желание да ги управляват: АФРИКА за Луций Аелий Пулкерий, ЛИБИЯ за Тит Вер, АХЕЯ за Квинт Есенций, СИЦИЛИЯ за Кай Полибий и ИБЕРИЯ за Тиберий Калдиус.
                              2. Подкрепям предложението на мъдрия Фауст Каниний “Родът, приел подобна провинция да осигурява отделен управител за всяка област (бивша отделна провинция) или доходите ще се прехвърлят към републиканската хазна - в съотношение 70% за републиканската хазна и 30% за управителя на повинцията”.
                              3. Да призовем достопочтените Калиопа Либерия, Тиберий Аврелий, Секст Росций и Децим Платий, но също така и други сенатори, да се включат по-активно и да се наемат с Римополезната, но и на благу техния род дейност и да се договорят за останалите провинции (Македония, Илирика и Галия).

Да привършим по-скоро с решаването на тези въпроси, защото ни предстои решаването на много по-важен: нашествието на варварите. Само един елин като Константинос Кавафис може с мазохистична наслада да уповава на идването на варварите, но ние сме римляни и Марс ни води!

Comment

Луции Калдиус:
                                "Нека,подкрепим нашия народен трибун,благородни патриции мъдри са словата,извлекли наи-доброто от нашето заседание,само едно да добавя нека приходите са поделени 30% за Римската хазна,30% за управителя и 40% за провинцията в която те да се използват за развитие.."
                                bulgaria on three seas

Comment

Working...
                                X