If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Духовете се раздвижват като гледам - шумят и тропат по дъските и шепнат реплики от тъмнината на коридорите . И аз да отправя последна безплътна реплика към смелите си съпартийци: разчитахме на нещо, но то вече е осуетено напълно, така че най-добре признайте победата на популарите, забравете за предателствата и се затаете с каквото ви оставят победителите. Изчакайте ги след това като останат единствена партия да започнат да се гризат помежду си и може след време да дойде пак вашия час. Това е завета на понтифекса, неговият дух се явява за последно. Или както бе в един друг филм: "отмарящ сън за едни, КОШМАР за други!" .
Аз,никога не се предавам,и все още можем да обърнем нещата,с два редовни легиона и три новобрански невиждам защо да не овладеем положението в рим.Плюс този на мелиса.Ще се окаже че имаме 4 редовни легиона.Ако Грей доиде със собствените си легиони колко може да има.А защо да не започнем да отвличаме членове на благородните фамилии.Сега влизам в сайта неска сега се прибрах от университета ще се огледам и пак ще коментирам повече.
ок,ето го моя план за действие.мир с партите даваме им ахея и македония,засега мисля че,ще ги прежалим и с 8те обединени легиона на нас и партите прегазваме сър грей,след това с мира с германците се възползваме и унищожаваме партите и си връщаме нашите провинций.Като ако трябва ще пратим пари на мелиса да направи флот и да докара легионите си към моите в рим.Това е не мисля че има друг вариант ще има гражданска война.
значи.ето го плана сключих договор със партите даваме им ахея и македония.те атакуват греи и ни помагат да го свалим.Аз женя сина си за дъщерятана царя на партите.Имам нужда от легиона ти в рим,ако трябва щи пратя пари следващия ход да направиш флот.или си с мен или не.Трябва да успеем после с помоща на германците ще си върнем ахея и македония...
Или сте с мен или не...Аз няма да спра,всяка помощ е добре дошла.А текста които пуснах е този които пратих и на мелиса.Нека боговете са с нас патриции.
Last edited by Aliendreamer; 15-04-2005, 17:45.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Хмммм, мноооого интересно четиво - обратната страна на баира
Като чета какъв подлец сте ме смятали чак ми става едно такова гооотино
Значи накратко мотивацията и моите действия
В началото на играта, както Воланд правилно беше преценил, смятах да не прибързваме с нищо. Лична власт в Рим въобще не беше на дневен ред - като първи приоритет тогава имах провеждането на военен поход срещу варварите. С това целях следното: допълнителен източник на доходи (плячка, роби), защото смятах, че провинциите ще си бъдат на ротационен принцип (тогава узурпация на провинция въобще не ми идваше наум), както и печелене на престиж в Рим и по-важно - печелене на верността на легионите (което в последствие се оказа излишно - легионите въобще нямаха такава характеристика, но аз въпреки това до половината игра си действах по тоя принцип. Всъщност доста от нещата, които направих и които не направих, бяха продуктувани от такива реално недефинирани игрово характеристики, които обаче аз спазвах от кеф към реалността - например при първото военно положение в Рим не се обявих за диктатор от страх пред бунт на народа, нещо, което реално не съществуваше в игралната реалия). Съответно на този съвсем първи стадии единственото ми предателство към римските закони е, че не смятах да предам командването на армията след изтичане на съответния срок. Като реакция от Рим очаквах да ми се отнеме управническия пост на римската провинция (която и да беше тя), но смятах да компенсирам с новозавладени провинции. агресивните ми намерения бяха насочени само навън (почти до края оставаха така - смятах, пак от "за идеята", че който открито първи тръгне към Рим ще отнесе клеймото на "родоотстъпник" със съответните последствия - в играта такъв ефект обаче нямаше)
След това какво стана?А, избрахте ме за консул Неочаквано, но добре дошло Нямах конкретен план как да се възползвам от положението, освен очевидното предимство да поема част от републиканската армия (и още едно доуточняване - първоначално смятах да взема само 2 лег, а другите два да ги предам на Воланд - смятах, че ще е прекалено нагло ако взема повече и няма да ми ги дадете. Когато обаче нямаше някакви действия от страна на сената да разпорежда по въпроса си казах абе я да взема още един ) По това време беше и прочутото съглашение с партите Което явно всички грешно са изтълкували: от моя страна то беше замислено като опипване на почвата(намеренията на парта). Когато му предложих придържане към неговото предложение за разделение на зоните на влияние (с което предложение да напомня първо Голъм се съгласи в Сената - кой е сега предател? ), той ми отговори доста притеснително за маневри на негови части в Мизия и Тракия. Зачудих се как е възможно и реших, че купува съюзници там (както се оказа в последствие). Също така той ме предупреди за заповядани от него пиратски рейдове от Киликия в Ахея. Това беше първата половина на 1ви ход някъде - явно той е купил за съюзници Киликия още отначалото (и Понт се оказа в последствие - оттам е взел флот още отначало - проблем, който толкова тревожеше Голъм). Така че тогава сериозно се замислих за заплахата от тая страна. Планът ми беше под прикритието на тези "мирни преговори" да заема първо Тракия и Мизия, след което под предлог, че само играя показно за пред Сената да се прехвърля в Мала Азия или Сирия. Съответно това "показно" щеше да бъде реална окупация и армията след това щеше да нахлуе навърте към коренните му провинции. Така че предполагаемото предателство всъщност от моя страна беше замислено като заблуждаващ ход срещу партите Но гузен негонен бяга - всички решиха, че съм се договорил с него срещу Рим (абсурд при самоналожения ми кодекс за вярност ) Реално тази спогодба смятах да я използвам в две посоки - от една страна да оправдая с нея задържането на легионите (в която посока послужи и пиратския рейд), а в друга малко по-късно да послужи като прикритие на първите ми ходове срещу него. За момента тогава (средата-края на 1ви ход) обаче никак не мислех и въобще не действах в посока завзимане властта в Рим (това смятах да стане много по-късно - след приключване на победния поход на изток)
След това какво стана?А, взех си МАкедония Пак не беше нарочно - просто реших да тествам Сената. ПРедполагах, че ще обявите решението ми за незаконно (както можеше да направи Сената или другия консул спокойно) и да изпратите управник. Максимално се надявах да взема доходите само от тогавашния ход в най-добрия случай. Срещу решение на Сената или консула в никакъв случай нямаше да действам - означава аз да поема ролята на "родоотстъпник", което да припомня смятах, че ще е пагубно. Сиреч при такова решение щях да отстъпя. Но то не дойде
За сметка на това Голъм обяви триумвират и отмени конситуцията. Не бях готов за такава стъпка, но тя определено беше автогол - така директно можех с пълно право да се обява за защитник на Републиката и "оправдано" според моя кодекс да тръгна към Рим. Този триумвират беше голяма грешка - едно дето ми развърза ръцете, второ беше прибързан. Достатъчно беше да изчакате да ми свърши мандата, да отмените всичките ми консулски решения и когато откажех да върна войската (а аз естествено щях да го направя), да ме обявите за враг на Рим. Тогава никой римлянин нямаше да ме последва и щях да съм в пълна изолация. Но да се върнем към триумвирата - легионът ми в Италия (щастливо стечение на обстоятелствата, че не го бях взел и него в МАк) ми позволи бързо да сложа край на него и да въведа военно положение. След това моя "кодекс" също си каза тежко думата - не посмях официално да правя дивотии като Алиен и Мелиса после, смятах, че ще ме линчуват по улиците И всъщност смятах след края на хода да отменя военното положение и да възстановя Сената, като единствено си придам безсрочен мандат на пълководец за война срещу партите (все още те бяха главната ми цел)
След което обаче последва атаката срещу Рим, предателството на Мелиса (спрямо мене или по-точно нагледното разяснение на заблудата, в която бях с нейните "мирни" предложения) и очевидните техни дивотии в Рим с диктаторството и тн. Чак в този момент реших, че няма смисъл да спазвам самоналожена историческа реалност, когато такава не е вложена в игралната реалия, и преминах на чисто военна походова статегия. И чак в този момент партите останаха на заден план пред съкрушението на Алиен и Мелиса. Спрямо войната нямах особени притеснения - имах първоначално военно предимство с трите републикански, плюс което идваше двойният ми доход още от първи ход, позволяващ ми създаването и после поддържането на предимство от около 3-4 легиона на ход (както Голъм правилно беше преценил). Проблем бяха партите и германите, които явно бяха съюзници на Алиен срещу мен, но стратегията ми беше да предам източните провинции в случай на нужда (които бяха неудържими при атаки от толкова стани) и да се пренеса в западните на моите врагове. Действията ми от последния ход бяха в тази насока - оставих Мак беззащитна, концентрирах в Ахея за да отбия вероятната атака на трите вражески легиона от Рим, и с остатъка завладях оголените тилови вражески провинции, така лишавайки ги от финанси следващия ход (пренебрегвайки напълно Рим, който също можех да завладея, но който не носи никаква реална игрова полза). Стратегията се оказа напълно успешна плюс допълнителен бонус оттеглянето на партите, което позволява задържането и на изтока. Предвиждах финансов колапс на Алиен и Мелиса следващия ход (според моите преценки от този последния ход те са накупили към 6 легиона двамата (ако са умни) + 2-3 останали от преди (след размазването на 3те от Рим в Ахея), за които легиони този ход само издръжката няма да могат да си платят, водещо до тяхната небоеспособност, докато моите вече половината са ветерански (в момента имам 11 легиона мои + още няколко египетски този ход))
Уф, то стана дълго обяснение. Накратко - след присвояването ми на Македония имах определен финансов отскок, в този момент правилната стратегия би било да ме отрежете законово, не да преминавате на военно решение, където това финансово предимство би ми позволило да се задържа отгоре.
Написаното от Грей мога да потвърдя, с две уточнения:
Нападението срешу Ахая си беше съвсем сериозно подготвено и договорено от Динбриан и Грей като акция...
Плащането на легионите имаше превантивна функция, на практика и Алиен го използваше, така че то си имаше реална игрова роля! Това се видя особено отчеттливо в случая с последния републикански легион в Галия...
В смисъл превантива откъм подкупване на съответния легион Галския се пробвах да го подкупя (и щях ако Даниц ми беше подал обратна инфо за протичането на тази мисия - бях готов да отделя още много пари за тази цел)
А между другото как Алиен си е платил издръжката за тези 2 легиона, купени в 0левия ход? Аз, при положение, че гледах да максимизирам печалбата си, пак я докарах до доход от 500-600 сест в началото на 1ви ход. А Алиен не би трябвало и толкова да има - сиреч 2та легиона би трябвало да се разбягат без заплати в края на 1ви ход
XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Няма да отговарям на всичко, но само на онова, в което имаш неточности. Грешиш, ако си мислиш, че този ход не бих могла да си платя легионите, според моите изчисления имам към 15 000 сестерции. Да, загубих Африка, но превзех Либия, запазих Сицилия и Гетулия и имам 2 големи и 2 средни и една малка флоти
А за предателството не се връзвай, щях да предам и Алиен после, просто още ми беше нужен Мислех този ход да го оставя да си взема Галия от теб и да оголи Рим, а аз напротив, да завзема без бой града сама, и вместо да тръгна да те гоня из провинциите, да превзема една Сирия например, като разбира се Египет никога не е бил извън мислите ми.
А Данитц, това за Египет е много, много мръсен ход. Непростим. Продал си легиони на Грей, но на мен ми отказа....
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque." Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Че как няма да ми ги продаде бре, знаеш ли какви луди пари изсипах там
Този ход ще имате пари - вие получавате доходите от провинциите преди аз да ги завладея. Но следващия (сиреч от края на този ход) вие ще получите много по-малко, а аз много повече.
Относно Рим - аз ти казах и по време на играта, че той е напълно ненужен. И съответно желанието ти да го владееш е грешна военна стратегия Да не говорим, че така много ме улеснихте с предвиждането на вашите действия, които предполагах, че ще гравитират все около града (както и последните ти думи потвърждават )
А между другото откъде се пръкнаха тия флоти???
XV mile the sea brode is
Че как няма да ми ги продаде бре, знаеш ли какви луди пари изсипах там
Този ход ще имате пари - вие получавате доходите от провинциите преди аз да ги завладея. Но следващия (сиреч от края на този ход) вие ще получите много по-малко, а аз много повече.
А между другото откъде се пръкнаха тия флоти???
Не знам какви луди пари си изсипал, знам само, че аз му предложих 5 000 на легион и той ми отказа с обяснението, че отивал на лов за хипопотами....
А флотите...ами купих си ги, драги Освен това точно това ти казвам, търсех нови богати провинции за завоюване, при това без да ми се наложи да водя война. Така че на твое място не бих броила много върху това да фалирам
Грешна или не, исках Рим И дори това да означаваше края ми, щях да загина в пурпурните си одежди Брех, Данитц е бил прав, сбъркала съм епохата и съм играла Византия
"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque." Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
@ Грей, ходът на Алиен си беше с издръжка, ще взема всичко да изпонакача на форума, май, да ми направите една ревизия, да спрете със сметките "безкръчмарски"
@ Мелиса, за коя покупка на войски става дума, например съюзникът ти Алиен купи легион от Мизия, ти що специално от Египет искаше, нали си имаче съюзници в Нумидия, що не потърси Испания, Египет е велика държава, ти дори не я подкупи, Грей който се оплаква "от неясна информация" за мисиите си, все пак съобрази в случая с Александрия колко струва, и пак войска тяхна не е вкарал в бой! Не че не можеше! :noway:
Бах, ма те скъпи тия флоти бре, отде парици... А аз през цялото време обирах дъното на касичката, че нямаше сестерцийки
Но предполагам те флотите са били за сметка на легионите. С какви разполагахте вие? Аз в крайното положение имах следното:
1. Галия - един ветерански
2. Балеарите - 1 новобрански
2. Африка - хмм не съм сигурен за качеството, но 1 вет и 1 нов. мисля
4 Ахея - 1 вет, 1 ред, 1 нов, + 4 нови новобрански (първите трябва да са дигнали качество след победната битка)
+ евентуалните египетски, до тях така и не се стигна
@ Danitz - не бе, то оплакването е ей така Не е много реално галския лег да ми тръсне една разграфена смета толкова и толкова
А за Египет - не се стигна до воюване, иначе щях да ги използвам как ))))
XV mile the sea brode is
Comment