Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Lonely Planet

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Guy de Mont Ferrand написа
    Без съмнение ще се появят нови религии или старите тотално ще се преразгледат. Ето напр. един оптимистичен вариант - българите са богоизбрания народ, на който Господ предава девствената Земя, а всички останали са изчезнали, защото са били грешници.
    Е, за роман може и да мине, но ако помислиш реално, хората ще се страхуват, че щом веднъж е станало това: всички, живеещи извън границите на България мистериозно са изчезнали, заедно с всичко построено там, това може във всеки един момент да се случи пак. Това ще залегне дълбоко в колективното съзнание и митове, така че хората определено ще ги е страх и да живеят, и да пребивават извън границите на страната. Да не говорим, че много ще надигнат глас, че "това е наказание за технологичната цивилизация" и затова природата се е възстановила в първоначалния й вид. Което ще доведе до стремеж към отказ от всякакви машини и технологии. Най-вероятно и в доста екстремистки форми, да не говорим, че сигурно ще се появявт религиозни общини, които искат да живеят "в единение с природата".
    Да си призная, песимистичните варианти ми се виждат по-вероятни около този проблем.

Точно в това, смятам, можем да наваксаме донякъде, тъй като имаме местни предприятия като тези в Дупница, доста добре подготвени лекари и фармацевти.
    Ние предприятия имаме, но те в момента работят изцяло на вносни суровини (предимно от Китай и Индия). Запасите то лекарства едва ли ще стигнат за повече от година, а не е ясно на колко от суровините въобще ще се намерят тукашни заместители, особено предвид всички останали проблеми. Естествено, преустройството от градове към малки разпръснати общини, няма да спомогне за по-лесното решаване на проблема. Най-вероятно повечето възрастин хора ще бъдат разглеждани като ненужно бреме, което ще породи не малко допълнителни проблеми.

Има няколко варианта, но най-добрият е първоначалното изграждане на малки селскостопански и ловни колонии, разпръснати на голяма територия.
    С това съм съгласен, това бе и моята идея. Но проблемът не е толкова "какво да се направи", а как да се направи и на каква цена. Реорганизацията, преселението и всичко останало, на големи групи хора против желанието им, т.е. с насилие, винаги е проблем. Всякакъв - на първо място организационен, след това и всякакъв друг. Дори само решението къде, колко и как, ще е само по себе си огромен проблем, искащ месеци обмисляне и планиране.
    Трифиди, за радост, няма. Пък и хората не са ослепели.

В такива ситуации винаги се появяват лидери. администрацията едва ли е толкова съществена.
    Ще си позволя да не се съглася изцяло с теб. Вярно, някой който да грабне властта - ще се намери. Дали това ще е лидер, дали ще движи нещата в нужната посока и ще покаже ли някакви от нужните качества - това е проблем. И то съществен, защото от него зависи дали всичко ще се срине към хаос или не. Не само от това, но това е сред важните неща.
    Виж, изцяло не съм съгласен за администрацията - организацията и организационният "резерв" са много по-важни от всякакви запаси с гориво или храна. Защото гориво, храна, суровини - това са проблеми, които могат да се решат. Дали ще се решат или не, обаче, зависи изцяло от това дали ще се намери кой и с чия помощ да организира намирането на решение и привеждането му в изпълнение. Колкото по-сериозна е кризата, толкова повече организация трябва, за да се избегне хаоса. В тази обстановка това е най-важният обществен ресурс. А се боя, че в нашето общество той е кът, което се вижда дори и в нормалния му живот, какво остава за крайни ситуации.

han asd написа
    Иначе поне в първите години ще има намаляване на населението дори и ако няма глад - от 7,5милиона вероятно в рамките на 10 години ще се свием до под 5. Ако това се случи сега положителен прираст може да има чак към 2020 и то доста нисък в първите 20-30 години.
    Струва ми се, че си оптимист в случая. Моите сметки показаха население от около 3,5 милиона към 2040 година. И те са, да си призная, донякъде оптимистични, т.е. може и по-лошо да стане. Горе-долу около тази година нещата ще тръгнат нагоре, те.. прираста ще надмине смъртността и населението ще започне да нараства. Но възстановяването до около 7 000 000 ще иска, според мен, още поне около 40 години, тук съм съгласен с теб. Но 50-60 милиона към 2140 г. е много оптимистично - в най-добрият случай темповете на растеж няма да надхвърлят 1,5% годишно (по-скоро около 1%).
    При 7 000 000 души 2080 г. за 6- години това прави между 12 и 17 милиона. Хайде, ако допуснем малко по-положителна тенденция да са докъм 25 000 000, но не повече. А има и песимистични варианти (една епидемия от чума, холера или грип може да е много гадна изненада). За да стигнат 50-60 милиона трябва средният годишен растеж да е 3,5% до 3,8%, а България никога не е имала подобен. Най-високите стойности са били около 1,6%-1,7%.

ПП Може би в модела си си пропуснал смъртността?

setebos написа
    Психологическа мобилизация - при опасност от гладна смърт, практически цялото население ще бъде солидарно с мерките на Държавата. Мистицизма е лукс. Мистиците - "който не работи, няма да яде"
    Това е твърде механистично - нито обществата, нито човекът, нито културата са устроени така. Поне според това, което аз знам. Митовете са реалност дори сега, без всякакви катаклизми. А пък идеята "ако има опасност от глад всички ще са солидарни" е нереалистична - дори елементарни занимания със социология (да не говорим за справка с историята на коя да е революция или голям глад), ще ти го покажат.

Ги, раздай свободно оръжие на хората и после гледай какво ще се случи пир първото голямо напрежение между власт и общини. такива ще има - гарантирам ти го. Моделът "оръжие сред населението" и "диктатура, налагана с помощта на военни" не се съчетават добре, това също го гарантирам. Това е рецепта за разпокъсване и въстания.

Comment

gollum написа Виж мнение
      Всичко това - хубаво, но пропускате няколко съществени (е, поне според мен са такива) проблема:

- лекарства. Без тях смъртността нараства в пъти, при, както отбелязах, обосновано по-ниска раждаемост от сегашната. Т.е. работната ръка ще е проблем, при това сериозен;

- липсата на достатъчно селско-стопански животни; .............
      ..........

- икономиката. .........
      ..........

- не разбрах как ще решите проблема с градовете и преразпределението на населението. ..........
      .........

- политическите проблеми ........
      ........

- психологически проблем. ..........
      ........
      Според мен точно лекарствата са малък проблем. Основните животоспасяващи лекарства в голям мащаб са тези, които действат срещу инфекции. Тях си ги произвеждаме и сега, мисля. И ваксините, разбира се - за които не знам откъде идват. Специализираните лекарства срещу хронични или тежки заболявания са онези, които не можем да осигурим. Т.е. например хората, болни от рак, ще умрат. Така че не смятам, че точно лекарствата ще бъдат проблем. Проблемът ще е в нефункционираща система за здравеопазване, а не в липсата на лекарства.

За селскостопанските животни аз споменах Но ако се допусне, че може да се работи с наличната техника за няколко години, както правят доста от изказалите се досега, това не е проблем.

Всички останали проблеми, които си изброил, са прекалено сложни, за да можем да ги обсъдим поне с някаква степен на достоверност. Иначе аз вчера се замислих какво би станало с паричната система при един подобен сценарий. Дали тя изобщо би имала смисъл, или се минава автоматично на купонно-натурално стопанство. Затова и не засягаме тези въпроси.

---------

По повод газгенераторите - за мен е съмнително, че могат да се ползват в съвременните двигатели с тяхната висока степен на сгъстяване. Но не знам достатъчно, за да преценя

Comment

bsb написа
        Основните животоспасяващи лекарства в голям мащаб са тези, които действат срещу инфекции. Тях си ги произвеждаме и сега, мисля.
        Да, аз споменах, че ги произвеждаме, въпросът е, че ползваме изцяло вносни субстанции. Разбира се, поне за антибиотиците, сравнително "лесно" (поне с оглед на останалите проблеми) може да се организира производството на суровини и тук. Така че и този проблем, както и останалите "технологични" и "технически" е разрешим. Въпросът опира във всеки един от тези случаи до разпределение и управление на социални ресурси (а не толкова до енергетика, макар че и тя е съществен фактор, но без първото до второто така или иначе няма да се стигне).
        Не изброих проблемите с оглед на значението, а просто в реда, в който ми идваха на ум. За мен основният проблем си остава организацията на всяко ниво - без нея нито едно от иначе вероятно възможните решения, които се предлагат, няма да се реализира или поне няма това да стане добре. А досегашния ни опит от последните десетилетия ако ни учи на нещо, то е на крайно неефективната ни организация.
        Съгласен съм, че всичко това са сложни въпроси, но не мисля, че това предполага да ги изключим. Поне ако търсим някаква "реалистичност" на анализа (не на сценария - той за радост е напълно нереалистичен).
        Може би проблема идва от хуманитарното ми образование, а не техническо, което ме кара да разглеждам като "важни" тези въпроси. А и те, макар и да не се поддават на точно числово измерване, какъвто е случая с технологичните и техническите, по тях преценка може да се направи и, смея да твърдя, с не по-малка база на достоверност.
        Разбира се, не карам никого да сметне моята преценка за такава, макар и да я смятам за достатъчно реалистична.

Разбира се, ако ще се преценяват само техническите въпроси, а социалните и прочее неизчислими хуманитарни неща ги оставим настрана и ги приемем за "вече решени", то тогава оптимистичният сценарий е напълно възможен. Аз така или иначе по техническите въпроси не съм кой знае колко компетентен, така че млъквам.

Comment

gollum написа Виж мнение
          ........... За мен основният проблем си остава организацията на всяко ниво
          ...........
          ... тези въпроси [....] макар и да не се поддават на точно числово измерване, какъвто е случая с технологичните и техническите, по тях преценка може да се направи и, смея да твърдя, с не по-малка база на достоверност.
          .......
          По първото съм напълно съгласен.
          По второто обаче изобщо не съм съгласен. Това, че познаваме някакви минали събития, които са се развили по някакъв начин, не означава, че аналогични на пръв поглед събития непременно ще се развият по същия начин. Най-доброто, което можем да кажем, е, че може би ще стане така.
          Например ти даваш за пример СССР. Аз пък бих могъл да дам за пример Великобритания през Втората световна война, макар че веднага признавам, че не знам дали аналогията е удачна.
          Т.е. според мен аналогии може да се правят, но ми се струва прекалено да се очаква от тях нещо повече от "при подобна ситуация в миналото се е случило така, значи е възможно и тук да се случи така". "Възможно", а не "много вероятно".

Comment

Не ми се иска да започвам дискусия по този въпрос, Bsb, най-малкото защото съвсем ще съсипем темата на Setebos. Ако ти се разговаря за това, може в отделна тема, примерно в "Общи дискусии".
            Накратко (защото все пак трябва да отговоря ): мисълта ми беше следната: макар и да не изглежда така (може би за човек, обучен в точна наука), но и при хуманитарните има определена възможност да се изграждат модели и да се прогнозира, с някаква степен на достоверност. Аз съм се опитал, разбира се, съвсем набързо, по-скоро като скица, да предоставя подобно нещо, като въобще не се опирам изцяло на някаква аналогия (тя по-скоро беше аргумент в подкрепа, а не основа на прогнозата). То мисля това си личи, ако погледнеш по-широко на това, котео развивам като контрапункт в тази тема (контрапункт на увличането в технически, енергетични или икономически детайли, така сякаш обществото е само резултат на тези области).
            И, според мен (това е, без някакъв по-подробен анализ, повече лична преценка), това, което съм развил, е доста възможно - най-малкото като илюстрация за дълбочината на възможните проблеми, които няма да могат да се избегнат като с махване с вълшебна пръчица, ако просто се обърнем към силово решение, диктатура или някаква аналогия със свободната инициатива в стила на усвояването на дивия запад. Разбира се, ти можеш да сметнеш, че това не е така и всички тези проблеми са пренебрежими, а вероятността да се реализират като сериозна заплаха - малка.

ПП И, да, аналогията ти не е точна, но това не е и нужно в случая, защото разбрах какво имаш предвид, което бе нейната цел. Аналогията със СССР също не е толкова добра - аз я приведох само като свидетелство за това какви грешки са възможни при централизирано, насилствено планиране, без никаква обратна връзка (каквото се предлага в темата като изход). Реалните грешки може да са различни, това е само илюстрация за това какви мащаби може да имат.

Comment

Цитат:
              Без съмнение ще се появят нови религии или старите тотално ще се преразгледат. Ето напр. един оптимистичен вариант - българите са богоизбрания народ, на който Господ предава девствената Земя, а всички останали са изчезнали, защото са били грешници.

Е, за роман може и да мине, но ако помислиш реално, хората ще се страхуват, че щом веднъж е станало това: всички, живеещи извън границите на България мистериозно са изчезнали, заедно с всичко построено там, това може във всеки един момент да се случи пак. Това ще залегне дълбоко в колективното съзнание и митове, така че хората определено ще ги е страх и да живеят, и да пребивават извън границите на страната. Да не говорим, че много ще надигнат глас, че "това е наказание за технологичната цивилизация" и затова природата се е възстановила в първоначалния й вид. Което ще доведе до стремеж към отказ от всякакви машини и технологии. Най-вероятно и в доста екстремистки форми, да не говорим, че сигурно ще се появявт религиозни общини, които искат да живеят "в единение с природата".
              Да си призная, песимистичните варианти ми се виждат по-вероятни около този проблем.
              Не просто "заедно с всичко построено там" , ами ДАЖЕ "сякаш никога човекът и неговите творения на са съществували" , което е значително по-страшно от съзнанието, че можеш ей тъй да изчезнеш/погинеш ( всеки над 5-6 годишна възраст е спокоен в свойта осъзната смъртност ) ами именно -- осъзнаването, че си толкоз незначителен, че ситуация в която може хич никога да не те е имало, не само Е възможна, ами ВЕЧЕ се е и случила просто ей така на цели 99.9% от човечеството.

BTW, Не(!!!) подценявам "хуманитаристичният" reasoning ни най-малко , даже съм му big фен, макар, че не приемам , че хуманитаристиките на МОЖЕ да притежават и най-малък елемент на научна методика , но това е друг въпрос ... ( не смятам, че хуманитаристичната мисловност уврежда темата - напротив, но нека първо оправим "тока и манджата" :-)

Считам, че само въоръжената духовност може да има реално влияние в материалния свят. Мистиците ще притежават профила на противници на режима ( конотация на "режим на РАБОТА, или на ФУНКЦИОНИРАНЕ" , не само смисъла на лоша, народоподтисническа хунта ... ) и ПЪЛНА липса на средства за принуда или контрапринуда.

Страх от напускане на Територията ??? Представи си, че по един чудодеен начин нощес спалнята ти се е телепортирала в друга, по-голяма, безлюдна къща, дето мама, тати, бати и кака ги няма -- Какво, стоиш си там в леглото дорде умреш от дехидратация или глад и не отиваш до новата кухня до чешмата и хладилника, щото те е страх , че ще бъдеш телепортиран на друго място??? Убеден съм, че НЯМА страх който да пребори глада или друга остра физическа болка.

Мистицизъм. Между другото знаеш, че агностицизма , не е задължително религиозен, има и други обяснения ( още повече , че НИКОГА и НИКОЯ религия не се е закрепила в душите на обитателите на нашите земи - нещо от водата е може би :-) ние сме луди безбожници ) -- Пример за нерелигиозно агностично обяснение за Събитието или за обяснение защо липсва или не е задължително да има такова: четох някъде, че Луи Пастьор много му се подгравали , че бил такъв велик учен , па проявявал религиозност. Явно тогава атеизма е бил "фешън". Та, Пастьор показал на един журналист ( дето също се му се чудел , че е верующ учен ) едно петри и му рекъл " Я, погледни през този микроскоп" , онзи видел некви бацили да штъкат. Пастьор капнал малко солна киселина в петрито и го накарал пак да погледне в окуляра. "Всички са мъртви" - казал журналиста. Пастьор: "А, те знаят ли че аз съществувам?"

Много се разприказвах... Ще се върна на "ток & манджа".

Comment

На мен ми стана интересно за тока и манджата. Религията и психологичния удар ги оставям. И без това сме в раздел за фантастика.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа Виж мнение
                  На мен ми стана интересно за тока и манджата. Религията и психологичния удар ги оставям. И без това сме в раздел за фантастика.
                  И на мен. Не защото психото не е важно, ами защото е един вид лукс. Опитвам се да намеря систематизиране на проблемите в не-фината материя.

Comment

setebos написа
                    Убеден съм, че НЯМА страх който да пребори глада или друга остра физическа болка.
                    Ммм, я пак се позамисли - ще се сетиш за доста такива примери. Ще започна с табутата, а можем да продължим нататък с различни религиозни прояви. Съзнанието е много повече от базовите инстинкти и е много трудно наслояванията да бъдат премахнати до такава степен, че да остане само голата инстинктивна база (макар че в концентрационни лагери и това е постигано, но, удивително, и там не с всекиго). Въпросът е, че оставането/напускането на територията за повечето хора няма да е въпрос на живот и смърт, т.е. храна вътре ще има. Всъщност, само вътре ще има цивилизация, храна и "скъпото и родно минало". Навън всичко това ще отсъства, което допълнително ще засилва чувството на страх и изоставеност.
                    Разбира се, винаги има хора, които мислят различно или които са способни да преодолеят подобно влияние.

setebos написа
                    Считам, че само въоръжената духовност може да има реално влияние в материалния свят. Мистиците ще притежават профила на противници на режима ( конотация на "режим на РАБОТА, или на ФУНКЦИОНИРАНЕ" , не само смисъла на лоша, народоподтисническа хунта ... ) и ПЪЛНА липса на средства за принуда или контрапринуда.
                    Всъщност това изцяло зависи от това как и като какъв ще се формира въпросният "режим" и дали въобще ще го бъде и ще го има. Също толкова възможно е да се формират няколко различни режима, някои от които да са религиозни. Така или иначе, монопол върху населенито и оръжието няма как да се осъществи ефективно, дори и у нас, където за радост оръжието не се продава свободно и не се среща навсякъде. Въпросът е, че повечето хора по природа са впечатлителни и могат да си внушават какво ли не, а различни вярвания и митологични обяснения лесно минават всякакви информационни бариери под формата на слухове и мълва, а и на "тайни" учения и обяснения. Нещо многократно демонстрирано исторически . Така че и сред хората с оръжие, и сред организаторите, ще се срещат повлияни от тези вярвания (особено ако официалната власт не успее достатъчно бързо да формира и наложи собствено обяснение, което да е и убедително), да не говорим за потомството им, сред което може да се разпространи какво ли не.
                    А режимът - дори и да се формира и задържи известно време, - почти веднага ще се свързва само с отрицателни неща. Това не само че ни е в природата, но е естествено, за действия в подобна обстановка, особено когато "златният век" е зад гърба им, а не се мержелее някъде отпред на хоризонта. Да не забравяме, че всички негативи от насилствено преселване, заставяне да се върши ненавистен труд, ограничения във всичко, ще се свързват не с друго, а с властта. Особено при липсата на външен враг. Това е и основната разлика с военните състояния, при които има външен враг, който е "виновен" за състоянието и отнася основната омраза и обвинения, а заедно с това и служи за сплотяване на общността.

setebos написа
                    още повече , че НИКОГА и НИКОЯ религия не се е закрепила в душите на обитателите на нашите земи
                    Хайде, де, достатъчно е да ти напомня за Средновековието, за богомилите... и не само за тях. Хората са отстоявали вярата с живота си, което определено влиза в конфликт с това, което твърдиш. Религията твърде дълго време е била част от това съзнание и не е било лесно да се извади от него. Но пак няма особена връзка с темата, защото докато се стигне до организирана вяра в нещо, породена от това събитие - а е сигурно, че това ще стане, - ще минат няколко години. Дори и тя да се появи бързо, за разпространение и след това институционализация трябва време.

setebos написа
                    напротив, но нека първо оправим "тока и манджата"
                    Проблемът, от моя гледна точка, е точно в това мислене "първо да оправим важното, а после ще дойде ред на надстройката". Реално е точно обратното: това, което става в тази добавка ще определи дали въобще ще бъде оправен проблема с "манджата и тока". И съм склонен ад добавя, че ако на власт се издигнат технократи, които мислят точно по този начин, които демонстрираш, аз съм скептично настроен към успеха им - обществото със сигурност ще се разпадне и ще дойде хаос. Без правилно мотивирани и организирани хора, без доброкачествено преструктуриране на цялото общество, всички технически решения, колкото и добре да изглеждат и звучат, са обречени.
                    Това е и причината да продължавам да играя ролята на адвокат на дявола в този случай. Макар че ако основният интерес наистина е към техническата страна, няма смисъл да споря сам със себе си, така че ще мълча. На мен тази страна на проблема не ми е чак толкова интересна, защото я смятам за принципно решима, като решението зависи от това как ще се справят в по-интересните за мен области.

[ОТ]
                    setebos написа
                    че Луи Пастьор много му се подгравали , че бил такъв велик учен , па проявявал религиозност.
                    Всъщност за повечето учени (и въобще хора) от неговото време проявата на религиозност се е възприемала повече или по-малко като норма. Нещата започват да се променят по-късно, когато вече религиозни са по-скоро единици учени (да речем, Гьодел, колкото да спомена един). Впрочем, няма никакъв конфликт между занимания с наука и лична религиозност. Но това няма нищо общо с темата, тъй като тук не става въпрос за организирана религия, а за ирационален страх на ниво колективно безсъзнателно. [/ОТ]

Comment

Има основание да се постави граница на оптимистичния вариант. Най-доброто, което може да направят и тогавашните управляващи, е да определят най-важните и достижими цели и да концетрират усилията за постигането им.

Въпросът е ще се запази ли някакво индустриално общество (което е реалистично за мен) или ще се разпадне на селскостопаски общини. При първият вариант ще има спад на селскостопанското производство 25-35% поради липса на изкуствени торове (изискват природен газ) и пестициди. При вторият вариант спада може да е 50-60%. При липса на торове 1/3 от земята трябва да се оставя необработена (угар). Това означава, че трябва да се усвояват земи извън територията на България - Тракия, Добруджа и покрай Дунав.

Психологическият аспект също е много важен, но той може да не само отрицателен ефект, а също и положителен - мобилизиране на енергията на населението, стига да повярва във важността на това, което се прави.

Comment

jordani_vt написа Виж мнение
                        Въпросът е ще се запази ли някакво индустриално общество (което е реалистично за мен) или ще се разпадне на селскостопаски общини...
                        Хмммммм! Другари, колкото повече чета, питам, смятам и се интересувам ;-) , толкова по-изненадан оставам от усилващият се извод, че не само ще се запази Индустриалното и пост-индустриалото ни ниво и ще минем почти непокътнати през Година 1-5 , но и в средносрочен план Събитието ще доведе до по-добри показатели отколкото всред Изчезналия свят.

( заклевам се, че като ми хрумна темата в началото си представих нужда от доста лишения и ограничения - НЕ СЪМ оптимист! )

Малко факти за България:

Работим към 30млн. дка земя, от които на около 10-12млн. дка произвеждаме между 4 и 6млн. тона пшеница, от които изнасяме по милион-два тона, т.е. нужни са ни - към 4-5млн. тона пшеница на година( толкова тонове колкото и суров нефт ); останалите около 15-20млн. дка обработваме предимно за царевица, слънчоглед .. и други култури с едромащабна обработка.

Имаме http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp/1.1/1.1-10.pdf ( към 2007-ма са данните, леко завишение ще отрази пост-ЕС обзавеждането с по-нови и повечко ) -- над 10 000 зърнокомбайни, над 45 000 колесни трактори и над 2500 верижни трактори ( които над 70% за щастие са руски , т.е. макар и много гадни и обидно примитивни и неефективни, могат да се поддържат в изправност при почти полеви условия ), т.е. падали се по около 1 трактор на 500 дка, и един комбайн на 3000 дка...

Днес се консултирах и разбрах, че за пълния годишен цикъл ( оран ... сеитба, жетва) обработка на 1 дка зем. земя ( за зърнени култури и слънчоглед ) консумира по норматив 7.3 л. нафта , а реално към 10-11 литра ( което завишение предполагам иде да покаже санкцията за нефективността на тези >75% гадни машини ). Торове, семена, масла и др. консумативи, части и т.н. имаме в наличност за неколко години, както и можем да произвеждаме.

( Един декар интензивно земеделие иска ден-два "човекодни" също, но аграрите не са само трактористи и комбайнери, така, че бройката човеци в тази индустрия си е същия % от населението. )

ТА : 30 000 000 дка по 10 л. = 300 000 тона дизел ни е нужен за да захраним всичката "енергетична селскостопанска" машинария за пълна година на изхранване, та и с едни 20-25% излишък на зърно + всички други култури както в Реалния свят.

( Събитието настъпва през Дек'09 - следователно всичко е изорано, бранувано и там квото трябва и ЗАСЯТО, т.е. за лято'10 ще ни е нужна само една трета за да съберем реколтата и да имаме запаси за пълна година ... но само ако решим повече да не се занимаваме и тази година да ни е последна ... :-) щото сме останали сами и няма смисъл ... )

КОнсумираме също около 5млн. тона суров петрол на година
                        Горвният ни резерв е за около 80-90 дни както видехме по-горе, т.е. за около четвърт година или ( koето е ПО-важно този резерв се равнява на НАД 1млн. тона петрол(ни продукти). т.е. имаме гориво да се храним И ДА возим хранителни продукти към потребителите до 2011-12 !!!

ПРЕДОСТАТЪЧНО време да каптираме Плоещ и да си осигурим всичките 5млн. тона петрол на година , които са ни нужни за да издържаме системата. Защо не и повече???

( Като казвам "каптираме" - най-изгодния "път" като себестойност, експлоатационни разходи и капацитет е ТРЪБАТА. Стоманена тръба - дълга 120км, диаметър - 900мм , дебелина на листа 5-5.5мм. Произведена в завода за тръби в гара Септемврийци от Кремиковска стомана ( тези предприятия от неизгодни и смачкани от светвната конкуренция се превръщат в яки монополисти , не забравяйте, колкото и да са съсипани ... Кремиковци правеше по 2.5 милиона тона стомана ! ) Такава тръба пише в уики-то се слага направо на земята или се рови само на метър-два. Събира над 100 000 т. които се движат със скорост от 1 до 6 м/с, т.е. превъртат САМО с една помпена станция 5-6 милиона тона нефт за 3-4 седмици !!! или 10-15 пъти цялото ни потребление за година. За илюстрация масата на една такава Плоещка тръба ще бъде под 15 000 тона ( не много качествена ) стомана или под един промил от Кремиковското производство -- http://www.scribd.com/doc/6781220/Cv...o-Proizvodstvo -- повечко нефт ще ни трябва когато след 5-6-10 години ще се наложи да изключим ШЕСТТЕ блока на АЕЦ-а щото прътите са се изтощили ... )

Извод - имаме досатъчно стар петрол за да се изхраним за две-три години, през които ще докопаме неограничен петрол. Имаме техника за поне 10-15 години ( коли, машини, електроника ) ... т.е. изобилния нов петрол, който НЕ Е вносен , т.е. вземаме го на натурална себестойност -- ще ни позволи да инвестираме в машиностроене и ²Т.

( Структурирал съм подтемите и се надявам да ги избълвам скоро -- щото дискусия ИМА - примерно не знам какво е необходимо дори от такова добро находище като Полещ с лек, плитък и пр. лесен нефт за да можем да изкарваме над милион тона на година ... слаб момент, някой знае ли? )
                        Last edited by ; 03-02-2010, 00:00.

Comment

BTW, намерих "Десетият праведник" в Нета и виждам, че - не, 'самотната планета' е инспиририрана повече от Кларк ( http://en.wikipedia.org/wiki/A_Time_Odyssey ) и Стърлинг ( Stephen Michael Stirling is a French-born Canadian-American science fiction and fantasy author. Stirling is probably best-known for his Draka series of alternate history novels and the more recent time travel/alternate history Nantucket series and Emberverse series. ) i тем подобни.

Аналогично на метафизичната заменка Nantucket-Emberverse -- Заслужава ли си да отворим огледална тема? Как мислите -- преместването на България Дек 09 върху Самотната планета , би трябвало да се е балансирало с преместване на Празна БГ на нормална Земя Дек 09 ... Как биха се развили събитията -

- Празната България ще бъде ли опазена само за тези няколко милиона българи в чужбина ( и стари и нови емигранти? )

Нова тема? или не е интересно? ( разиграването би показало силата на диаспората ни - особено важен ресурс за всяка нация! )

Comment

Хм, мисля, че заводът между Септември и Варвара е спрял да действа, или е изключително намалил производство. Всъщност не знам дали въобще произвежда шевни и безшевни тръби за които и беше построен.
                            А за тези стоманени тръби от къде ще дойде суровина? А квалифицирана работна ръка за завода за тръби? Там сега работят много по-малко от нужното за такова производство.
                            Не съм сигурен дали е възможно за две години да се разчистят петролните полета около Плоещ и подстъпите към него, да се изгради път, да се поставят тръби, да се започне реален добив на суров петрол. То и не знам дали имаме машини за това.
                            Не съм сигурен, но не трябва ли в тръбите да има постоянно налягане, за да се транспортира петрола. И ако трябва - как ще се подържа същото? И тези тръби до къде трябва да водят? До Плевен - там рафинерията дали е в състояние да рафинира каквото и да е било? Или в Нефтохима? А пътят до която и да е от тези точки дали е свързан с тръби? Защото аяко не са свър зани с Плоещ или няма обходни маршрути (което също е допълнителна трудност) ще трябва да се поставят тръби и на територията на България, т.е. да се произведат повече.

Comment

Затова докато тръбопроводът се построи - жп цистерни.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа Виж мнение
                                Затова докато тръбопроводът се построи - жп цистерни.
                                ЖП цистерните, първо са с ниска вместимост ( от сайта на БДЖ гледам са по 61 кубика , т.е. към 50 метрични тона единия - което прави стотици хиляди вагон-курса необходими за да доставят нужното даже при строг режим на икономии... ), и второ, строителството на жп линия и/или път е много по скъпо ( километър тръби иска 150 тона желязо, предварително фабрикувано ... километър път или жп линия - еквивалента на около милион лв. ), много по-сериозни вложения в труд, техника и пр. отколкото комбинацията черен военен път + тръба.

Comment

Working...
                                X