Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алтернатива 29 (Руско--турската освободителна война 1828-29 г.)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Абе за 1828-1829 не знам, но ако руснаците бяха спечелили Кримската война, вероятно щеше да има анксия на дунавските княжества, задунайская губерния и прословутия кръст на света София. А днес ние щяхме да сме русифицирани, с една мини Византия за южен съсед.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #17
      В Кримската война при един Балканска съюз от България, Сърбия, Влашко и Гърция, интересно би било поведението на Австрия. Само преди няколко години Николай е спасил империята по време на Унгарското въстание, а в ТР австрийците му се отплащат със студена враждебност.
      Каква би била позицията на Австрия? Далновидност като през 1908г. или тесногръдие като през 1914?

      Comment


        #18
        багатур написа Виж мнение
        Няма начин да се появи БГ автономия под каквато и да еформа през 1828-1829 г.! Сърби, гърци власи са си я поискали, борили са се( сръбските въстания, гръцката завера) те са предизвикали намесата на Русия и Заапада... Къде сме ние? Робът още спи и ли в най-добрия случай си отърква сънените очи, не знае на койъ свят се намира с малки изключения-мисията пратена от Софроний например в Русия. Българите нямат елит който ясно да формулира националните цели, да начертае програма за постигането им....затова е нужно време. Самата Русия не гори от ентусиазъм да създава нови държави, тя е наясно че няма какво да предложи като модел за държавно строителство и истопнско развитие. Българите се разглеждата в две ясно обозначени посоки:
        1.Славянско нородоноселение за облагородяване на изоставените от татари черкези области в южна Русия(дн.Бесарабия). Масовто изселване на българи от днешна източна и югоизточна България е именно тагава и още повече влошава и без това негативния демографски баланс в полза на турски колонисти и пришълците от руските степи в тази част на българското землище!
        2. Да се използват българите за давление и намеса във Османската импреия под предлог закрилат на балкански те християни на което Русия има право още от Кючюк Кайнарджа 1774г.!
        Накратко, ние още нито сме узрели нито пък на някой в Петербург му е на ум за нашато "освобождение" ...
        И да и не, бих казал за твоето изказване.
        Повод за войната е гръцкото въстание, сърбите са направили подобно в началото на века, и така двата народа са си извоювали своя държава.
        Но пък румъните получават своята автономия именно между другото, покрай другите. Не че недооценям Тудор Владимиреску и стореното от него, но той е мъртъв от 1821 г.
        Т.е., Влашко и Молдова стават по-свободни именно покрай събитията, защото са на пътя на руското завоевание на юг. А както знаем, подобно завоеваевание винаго включва няколко етапа - първо "освобождаване" от чуждия гнет, после поставяне под руска зависимост и накрая директно анексиране (примери в това отношение са Кавказ, Полша и Финландия, писал съм вече за това).
        На Балканите, за наша радост, планът на русите не стига до последните си варианти, само защото среща съпротива на другите Велики Сили. Именно тази европейска съпротива не позволява на Русия да анексира славянските и балкански народи, а само да ги освободи и превърне - някои повече някои по-малко, в свои сателити, в различен период на историята.

        Бил ли е готов робът за свобода?
        Не, определено.

        Има ли ли са българите елит, който да начертае програма за развитие?
        Според мен, вече да.
        Стореното през войната от 1806-12 година е показателно - България вече има своя национален водач - и духовен, и обществен, а и политически, в лицето на Софроний. По времето на тази война се сформира и "Българската земска войска" - първата българска национална военна формация. Има го вече и Георги Мамарчев. Т.е. - елит, национален, осъзнат, модерен за времето си вече има, макар и да е малоброен и предимно в чужбина.
        Показателно е и случилото се в периода 1812-1828 г.
        Дейността на Атанас Некович, Димитър Попски и другите емигранти в Букурещ, по-късно - меморандума им до Николай I, написан и занесен от Александър Некович (племенник на Атанас).
        От друга страна - изграждането на първата българска революционна организация - Братсвото на Иван Селименски в Сливен и Шумен.
        Трети факт - тяхното искане (на същият този елит, българите в емиграция), да се създаде Добруджанско княжество през 1830 г. Тук вече е намесен и другият български елит, туркофилският, в лицето на Стефан Богориди. Османски администратор, но все пак-патриот, в моите представи.

        Всичко това доказва твърдението ми, че "елит, национален, осъзнат, модерен за времето си вече има, макар и да е малоброен и предимно в чужбина."

        Изводът е, че ако Русия е искала, ако на царя му е хрумнала, да направи Мизия автономно княжство България, то е било напълно възможно, защото и имал и на какво да се позове, и на какво да разчита, а и най-важното - никой не е можел да му противопоставел след като руската армия завладяла Адрианопол и диктува условията на мира.
        Въпрос на желание е било и на политическа воля от страна на Николай, и на управляващите кръгове в Петербург, на нищо друго.
        Той или те, просто не са го пожелали, иначи са можели да го изпълнят.

        Comment


          #19
          Thorn написа Виж мнение
          Абе за 1828-1829 не знам, но ако руснаците бяха спечелили Кримската война, вероятно щеше да има анксия на дунавските княжества, задунайская губерния и прословутия кръст на света София. А днес ние щяхме да сме русифицирани, с една мини Византия за южен съсед.
          С това съм съгласен.

          Comment


            #20
            Kramer написа Виж мнение
            В Кримската война при един Балканска съюз от България, Сърбия, Влашко и Гърция, интересно би било поведението на Австрия. Само преди няколко години Николай е спасил империята по време на Унгарското въстание, а в ТР австрийците му се отплащат със студена враждебност.
            Каква би била позицията на Австрия? Далновидност като през 1908г. или тесногръдие като през 1914?
            Да, това е интересно, но нека да видим как наистина действат Сърбия, Гърция и Влашко по време на войната? Никак, май.
            Според мен, така биха действали, и ако България е била подобна на тях. А и ние вероятно бихме действали подобно на тях. Неутрално.
            Наистина е страшно интересно, но все си мисля, че балканските държави няма да се намесят във войната просто защото, тя нищо не им дава или поне нищо не им обещава като пряка изгода.
            Дали би имал изграден Балкански съюз пред 50-те години на XIX век?
            Интересно...
            Такъв би могъл да се създаде само ако е антиосмански. Но , от друга страна - какъв би бил той - проруски или проавстийски?
            Ясно е че за нас е било по-добре (ако вече сме автономни) Русия да загуби Кримската война - всъщност, това е само мое мнение.

            Вие какво мислите по тези въпроси?

            Comment


              #21
              DelaRea написа Виж мнение
              ....Пруският офицер и руски генерал, решава да се облегне на местното население, което да привлече на своя страна в името на победата......
              Абсурд.Това население е 5 века до пъпа на Световна сила и освен в мозъка на неколцина интелектуалци изобщо не си представя как "Туркия ке падне".А българина е прагматичен и единствения начин да бъде изправен срещу турците е изпитания от Сталин метод със заградителните отряди.Една нелоша и осъществима идея,но неприложима по това време.
              А плюсовете от по-ранното освобождение щяха да са големи.Особенно в противодействието на пропагандата на младите и вече освободени балкански съседи.

              Comment


                #22
                По темата като гледам отдавна не е писано, но понякога и аз съм мислил по въпроса и ще кажа как виждам нещта:
                1. За да има такава алтернативка е трябвало да се случи едно-единствено нещо - руснаците да не арестуват капитан Мамарчев в момента, в който той опитва да вдигне въстание срещу една напълно разгромена османска армия.
                2. Ако първото условие е факт, то тогава можеше и да се стигне до преразглеждане на одринския мир от 1829, като автономно българско княжество по подобие на сръбското би имало, но предвид важността на градове като Варна, Силистра, Русе, Шумен, Тулча и другите на Североизток, това княжество би обхващало района между Янтра и Тимок, да кажем, че най-югоизточната му част би преминавала някъде между Котел и Сливен, предвид значимостта на Рилския манастир, който винаги е имал особен статут може би и както в ТР Днешните Софийска и Пернишка области биха влезли евентуално, но за Кюстендилска не вярвам.
                3. Излаз на Черно море не би устройвал и Русия, за нея Добруджа и днешната Бургаска област тогава са били бъдещата сухопътна връзка с Проливите.
                4. Ако княз е Богориди ОК, но ако е някоя марионетка на руския цар, то в Кримската война не бихме запазили неутралитет и още тогава би била първата ни национална катастрофа.
                5. Въстание, подобно на Априлското, щеше да има, но предвид наличието на офицерски кадри, то те са щели да го организират далеч по-професионално и да е с по-успешна съпротива, а загубата на Русия в Кримската война би довела вероятно до преориентиране на външната ни политика за неопределено време към Запада, съответно вероятно заедно със Сърбия и Черна гора бихме участвали във война с Османската империя през 1876, едва ли бихме я спечелили, но отново щеше да се стигне до руско-турска война в онзи момент, след която излазът на Черно море би бил факт, би имало по-активни български бойни действия в Македония и може би там би имало автономия, докато териториите на Източна Румелия биха били директно присъединени вече към независимото Царство България.
                6. Вероятно не би се бързало със Съединение с Македония предвид австрийските аспирации и влияние там, но може би предвид българския й автономен характер сърбите биха се отказали от нея.

                Comment

                Working...
                X