Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво бихте направили?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    Аз бих посъветвал Самуил да не се бъзика толкова много с Василий, а да се "заиграва" в друго географско направление.

    Comment


      #62
      Бих се върнал по времето на Симеон и бих го спрял от повечето изтощителни и безмислени войни които води. Крепости по Дунава и флот за защита от номадите. Никаква експанзия на север, за това има време. Сериозно военно усилие на запад и опердашване на српските и хърватските княжества и включването им в държавата. Никакъв васалитет, при еднакъв език ще станат "българи" след 2-3 поколения. Договори с Византия и никакви войни, дори това да значи Симеон да се ожени за някоя мустаката гръцка принцеса.
      От тук нататък идва интересното - никакви чудо оръжия, те са временно решение. Създаване на училища и нещо подобно на столичен "университет" за създаване на учители. Писменост, базова аритметика, християнски ценности и изопачена "история". Всеки няколко села с училище - по евтино и по-ефективно от войните. Който не си пуска децата на училище - камшици на площада. Което ми напомня - нещо като жандармерия трябва да има по места, свободни войници ще има достатъчно.
      Следваща стъпка - печатарство. Нещо напълно техническо постижимо в епохата. Олово, мастило и стърготини за хартия има. Издаване на кралски вестник и безплатно разпространение по селата, даскала може да го чете на седянката в неделя и/или попа след литургията. Във вестника - много пропаганда. Ние сме добрите, те са лошите, извън България е кочина. Маджарите ядът деца а византийците са хомо и говорят смешно - такива неща. Целта е да се зтвърди концепцията за "ние" и "те". Героични описания на битки и т.н. Полезна информация от рода на селскостопански съвети във вестника. Да речем принципа за триполието през 10 век, ще ни направи най-богатата държава в ранното средновековие. Съвети за хигиена, рецепти, хумор, разкази, предания и легенди на последната страница
      Металургия - много металургия! България няма традиции в това отношение, но може да "внесе" от Византия, Генуа и т.н.
      Метални рала през 10 век, представяте ли си! Ако трябва кралят според финансовите си възможности може да спонсорира "кралски манифактури" по подобие на Франция в късното средновековие. Мечове, рала, брадви и ножове на конвейр.
      Създаване на опълчение. Селяните от краят на есента до средата на пролетта нямато особено много работа, младежите могат да се обучават от местната жандармерия как да въртят меча и да спазват някакъв строй поне на базово ниво. Организиране на състезания по стрелба с лък подобно на Англия и по бой с мечове.
      Създаване на пътища поне в основните направления. Това е много скъпо, така че ако може ще се използва робски труд - престъпници, пленници, инакомислещи, отвлечени мъже от отатък северната граница, српски благородници, няма значение.
      За начало това стига. Ако се устиска 50-тина години така населението на държавата ще се утрои и ще се превърне в "народ". После разбира се лека-полека завладяваме влашко, територии на север от карпатите, евентуално в последствие Крим(той тогава е почти безлюден) и ги заселваме. Всичко това разбира се постепенно в период от 100 - 200 години, като следващото завоевание е след като предишното е усвоено, заселено, построени са крепости.
      После се кротваме за 200-300 години, правим бебета, орем, четем точим мечовете, ковем брони и чакаме турците. От време на време ошляпваме византийците и киевската рус, за да не се губи форма.
      Кога пътувам?
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

      Comment


        #63
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          #64
          Средство за комуникация. Щях да занеса един контейнер със стотина преносими радиоапарати със слънчеви панели. Направени по поръчка, прости (като за неандерталец - с едно копче за включване, второ за говорене и еднаква, фабрично настрена честота на всичките), надеждни, яки, с кожени калъфи и обсег 50 км. Оставям ги и не се занимавам повече.
          Да работят стотина години е достатъчно, дотогава ще са им измислили вече заместител.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            #65
            Хората вече са се приготвили:

            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

            Comment


              #66
              На мен пък много ми се живее по времето на Българското Възраждане. Да потрепя малко "османци".
              Слагам османци в кавички, защото в последно време все се слуша за една измислена "комисия", според които в учебниците не бива да се казват турци, а османци... Както и да е, отидох в съвсем друга посока. Поздрави!
              Българин да се наричам първа радост е за мене...

              Comment


                #67
                Първо бих искал да имам възможност да поговоря с Наполеон малко преди договора от Тилзит и да се опитам да го убедя, че е по-добра идея да насочи вниманието си към Балканите, а не към Русия. Основният ми аргумент щеше да бъде, че на този полуостров го чакат хиляди хора, които ако са освободени от него, щях да му служат фанатично. Дали щяхме да сме толкова фанатици е друг въпрос, но това си остава за наша консумация, а иначе за пред французина краските щяха да са ярки, а крилата на възторга силни.

                Второ бих искал да съм отговорен фактор в армията на България в периода 1914-1915 година, за да спретна един преврат на цар Фердинанд. Ако пронунцияментото се окажеше успешно, чрез една диктатура, щях да се постарая да прекарам по-внимателно държавният ни кораб сред бурните вълни на Първата Световна. Според мен, участието ни в нея е вододелът в съвременната ни история и той предопределя бъдещия й ход.
                Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

                Гюстав Льо Бон

                Comment


                  #68
                  Виждам, че повечето от вас искат да променят нещо за да стане България по-велика. Аз пък искам дедо да го залюби минаваща богата мома англичанка или американка и така ем английския щеше да ми е роден, ем великата история ми иде автоматично,ем немаше се чуда как да напусна тоя прогнил кораб и да ида в цивилизацията:-)

                  Comment


                    #69
                    Тя не идва от нищо приказката дето: "Американеца мечтае да стане милионер, руснака космонавт а българина чужденец".
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                    Comment


                      #70
                      Що, много яко фентъзи ще стане, като си разменят местата...
                      Боже какви глупости пиша

                      Comment


                        #71
                        2000 г. е голям период от време. Винаги съм си мислел, че при успешен завършек на Априлското въстание можеше да сме една идея по-независими и с една идея по-голямо самочувствие.

                        Ето какво бих направил - бих направил опит да освободя Апостола. Като това можеше да доведе до повече и по-големи национални катастрофи.

                        Едит: Знам, че това горе е прекалено романтично и тъй като преди да съм романтик съм практик и егоист, когато дойде момент наистина да избирам бих променил едно от решенията на конференцията в Ялта - 100% от България за съюзниците

                        Мисля, че и в личен и в национален план само с това ще се задоволя

                        Comment


                          #72
                          Бих спасил и размножил знанието на Александрийската библиотека. В нея е било събрано почти цялото безценно знание от античността. История на света много преди големия потоп и стария завет, научни трудове и знание, че земята се върти около слънцето, а то е част от млечния път итн... Бих се постарал да предотвратя падането на античния свят и възхода на християнството. ако това знание се беше запазило и размножило тогава, кой знае, може би нямаше да ги има тъмните векове, инквизицията, чумата итн. самолети поне 3-4 века по- рано... може би щяхме вече да имаме колонии в слънчевата система...

                          Comment


                            #73
                            ai5 написа Виж мнение
                            ...
                            Всичко това е много хубаво, но я си представи, че сега, т.е. в следващите 2-3 десетилетия светът се засилва към ново Средновековие? Т.е. че не успяваме да се справим с комбинацията от последствията на информационната революция, надигащият се религиозен (и не само) фанатизъм и че възможностите, които новите технологии дават за тотално следене на практика дават резултат в пресичането на всякакъв растеж. Какво би направил ти за да го спреш? Задачата няма да е по-лесна от това в поста ти

                            Освен това, там, за Земята и космоса и т.н. - когато някои учени в предверието на Ренесанса започват реални изчисления (като например Галилей и Нютон) за небесните тела и техните скорости - кой ще повярва, че при положение, че реалните скорости, които човечеството тогава владее (кон, каруца, кораб) са възможни някъде в света скорости с няколко порядъка по-високи? Това е практически неразрешим проблем.
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              #74
                              Като изключим пренасянето на материали (колко пъти, в какво количество, с каква трайност), ни остават знанията. Подобно на това, което е пуснал Imperial.

                              Та какво бихме направили със съвременните знания, ако се върнем назад във времето. Единичните изцепки едва ли биха имали траен ефект. Ако не се преродим в някой местен с власт и владеене на тогавашния език (например някой цар), то ще ни трябват много усилия да придобием влияние над подобна влиятелна личност. Значи на първо място ни трябва владеене на езици. Трябват ни "доказателства", че не сме чалнати. Колкото по-назад във времето, толкова по-трудна е била комуникацията. И съответно е било нужно повече време да се провери пророчеството. Време, през което трябва да се оцелява във враждебна обстановка (едва ли някой от обкръжението на цар Хикс ще се радва на сближаването ти с царя за негова сметка, като нищо ще те обявят за еретик, антихрист и прочие или просто да ти сипят отрова в яденето). Значи ти трябват познания по психология и бойни изкуства (все пак никой няма да обърне внимание на някоя "хилава баба").

                              В какви насоки бих влиял:
                              - налагане на идеология за богоизбран народ (подкрепена с "чудеса" и "пророчества")
                              - външна политика - огранизиране на ефективна дипломатическа връзка със съседите, особено с по-мощните и опасните. Трябва да ги убедим, че от наша страна няма опасност и да се борят с техните си външни врагове. Всеки би се радвал на спокоен гръб. Сблъскване на потенциалните ни врагове и взаимно неутрализиране.
                              - търговия - връзки с благородническите съсловия в близката и далечна чужбина, приходи за хазната, приток на идеи, износ на влияние
                              - образование, особено на децата на елита. Обучение в лоялност, предприемчивост и скромност. Много от проблемите ни идват от алчността на местните владетели, които се цепят от централната власт или изцеждат силите на населението. Не знам до каква степен алчността и самолюбието не вървят ръка за ръка с предприемчивостта, но при всички случаи лоялността към богоизбраната държава и владетел трябва да са сред висшите приоритети.
                              - администрация и комуникация - абсолютно необходими за ефективно действаща държава
                              - стопанство - стопанските процеси са двигател или спирачка за прогреса, първоначална индустиализация (с енергия от водни колела), печатарска преса
                              - шпиони и военни анализатори - малка военна академия, в която да се изучава опита на предците и да се експериментират нови тактики
                              - армия - на първо време достатъчна за отбрана - мобилни отряди с метателни съоръжения на конски гръб за постоянен тормоз на нашественика, докато пътува или лагерува, укрепени крепости, дипломатически връзки за удар в гръб на нашественика
                              - наука, изобретения и технологии - виж списъка на Imperial
                              - морски бази и флот на трите крайбрежия, експедиция към Новия свят, приобщаване на населението му без жестокостите на конистадорите

                              Всичко с цел осъществяване на една балканска Швейцария - достатъчно костелив орех за нашествениците с някакъв вид колективна защита - прекалено богат и ценен за да бъде оставен да бъде налапан само от един претендент. Разширение чрез династически бракове, културна асимилация и колонии. При всички положения съм на ясно, че всяко действие предизвиква съответното противодействие. Прекаленото засилване на България, би се тълкувало като заплаха за другите, които биха обединили силите си срещу нас. Затова, divide et impera.

                              Иначе идеята за уреди със слънчево захранване много ми харесва, но и там износването и корозията са голям проблем. Спомняте ли си епизода от Капитан Петко войвода, когато Петко се правеше на снайперист и така разпръсна потерята. Мисля, че една хубава далекобойна карабина с достатъчно патрони (стотина трябва да стигнат), автоматичен пистолет също със стотина патрона за лична защита и мощен бинокъл, биха променили изхода на много антични или средновековни битки. Огнестрелна рана на царя или висш пълководец, дори и не смъртоносна, в онези суеверни времена би се тълкувала като божия намеса.

                              При такива алтернативни сценарии основният проблем е, че първата намеса в реалността би променила много неща и по такъв начин би избила от ръцете ни главното ни оръжие - да знаем какво следва. Например, спираме Баязид и в резултат на продължилия упадък в българското общество ние се цепим на десетки малки княжества, постоянно воюващи помежду си. Започва националното самоосъзнаване и в резултат имаме десетина нови нацийки и държавици.

                              П.П. Чудя се как биха отговорили на тази тема представители на други народи. Какво биха си пожелали сърби, гърци, турци, цигани, евреи и т.н.

                              Comment


                                #75
                                още няколко идеи

                                1. Бих предотвратил Мохамед да стане пророк. Бих насочил вниманието на Източната Римска Империя към Мека. Знам, че в този период стават инвазиите на варварите вкл. и славяните от север, но да речем, че не стават- славяните се избиват едни други и с останалите варвари там. Бих направил всичко възможно, яко войни и дипломация, Византия или да завладее земите по Червено Море или да ги направи васални и да ги покръсти. Представяте ли си 560 Мека става най-големият християнски център на Арабския п-в, християнството набира подобна на исляма в ТР популярност и сила, особено подкрепен от Византия, масивни инвестиции и просвета, Византийска култура... как ли щеше да изглежда светът днес? Нямаше да има кръстоносни походи... Селджуците и Османците дори да бяха дошли от дн. Туркменистан, щяха да се асимилират на място...
                                2. Бих предотвратил феодалното раздробяване на държавите на Балканския полуостров 14.-ти век, Византийската гражданска война и бих направил някаква лична уния, обединяваща България, Византия и Сърбия поне за 100-200 години. Сещате се какво визирам - неосмански Балкани, дълбок мир, стабилни граници (като на Иберииския п-в след реконкистата), съюз, сътрудничество, забравяне на дребни вражди... Точно 14 век на Балканите културата е в разцвет, има голям "космополитизъм" на творците и културите, малък ренесанс... Тогава още няма национализъм. Ако тези тенденции бяха продължили при един политически съюз... ех утопия...

                                Comment

                                Working...
                                X