Не виждам каква точно е ролята на Мануил Комнин. След падането на Константинопол през 1204г., Византия никога не се възтановява в предишния си вид. Кръстоносците идвайки в Константинопол и виждайки такъв богат град, решават да го ограбят. Те изнасят каквото могат в западна европа и града започва да вегетира чак до 1453, когато умира идеята Византия. Византия не може да се възтанови след 1204г. . Кръстоносците оставят горчив спомен за себе си във хората. От там идва и пагубната мисъл по време на обсадите на града през 1390 - 1453 - По добре турска чалма, отколкото папска шатра. Въпреки многото папски пратеници по цялата територия на Византия, никой от местното население не се октазва от православието. Разрива между Запада и Византия е огромен и непреодолим. Византия губи икономическата си мощ, изчезва стабилната валута. По време на присъствието на латините изчезва и тайната на Гръцкия огън, чрез които години наред са печелили по вода. По-скоро въпроса е какво би станало с Византия ако нямаше кръстоносни походи.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Византия след Мануил Комнин
Collapse
X
-
Гост
stavros написа Виж мнениеНе виждам каква точно е ролята на Мануил Комнин. След падането на Константинопол през 1204г., Византия никога не се възтановява в предишния си вид..
Comment
-
baian написа Виж мнениеДобре де за Иоан Дука Ватаци не си чувал.
Comment
-
Гост
-
stavros написа Виж мнениеПо-скоро въпроса е какво би станало с Византия ако нямаше кръстоносни походи.
Comment
-
angevins написа Виж мнение...
Заради схизмата ,Папството не е имало достъп до византийския диоцез,както и до църковните доходи,такси и т.н които в противен случай е трябвало да влизат в папската хазна.На Византия и е трябвало просто казано да подкупва папите,и ако се е наложело кардиналите за да изберат понтифисе в неин интерес...
Comment
-
Ами василевсите са влияели доста докато ИРИ е имала територии на Апенините, със загубата на Бари в 1071г, и малко преди това с Великата схизма от 1054. Влиянието на ИРИ над папската институция отслабва много. С действията на Тримата велики представители от Комниновата фамилия - укрепили империята и нейният авторитет на международната сцена се засилва и възможността за евентуална намеса при избора на понтифекса. Но след Битката при Мириокефалон от 1176г. империята се изправя пред нови опасности но ги преодолява. Ако управлението на Андроник Комнин бе поне малко по човечно и не беше заповядал избиването на латинците от 1182г империята е имала реалният шанс отново да се превърне в сила, от която зависи съдбата на средиземноморския басейн. А така да си се намиса в избора на папа, когато и е угодно.
Comment
-
Гост
Не съм съгласен с теб.
1.Виновник е точно Михаил Палеолог,именно унищожаването на стратиотите смазва империята.
2.Османските турци буквално копират стратиотската система,която е в основата на тяхната държава.
3.Наистина като гледам турците какви успехи имат,ме е страх да си помисля какво щяха да постигнат много по организираните византийци
Comment
-
baian написа Виж мнениеНе съм съгласен с теб.
1.Виновник е точно Михаил Палеолог,именно унищожаването на стратиотите смазва империята.
2.Османските турци буквално копират стратиотската система,която е в основата на тяхната държава.
3.Наистина като гледам турците какви успехи имат,ме е страх да си помисля какво щяха да постигнат много по организираните византийци
" За да си осигури пари за своите кампании Михаил VIII Палеолог увеличава данъците и посяга на свободите на възродения от Ласкарисите стратиотски институт, който е съсипан и вече не представлява пречка пред бейлиците в Мала Азия. освен това Михаил VIII Палеолог набляга на Балканския фронт където постига само частични успехи в ревизионистичната си политика - Елада и по голямата част от егейските острови остават в ръцете на "Франките" . Та според мен действията на Михаил VIII Палеолог са началото на края на Империята към края на управлението му бейлиците започват да се настаняват във старите територии на Никейската империя. и не може да обвиняваме наследниците му че само те са виновни за загубата на ядрото на империята. След смъртта на Михаил VIII Палеолог Андроник е принуден да ореже драстично разходите тъй като хазната е празна ( нещо познато).
Флотата и плановете за реставрация са изоставени не поради недалновидност а поради липса на пари.
Моето мнение е че ако император Михаил VIII Палеолог не беше водил толкова разхитителна външна политика и ако най вече не беше разрушил стратиотския институт Византия би помела бейлиците в Мала Азия и освен, че би оцеляла заедно с другите балкански държави. Би могла да си върне и доста територии в Мала Азия тогава много силно разпокъсана на дребни бейлици след рухването на селджукския султанат под натиска на монголите. "
Ето това съм казал аз а не че Михаил VIII Палеолог не е виновен, за мен той е един изключителен политик и дипломат но на моменти допускащ катастрофални грешки които след 150 години затриват хилядолетната империя на Втория Рим.!
Comment
-
Гост
-
Гост
Честна дума, като ви чета, отговаряте на много от въпросите ми, които не съм знаел как да задам!
И за да не е чист оф-топик, да приемем, че Византия устоеше на османлиите и на монголите, коя би била следващата и тежка заплаха?
Comment
-
Smart_Patriot написа Виж мнениеЧестна дума, като ви чета, отговаряте на много от въпросите ми, които не съм знаел как да задам!
И за да не е чист оф-топик, да приемем, че Византия устоеше на османлиите и на монголите, коя би била следващата и тежка заплаха?
Друг сериозен противник В Мала Азия В по-късен етап неминуемо биха били Мамелюците, Въпреки добрите отношения още от времето на Михаил VIII Палеолог. Според мен конфликта би есе породил от стратегическите интереси и на двете страни. От една страна мамелюките желаят Караман докато Ромеите ще проявят апетити към Антиохия и Сирия и евентуално към Светите земи. Но този конфликт би ескалирал едва при наследниците на Мануил Палеолог и най - вероятно ще завуърши с дребни изменения на границите поне първоначално, и запазване на статуквото поне до средата на следващото столетие.
На европейския фронт големите противници са си все същите долу горе.
Започналата отново да се централизира Българска държава при наследниците на Йоан (Иван) Шишман и Йоан (Иван) Срацимир, които се разбират по някакъв начин ( въпрос на фантазия). Та отново единна България успява да си върне до средата на XVв. голяма част от Македония но без Егейското крайбрежие за да не се предизвика конфликт с ИРИ. Връщаме си чрез брак Белградско от Унгарското кралство, а самостятелността на Влашко и Молдова постепенно се ограничават .
Конфликта между България и ИРИ би се състоял най вече за контрола над Егея. Но това ще престане да е сериозен проблем след евентуалното пресъединяване на земите на княжеството на наследниците на Йоан Комнин брата на Йоан Александър към българското царство. Така необходимостта ни от втори излаз на море би отпаднал и Византия подкрепя българските стремежи към Албанското краибрежие. и така ги отклоняват от Егея и Източна Тракия.
Сърбия след смъртта на Урош и Вълкашин и Углеша иззпада в силна децентрализация и дълго време не е важен фактор.
Големи противници на Византия ще са както винаги изтиканите Италиански морски републики. и Набиращите сила Хабсбурги Но след свикването на вселенски църковен събор където този път участва и папата И е подкрепен от всички православни ( дори България) се взема решение за единение на църквата но на равни начала това е по време на Италианските войни на Франсоа и Карл Хабсбург.
За сега само това мога да измисля
Comment
-
jordani_vt написа Виж мнениеКога папата е имал доходи на изток от Далмация? И кога византийският император е повлиял на избора на папа?
Comment
-
Гост
Много добре сглобено, Арута!
Чудни са ми още две неща:
А) Пренасяйки се още по далеч във времето, на НТП, как ли би стояла Византия в онази епоха, на барут, машини и фабрики?
Б) Каква ли би била съдбата на Църквата, ако Изтока приемеше Папата (Рим) обратно сред Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим?
Comment
-
Гост
Aко империята устои до 1500г. и успее да си върне Анатолия.
След тази година,просто няма какво да я спре да помете мамелюците в Сирия и Египет,както и цяла северна африка.
Причерноморския район и Кавказ също изпадат в криза и са лесни за присаединяване.Единственната сила тук е Кримското ханство,но то е заобиколено от православни християни и не виждам как щеше да устои.
България,Сърбия обаче също са заплашени ако не и завладени преди това.
Comment
Comment