г-н Никой написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ако 1915 бяхме нападнали Гърция
Collapse
X
-
Deadwing написа Виж мнениеЕ,ок де..ама какво печели Германия от ликвидирането на фронта
Comment
-
Аз не знам защо си мислите, че толкова лесно бихме могли да влезем в Истанбул. Или може би повечето забравяте какво прави Мустафа Кемал при Дарданелите? Далеч не ми се струва, че може дори да си помислим да превземем добре укрепен град като Истанбул. Да не говорим, че никои няма да ни остави да стигнем до там. Вариантът - взимаме го и ни подкрепят на някаква цена ми се струва напълно нереален.
Comment
-
Соул Хънтър,
Прочети внимателно описанието на генерал от пехотата Стилиян Ковачев от посещението му в Истанбул в 1915г.. Аз го преразказах в един от постингите си.
Да, Мустафа Кемал се бие отлично срещу АНЗАК, но тилът му е зле прикрит, а малко са армийте, които голи и боси могат да се бият на два фронта и то блокирани на тесен полуостров какъвто е Галиполи.
Моето скромно мнение е, че през 1915 г. Истанбул е бил по-зле защитен отколкото в 1912 г., а и нашето "вероломство" нямаше да е толкова отвратително колкото е турското в 1913 г., когато те нарушавата Лондонския договор.Last edited by Sula; 25-05-2009, 10:01.Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.
Гюстав Льо Бон
Comment
-
Изобщо не е трябвало да влизаме на ничия страна. Като нагледен пример ще дам Финландия през 1941-1944.
Водене на настъпателни действия, като съвоюваща страна, до превземането на европейската част на Турция. С контрола на европейския бряг, проливите губят стратегическото си значение, от тази ситуация печелим доброто отношение на Русия - от там и на Франция. Реално тези придобивки са много по ценни от каменистата Македония, пък са и свързани с по-малки усилия (военни и икономически).
Comment
Comment