tonev написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Черномен 1371 г. - алтернативата ако братята Мърнявчеви победят
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Sulla написаВ славянските извори не зная, но в съвремието си мисля, че зависи от това кой го произнася - на сръбски е "Вукашин", на български "Вълкашин".
"Влъкашин" мисля е остаряла форма (остаряла за съвременния БГ език - вълк/влък ) и нищо чудно в оригинал да е звучало именно така.
Ако оригиналното произношение на името му е Влъкашин, не означава ли това, че е българин? Сърбите не могат да го произнесат.Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
случайно прелитащ написаЩо ли не ме учудва това сведение? Защо въобще се поставя под съмнение народността на Вълкашин? Естествено, че на различните езици звучи различно.
Въобще не повдигам въпроса за народността на Вукашин, Углеша и Крали Марко.
Comment
-
прави србиA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Makedonikus написаЧакайте люде, аз не питах за народността, а за оригиналното изписване на името в изворите - все пак някои от нас работят с извори. Как се произнася името Вукашин/Вълкашин не е аргумент за народността. Пример от съвременния български език вълк, ябълка, жълт и други от съчетанието "ъл/лъ" се произнасят като "у" в западни български диалекти - вук, ябука, жут и т. н., напр. Трънски, Кюстендилски, Кумановски и др.
Въобще не повдигам въпроса за народността на Вукашин, Углеша и Крали Марко.
В кюстендилския диалект жълт не е жут , а жът
Comment
-
Родовите имения на Мърнявчеви са в Херцеговина по течението на р.Нератва така че със същия успех могат да бъдат определени и като босненски феодали.Всъщност за втората половина на 14 век народността е последното нещо което има значение.Например обкръженито на Стефан Душан по никакъв начин не може да се каже че е изцяло сръбско.Има доста българи,босненци,византийци.
Comment
-
gregorianus написаП.П. Що ми пропуснахте прекрасния сценарий, беA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Guy de Mont Ferrand написаправи срби
Comment
Comment