Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пърл Харбър / алтернативен сценарий/

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    gollum, ти ме прати в указания за нови теми, а аз не съм създавал такава Просто се включих с алтернатива, а други такива има описани и по-горе в темата. Естествено, че е доизмисляне, но има и алтернатива - американците са подготвени за атаката и я отразяват подобаващо. Имало е възможност някой да повярва на сигналите за бъдеща атака и да са подготвени, а това е друго разклонение на събитията.

    Comment


      #17
      Под "доизмисляне" разбирам криптоисторическата теза, че видиш ли "Рузвелт всичко е знаел, но нарочно не е позволил да се подготвят в Пърл-Харбър". Аз лично не знам за никакви индикации, че "сащианците нещо са знаели". Всичко, което съм срещал по темата до момента ми говори, че нито са знаели, нито са подозирали (говоря за удара по Пърл-Хърбър, а не за нападение въобще). Ако са очаквали нещо, то е по-скоро в посоката на стандартните японски планове, които са им били известни.
      Що се отнася до алтернативата - може да се разгледа, съвсем законно си е. Въпросът е другаде - ако в САЩ "знаят" или дори "подозират", никой нищо няма да чака в базата, а всички кораби ще излязат да търсят активно съединението на Нагумо и ще имаме сражение в открито море - евентуално двата сащиански срещу японските, но е напълно възможен и пълен разгром на съединението на Нагумо в контакт с основните сащиански сили, защото Нагумо не води никакво разузнаване (задачата му не го и предполага).

      ПП Посочих темата, защото там са изложени общите указания за това какво разбираме под алтернативна история. Темата поначало не беше пусната където е нужно, а после съм пропуснал да я преместя.
      Last edited by gollum; 16-02-2013, 18:56.

      Comment


        #18
        Логиката ти е абсолютно правилна. Просто не знам дали с цел някаква пропаганда или друго в няколко филма за битката (и игрални, и документални), както и в писмени разкази е имало загатване за някой, който осезаемо забелязва алтернативата "атака над Пърл", но някак не му се обръща внимание. Не знам дали по някакъв начин се разкрасява историята с художествена измислица или с годините нещо е започнало да се изяснява, за да се споменава. Нещо като онази сцена в "The Longest Day" (1962 г.), в която ген. Ерих Маркс представя своята гледна точка на мястото на съюзниците и твърди, че на тяхно място би задвижил десанта точно в Нормандия при лошо време В крайна сметка след вече случилите се събития всеки може да си доразкрасява нещата всякак...

        Comment


          #19
          KOCMOHABT написа
          имало загатване за някой, който осезаемо забелязва алтернативата "атака над Пърл", но някак не му се обръща внимание. Не знам дали по някакъв начин се разкрасява историята с художествена измислица или с годините нещо е започнало да се изяснява, за да се споменава. Нещо като онази сцена в "The Longest Day" (1962 г.), в която ген. Ерих Маркс представя своята гледна точка на мястото на съюзниците и твърди, че на тяхно място би задвижил десанта точно в Нормандия при лошо време В крайна сметка след вече случилите се събития всеки може да си доразкрасява нещата всякак...
          Всъщност в историята винаги има хора, твърдящи различни неща. Важното обаче е това, в каквото вярват мнозинството и хората, които са на ръководни постове. Винаги покрай тях има и хора, застъпващи други мнения, всеки - със своите си основания. Когато гледаш дадено събитие, ти виждаш как то се е развило под въздействието на вярванията и убежденията на точно това мнозинство хора на ръководни постове. Така е и с Пърл Харбър - все пак нека не забравяме, че това там е военна база, която е защитена. Наблизо има и авиация, около нея има патрули и т.н. И понеже дълбочината на водата там не е голяма се смята, че не могат да се използват торпеда, хвърлени от самолет. Това, че не толкова отдавна англичаните използват такива при атаката над италианската военна база не е достатъчно, за да промени коренно мненията и убежденията на флотското командване. Освен това Пърл Харбър е, именно е много далеч от Япония. Нещо от сорта на 3000 км. Не е очевидно, че до него може да стигне незабелязана такава голяма бойна група.
          Вероятно мнозинството от "ръководните кадри" са смятали, че едно неочаквано нападение над тази база за малковероятно събитие. А човек не строи стратегията си върху не особено вероятни събития.
          При ровене из историята такива неща могат да се извадят в големи количества.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

          Comment

          Working...
          X