Здравейте. Винаги когато съм чел различни материали за Чехословакия преди ВСВ съм се чудил как клякат след Мюнхенското споразумение при условие, че имат силна и качествено въоръжена армия, даже на не едно място съм срещал твърдението, че само Шкода са произвели почти толкова военна продукция, колкото цялата британска военна индустрия, което ми звучи невероятно, но изглежда е факт! И така, да приемем, че на англо-френския ултиматум, че съюз със СССР може да превърне войната в кръстоносен поход срещу болшевиките, чехите със закъснение заявяват, че не им трябва съветска помощ, защото са една от 10те най-индустриализирани страни в света и сами ще се справят с Германия, ако трябва и с Полша, която в ТР също ултимативно им взема Тешинска област. Великобритания и Франция обаче вече са дали писменото си съгласие Германия да анексира Судетите, Вермахта е започнал да навлиза в тях, но след парламентарно заседание правителството е свалено и Прага има ново, милитаристично такова и след бърза заповед първите германски части, преминали границата, неочаквано са нападнати от редовна и добре въоръжена армия. И тъй като горе-долу по същото време и полски войници навлизат в Тешинска област след огъването на току-що сваленото правителство, се стига до пълномащабна война не само с Германия, но и с Полша.
И така изникват следните въпроси:
1. Ще има ли сравнително бързо сключен съюз между Германия и Полша?
2. Ще използва ли СССР това положение, за да нападне Полша и кога?
3. Съответно в кой момент англичаните ще постигнат целта си за сблъсък между Германия и СССР, по-точно дали това ще се случи докато още е в сила мирът между англо-френците и немците?
И така изникват следните въпроси:
1. Ще има ли сравнително бързо сключен съюз между Германия и Полша?
2. Ще използва ли СССР това положение, за да нападне Полша и кога?
3. Съответно в кой момент англичаните ще постигнат целта си за сблъсък между Германия и СССР, по-точно дали това ще се случи докато още е в сила мирът между англо-френците и немците?
Comment