Съобщение

Collapse
No announcement yet.

След успешната кампания май-юни 1940 във Франция, Германия се обръща на Изток

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Не става,

    1. Припятските блата -южната групировка направо ще затъне!
    2. Румъния и нефта няма кой да пази. Летищата в Крим дори стигат.
    3. На север огромен и ненужен фронт с ЖП идващи от Ленинград, летищата на Монзундските острови. Завиваща група армии на юг с флангове безкрай - Одеса, Крим, Днепропетровск, Воронеж и тил в... Припят. Цялото плаче за чувал. Идеално през декември.
    4. Франция - хаос, ЖП на райха - хаос, Балканите - бардак, Югославия - напълно неясна, България в паника, Турция - голяма заплаха, Румъния не участва, Италия не участва - при липса на нови танкови дивизии, вероятно и Триполи пада, Унгария най-много с няколко бригади, но без споразумение с Румъния, може и тя да отпадне. Танкови дивизии - десет - най-много две танкови групи, някои полкове още на PzI - ще са чудесни. Допълнителна френска техника - 0, няма време за запознаване.
    5. Комет замръзва в ледовете. Проблеми с другите рейдери и блокадопробивачи, поради отпаднала руска маскировка и нарушена комуникация през Япония. Токио така и не получава британските планове за Сингапур, проблеми и на тихоокеанския театър.
    6. Без битка за Британия, ранна въздушна офанзива на RAF.
    7. Липса на доставки от пшеница, нефт и стратегически материали от Русия.

    Comment


      #32
      von Danitz написа Виж мнение
      Не става
      Да, съгласен съм, че трудно би се осъществил един такъв план. Проблемите са много, а времето е съвсем кратко за преговори и организация.
      И все пак можем да разгледаме една хипотетична подготовка на атката.
      1. Припятските блата. В картинката само схематично съм маркирал настъплението на група армии юг, но в един прецизен план би се взело предвид трудността на терена и ще се намери решение.
      2. За Румъния. Тук е въпрос на дипломация и разпределение на ресурсите. Ако Унгария е с Германия, Румъния също може да бъде привлечена, като бъдат отделени немски съединения (напр африканския корпус, който няма да ходи в Африка) и заедно с румънските корпуси настъпят север-североизток, като притиснат съветската отбрана между група армии юг и немско-румънския корпус.
      3. Част от задачите на северното крило на група армии център би било да прекъсне ЖП връзката Москва-Ленинград някъде около Твер и да заеме линията Ржев- Твер
      4. Балканите. Да предположим, че Унгария и Румъния се включват в плана. България ще си остане твърдо неутрална, най много да подпише някаква тайна спогодба с Германия за взаимопомощ. Италия, ако и бъде заявено, че заради офанзивата на изток, няма да получи помощ от Германия, то Мусолини може би няма да предпиеме офанзивни действия, а би се задоволил с отбрана на страната. Югославия е непредсказуема да, но даже и да премине на страната на СССР, то унгарските войски биха били сдържащ фактор. Гърция най-вероятно ще си остане английска база, но в духа на алтернативката Хитлер се отказва тотално от средиземно море, докато воюва със СССР. Турция също би запазила неутралитет.
      6. Нападението на Германия над СССР е точно, което иска и Британия. Война между двамата диктатори е най-доброто, което може да се случи от тяхна гледна точка. 8 месеца Франция и Англия не предприеха нищо докато Германия и СССР поделяха Полша. Съмнително е колко тежест ще има RAF за месеците от септември до края на 40-та. Друг важен нюанс е, че Япония не е нападнала САЩ, Германия не е обявила война на САЩ, Англия не е нападната от Германия и тук е въпроса колко склонни ще са в САЩ да подпомагат в такива обеми СССР.

      Разбира се, това са само спекулации и опит да проверим дали е имало по-подходящ момент за атака. Според мненията досега, нападението през 40-та не увеличава шансовете на Германия да извади СССР от войната със светкавична война, даже напротив. Хитлер е намерил оптималния момент, когато са се чувствали подготвени, но просто силите не стигат или планът не е бил съвсем перфектен. Според мен, нападение през 42-ра или по-късно само би влошило шансовете на Вермахта.

      Comment


        #33
        daecon написа Виж мнение
        3. Част от задачите на северното крило на група армии център би било да прекъсне ЖП връзката Москва-Ленинград някъде около Твер и да заеме линията Ржев- Твер
        Съвсем грубо дължината на фронта Ленинград - Москва е 650 км, а дължината на фронта Рига - Тверь - Москва е 870 км. Изобщо не е очевидно, че липсата на настъпление към Ленинград ще спести сили.

        Comment


          #34
          Ех, тоя Източен фронт, все ви влече.

          Разбира се, това са само спекулации и опит да проверим дали е имало по-подходящ момент за атака.
          Да, то точно тук си е мястото за алтернативки, но ако целта е по-подходяща дата, това е отдавна предъвквано. И приемем , че окончателното решение за насочване на Германия на Изток е взето на 31 юли в Бергхоф, ситуацията към този момент изглежда така:

          Click image for larger version

Name:	1.png
Views:	1
Size:	273.0 КБ
ID:	555185
          Картата е от Germany in the second world war, Volume IV The Attack on the Soviet union Edited by the Militargeschichtliches Forschungsamt (Research Institute for Military History), Potsdam, Germany, достъпна в пълен обем тук .

          Германците имат безкрайно дълъг лист от задачи.
          Дипломатически - Унгария мобилизира не в тяхна полза... а срещу Румъния.
          Съветите завземат Литва и разширяват фронта, един вид.

          Икономически-
          Съветската икономическа, главно суровинна, помощ е съществен принос в момент, в който Вермахтът се преструктурира.

          Военни-
          Генерал Маркс вече има някакви нахвърлени идеи за атака, но генерал Фаерабенд няма готов боен ред - все пак се очакват нови 40 дивизии, а генерал Вагнер изобщо още няма представа, че трябва да планира снабдяването. Намиране решение за Припятските блата, просто не мога да обсъждам, не го смятам за реалистично.

          И макар, че в дневника на Халдер тук-там има някакви податки за есенно нахлуване, то няма да има друг резултат, за мен, разбира се, освен някаква импровизирана експедиция в Балтика. Настъпление до Москва през зимата е над възможностите им през 1940. Планирането за май 1941 е реалистичното, но Италия и Югославия разбъркват картите, а и Британия се възползва.

          Това с Африканския корпус е шега, нали? То такъв просто няма. Някой трябва да създаде 5 лека дивизия и да конвертира 33 пехотна в 15 танкова дивизия
          Last edited by von Danitz; 26-08-2019, 14:21.

          Comment


            #35
            von Danitz написа Виж мнение
            Това с Африканския корпус е шега, нали?
            Не съм се изразил по подходящ начин.
            Нямах предвид буквално Африканския корпус, а че Германия няма да отделя сили за Африка и Балканите и би имала резерви да сформира няколко нови дивизии и да ги присъедини към немско-румънски корпус, който да настъпи от Румъния към южна Украйна.

            Comment


              #36
              Ако германците не дойдат на бАлканите то италианците ще си заминат и то бързо, също така от африка.Ако балканите не паднат и са доброзорни съюзници на "другите" то фланга на германците почва да изглежда доста интересно

              Comment

              Working...
              X