Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неортодоксалния ислям

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ей, днес ми е поетично. Няма как, да не се сетя за Омар Хайям. ( няма нужда да обяснявам, кой е той )
    Трезв ли съм – не зная радост, ставам тъжно мълчалив.
    А пиян – загубвам разум в тоя винен свят мъглив.
    Ала някъде в средата има малък светъл миг,
    той за мене е животът и се радвам, че съм жив.

С магарето бъди магаре, недей оголва своя лик!
    Попиташ ли го, то ще каже “Кой – аз ли, да много съм велик!”
    Но щом на някое магаре му липсват клепнали уши,
    то за магаретата умни ще бъде явен еретик

Аз пия, но ни ден не съм във тежест ваша;
    жадувам — за какво? За винената чаша!
    Да, ще почитам виното до свойта смърт,
    за жалките си дни да мисли богаташа.

а това ,че не говоря, нямам никаква вина.
    Аз съм длъжен да запазя свойта истинска цена.
    Знам достатъчно и точно на тълпата същността,
    Та пред нея да разкривам цялата си светлина.
    Last edited by Арслан; 04-09-2012, 00:01.

Comment

Безкраен набор от въпроси, с все неточни отговори. Един от тях е религиозния синкретизъм, или общите свещени места на Балканите. На какво се дължи той, според вас ?

Comment

Арслан написа Виж мнение
        Безкраен набор от въпроси, с все неточни отговори. Един от тях е религиозния синкретизъм, или общите свещени места на Балканите. На какво се дължи той, според вас ?
        На това, че хората са хора

Comment

Красиво, вярно, но ... . Освен на "симбиозата между местни и чужди", аз го отдават на местността /те ,който се подбират за създаване на съответното светилище. Другата теза, която "твърдо" защитаваха е "всички монотеистични религии имат общ корен" това е и причината за "еднаквостта/ сходството" между вярвания, традиции, светци и т.н. Но нещо ми липсва в тази картинка ...

Comment

Comment

https://www.youtube.com/watch?v=vgbnuKm7aUc (малко онагледяване на материала)

Comment

Attached Files

Comment

малко снимки и от Демир ...
                  Attached Files

Comment

Attached Files

Comment

Здравейте отдавна следя този форум но чак сега имам възможност да пиша
                      Първо да ви се представя казвам се Георги
                      Темата за ислямският мистицизъм ми е много интересна и не само разбира се
                      Виждам че тук има много хора които споделят същите интереси и дори нещо повече мога да трупам знания
                      Радвам се че ви има и просветлявате и моята личност с вашата ценна информация
                      Благодаря ви и нека Любовта да е с вас !

Comment

Ислямският мистицизъм във всичките си форми и разклонения (шиитски и сунитски) е по същество един "мюсюлмански" гностицизъм, който на практика подменя кораничната представа за Бога (Аллах) с екзотеричните гностически учения широко разпространени в средиземноморието далеч преди появата на исляма. На доктринално ниво ислямският мистицизъм е изпитвал също така и влияния от неоплатонизма и юдейския мистицизъм (Кабалата). Що се касае до разпространените по българските земи ислямски тарикати на ниво обичайни практики е очевидно влиянието на предислямските тюркски вярвания (особено при бекташите и къзълбашите и доста по ограничено при сунитските тарикати).

Comment

интервю за традиционната култура от с.Ябланово

Comment

Working...
                          X