Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Селим ² и първия опит за масово помохамеданчване на българи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Дели, бях тръгнал да ти разправям за данъчната система. Изведнъж установих, че е по-поносима от настоящата българска...

Comment

SRH написа Виж мнение
      Дели, бях тръгнал да ти разправям за данъчната система. Изведнъж установих, че е по-поносима от настоящата българска...
      едно време Матанов разправяше да направим инициативен комитет за връщане на османската данъчна система

Comment

boilad написа Виж мнение
        Че е така,така е,но точно такива действия на Селим (намеса в патриаршията) биха дали основание за "вълнения" сред християните,а от там и ответни репресивни мерки срещу тях.Затова ме интересуват отношенията султан-патриарх,обаче все още не съм намерил нищо по този въпрос
        През периода на все още хипотетичното масово ислямизиране по времето на Селим патриарх е Теолепт ² (1514-1520 г.). За него е известно много малко, а това което е известно от патриаршестването му е оценявано негативно. Преди да заеме патриаршеската катедра е бил митрополит в Янина. Той първия патриарх, който при встъпването си в длъжност получава специален султански берат за това (може би като опит да се застрахова срещу някой по имотен съперник - през периода е практика патриаршеската катедра да се дава срещу рушвет в полза на султана, който прогресивно расте с избора на всеки следващ патриарх). Към края на управлението му се стига до скандал, тъй като е обвинен в плътски грехове, а в Цариград е свикан събор който да разгледа този въпрос, но смъртта на Теолепт изпреварила каквото и да е решение по повдигнатите обвинения.

Източник: Лебедев А.П. История Греко-Восточной церкви под властью турок. От падения Константинополя (в 1453 году) до настоящего времени
        Liberte, egalite, fraternite
        Viva la revolution
        Zalmoxis написа
        Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
        http://hristoen4ev.blogspot.com/
        dibo написа
        Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
        - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

Working...
        X