Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Селим ² и първия опит за масово помохамеданчване на българи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Стан, явно не сте ме разбрал, но нищо. Българската екзархия ... ех, спомени, спомени ... то митове за дати, то за начин на създаване, то чудеса!? За вътрешни и периферни райони, интересно, предвид обхвата й, май не сме много вътрешни
    Но нищо, нищо.
    А за конференцията в Смолян, беше знаменателна (поне за мен). Наскоро се проведе още една под подобен надслов, но нюанса беше в другата крайност. (на нея не успях да присъствам, но повечето доклади бяха заснети, при интерес мога да кача). В отговор на нея това лято се "осъществи" нова сбирка на Георги Марковците, имаше само един младеж, които дръзна да каже, че "когато бил на теренни проучвания миналата година из Родопите, питал хората за езика им" ... Милото момче, бяха го определили като "враг на народа", по СКАТ му посветиха цяла предаване ... Навред ужаси и само ужаси !

п.п Дали, знам ... А за фалшификациите, мисля въпросът е риторичен. Но с аргумент "близко е до ума", да се доказва теза е повече от несериозно. Но пък какво ли знам
    Last edited by Арслан; 20-09-2012, 16:23.

Comment

Арслан, честно два пъти прочетох и почти нищо не разбирам какво искаш да кажеш. Не може ли малко наредено да излагаш мисълта си аджеба?

Comment

Арслан написа Виж мнение
        ...имаше само един младеж, които дръзна да каже, че "когато бил на теренни проучвания миналата година из Родопите, питал хората за езика им" ... Милото момче, бяха го определили като "враг на народа", по СКАТ му посветиха цяла предаване ... Навред ужаси и само ужаси !
        Но какъв ли пък е езикът на помаците, че това момче е сколасало да вдигне и толкова голям шум около себе си?

Comment

Ще цитирам младежа ( за което всъщност се породи и гневът на аудиторията) " Попитах местните какъв език говорят, а те отговориха - помашки". Етнолога (момчето) добави, че според него такъв език няма, но ... бомбата вече беше пусната.

Comment

То с оглед на аудиторията не е за изненада, че така се е получило. Даже бих казал, че част от присъстващите с простотиите си са спомогнали за раждането на "помакча". Като я караме още 50 г. все така умно може и да си имаме и пълноценна помашка нация. В крайна сметка всеки е свободен да се самоопредели както намери за добре, нали така

Comment

Понеже темата (не без мой активен принос) се утвърди като говорилня, а и току чекнахме темата за помаците и позициите разни (държавни или академични и не-академични), мисля, че интервюто на Антонина Желязкова би се лепнало добре тук.

Връща ли се българското "време разделно"?

Comment

Арслан написа Виж мнение
                Стан, явно не сте ме разбрал, но нищо. Българската екзархия ... ех, спомени, спомени ... то митове за дати, то за начин на създаване, то чудеса!? За вътрешни и периферни райони, интересно, предвид обхвата й, май не сме много вътрешни
                Но нищо, нищо.
                Спомени, викаш - от начина ти на писане оставам с впечатление, че имаш спомени от съдзадаването й. И какви точно митове има около датите и създаването й. И те моля да пишеш свързано и смислено.

Comment

"Свързано и смислено" ...
                  Както Вие добре известно според "официално" приетите историографски схващания Българската екзархия се създава през 1870 28 февруари, но има и друга теза (която и аз подкрепям), че ферманът е издаден на 27 февруари. А спомените са от "титаничните сблъсъци" които провеждах неотдавна с едни колега на тази тема.
                  п.п В основата на ползотворния на дебат е взаимното уважение.

Comment

Арслан, без да се впрягаш, но забележката на Stan е уместна, аз също казах по-горе, че нищо не ти се разбира. Тук не става въпрос за правописни грешки или пунктуация, а за по-наредено излагане на мисълта. Ако българският ти е матерен не се иска бог знае какво усилие, ако не е кажи да се напрягаме ние.
                    Аз така и не разбрах в какво се състои проблемът с датата на създаването на екзархията? Мързи ме да ровя, но това не би ли следвало да е общоизвестен прост факт. В крайна сметка оригиналният ферман виси и до ден днешен в сградата на екзархията, все ще да има дата.

Comment

Може пък от много висене ферманът да е така наплют от мухите, че датата да не се вижда. Интересен казус, ако наистина проблемът с датата реално съществува както твърди Арслан, то този въпрос си е направо дисертабилен.

Comment

Хм, ферманът е издаден на 8 зилхидже 1286 г., демек 27 фев. 1870 (по Юлианския календар) или 11 март 1870 г. (по Григорианския).
                        Е тук има картинка, а за капак е също издаден и би трябвало да ми се намира някъде, но нещата ми не са под ръка.
                        Как се ражда датата 28 февруари тогава? Моля, който е наясно да разкаже на две-на три.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
                          Как се ражда датата 28 февруари тогава? Моля, който е наясно да разкаже на две-на три.
                          Най-вероятно по същия начин, както се ражда и датата 19 февруари за обесването на Левски. Не съм се интересувал, просто предполагам.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
                            Хм, ферманът е издаден на 8 зилхидже 1286 г., демек 27 фев. 1870 (по Юлианския календар) или 11 март 1870 г. (по Григорианския).
                            Е тук има картинка, а за капак е също издаден и би трябвало да ми се намира някъде, но нещата ми не са под ръка.
                            Ако е така, е станало нещо твърде банално и далеч не толкова рядко явление в нашата наука. Преди много години, някой мастит учен се объркал (а може и печатна грешка да е било) и вместо 27 е написал 28, човешко е, стават такива грешки. След това са го преписали една камара учени, които въобще не са си направили труда да погледнат фермана (което вече е нечовешко) и айде уйде коня в ряката.

Comment

Не е за вярване! Чак пък толкова? Може ли модератор да премести дискусията около датата на фермана за учредяване на екзархията в отделна тема, май най-добре в секция Възраждане. Арслан, ти отвори дума за това, ще добавиш ли нещо?
                              Last edited by KIZIL DELI; 22-09-2012, 23:50.

Comment

аз имам няколко статии на тази тема ... ( но явно, те са останали неизвестни ). При отварянето на специално отделение за тематиката, може да се включа

П.П Пропуснах да отбележа, имам една молба, следващия път когато напиша (нещо) не ми се нахвърляйте (поради причината, че това на вас не ви е известно). "Речта ми" е накъсана (понякога не свързана) поради радарни особености ...
                                Last edited by Арслан; 22-09-2012, 23:41.

Comment

Working...
                                X