Да видим дали ще успея да примиря двете страни с мнението,че са прави.От гледна точка на исляма наистина "мохамеданство" е безсмислен и безсъдържателен термин,но тъй като всяка монотеистична религия се основава на собствената се универсалност и непогрешимост употребата на този термин от християни е оправдано.По-горе обясних мотивите си защо го използвах (по-скоро заради наложила се исторически традиция,но пък точно историческата коректност и безпристрастност изисква да използваме "правилния" термин,като май и в двата случая рискуваме обвинение в пристрастие).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Селим ² и първия опит за масово помохамеданчване на българи
Collapse
X
-
Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
-
boilad написа Виж мнениеДа видим дали ще успея да примиря двете страни с мнението,че са прави.От гледна точка на исляма наистина "мохамеданство" е безсмислен и безсъдържателен термин,но тъй като всяка монотеистична религия се основава на собствената се универсалност и непогрешимост употребата на този термин от християни е оправдано.По-горе обясних мотивите си защо го използвах (по-скоро заради наложила се исторически традиция,но пък точно историческата коректност и безпристрастност изисква да използваме "правилния" термин,като май и в двата случая рискуваме обвинение в пристрастие).A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Когато човек реши да се обърне в ислямската вяра, това става чрез формален еднократен акт - изричане на шахада пред свидетели. Равностоен елемент в шахада е признаването на Мухаммад - "Ля иллаха ил Алла уа Муххамад расул Алла". От тази гледна точка "мохамеданин" си е коректен термин, затова се употребява.
Comment
-
Както казах и преди, това, че една простотия е придобила "гражданственост" (шъ мъ прощавате с това "исторически наложил се термин") най-вече в резултат на работите на ориенталистичните школи (в смисъл онези, които правят "ориентализъм" ) в миналото по никой начин не означва, че трябва да бъде толерирана днес.
Тук не става въпрос за заяждане изобщо! Религия мохамеданство има ли? Като няма защо изобщо използваме този термин? Има ли принципна разлика между употребата на мохамеданин, измаилтянин, агярянин и т.н. Аз не виждам, ако вие виждате ще съм благодарен да ме светнете. За мен са все калпав начин (за капак и пейоративен) да кажеш мюсюлманин. Особено пък в български контекст, където една трета от населението се шваща за кубура щом чуе за туркос и ислям, мисля, че е наложително да се внимава с терминологията. На един ислямизация му звучало разтеглено във времето понятие (и някак без драматизъм), според друг път помюсюлманчване бил еднократен акт и т.н. Хейле в крайна сметка, онези дето са родили термина "мохамеданство" си преустроиха главите и лекичко го забравиха, сред като се накритикуваха един друг. Въпрос на цивилизационен избор е как ще подходиш към проблеми, бидейки част от българската среда. Аз моят избор съм го направил, няма да седна да ви уча как да живеете и да мислете, но съветът ми е другият път като ви дойде да езика мохамеданин да се замислите какво влагате в термина вие и какво собствено изразява той. Няма тука две гледни точки и тинтири-минтири наложил се исторически термин. Все едно е историците мюсюлмани де що стане въпрос за християни в османската империя да използват "гявур" или "гебр", щото това е терминът наложил се в ислямската среда и т.н. от другата гледна точка. Въобще при писането на история или пишеш нещо дето става за четене на всякъде по света или си бегаш на село и там си голям ербап
Comment
-
Кухулин написа Виж мнение"Ля иллаха ил Алла уа Муххамад расул Алла".
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеВсе съм си мислил, че е по-съществената част.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеКогато човек реши да се обърне в ислямската вяра, това става чрез формален еднократен акт - изричане на шахада пред свидетели. Равностоен елемент в шахада е признаването на Мухаммад - "Ля иллаха ил Алла уа Муххамад расул Алла". От тази гледна точка "мохамеданин" си е коректен термин, затова се употребява.
Comment
-
Свърши то, сега го чака бой с камъни и канонизация
П. П. Чакай, има надежда, свидетелите не биваше ли да са мюсюлмани? Аре вадете тапиите сега.
ПП2
Нещата са сложни, да не забиваме
Comment
-
В името на Аллах,милостивия и милосърдния,нещо по поставените от мен въпроси няма ли?Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Хайде хайде! Все едно да намериш жив мадяр, който да си вика унгарец, или някой от Суоми, който да си вика финландец или жител на Мъсър или Шам, дето да си каже, че е египтянин или сириец.
Ако проблемът е в "политическата коректност",то тя самата не не нещо положетелно, напротив - зле прикрито лицемерие.
Освен това не само в българския е прието разни религиозни учения да са назовават по основателите им. Например лютеранство, будизъм, зороастризъм, арианство, несторианство, маздакизъм, манихейство, никонианство, савелианство и безброй други.
Comment
-
Е няма как на английски (примерно) да напиша "Mohamedanism" освен в кавички, да не говорим, че не съм го срещал никъде, но пък на български не виждам проблеми, независимо от произхода на думата итн. Иначе това сведение за Селим I изглежда съмнително и досега най ми допадат обясненията на Къзъл Дели. Ако изкарате някой съвременен на предполагаемото събитие документ може и да си променя мнението.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеХайде хайде! Все едно да намериш жив мадяр, който да си вика унгарец, или някой от Суоми, който да си вика финландец или жител на Мъсър или Шам, дето да си каже, че е египтянин или сириец.
А, можеш ли да направиш на български "обръщенство в исляма" (процес), като използваш "мохамеданство", без крайният продукт да съдържа конотация за насилие над волята на конвертита?
ППЕ няма как на английски (примерно) да напиша "Mohamedanism" освен в кавички, да не говорим, че не съм го срещал никъде
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеЕ няма как на английски (примерно) да напиша "Mohamedanism" освен в кавички, да не говорим, че не съм го срещал никъде, но пък на български не виждам проблеми, независимо от произхода на думата итн. Иначе това сведение за Селим I изглежда съмнително и досега най ми допадат обясненията на Къзъл Дели. Ако изкарате някой съвременен на предполагаемото събитие документ може и да си променя мнението.
Mohammed, 'the Praised One', the prophet of Islam and the founder of Mohammedanism, was born at Mecca (20 August?) A.D. 570
Comment
Comment