Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ротацизъм в ogur ~ oguz

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кухулин написа Виж мнение
    Първо, има научен консенсус.

Второ, има самостоятелни форми ουγουρ при Менандър и ογωρ при Теофилакт Симоката (ГИБИ II: 242, 339).

Трето, вариантът он-огур се етимологизира много добре и кореспондира с други етноними.

Четвърто, досега не съм видял читава етимология по алтернативата оно-гур. Водещ капацитет в тази насока е д-р Войников и в последния му труд "ТОХАРСКИЯ ВЪПРОС" от 2011 г., наред с ракинята, е засегнат и този проблем, но... като че ли трябва още да се работи
    и какво правим с нещастните кутригури и утигури?

Само да не излезнем брачеди с маджарите и финладците.

Интересното при лингвистите, е че те забравят простия факт, че на съвсем различни езици може да има близкозвучащи думи, които въобще да нямат връзка по между си.

Comment

Убеден съм, че лингвистичната общност като цяло ще си вземе бележка. Благодаря за включването

Comment

големите надежди написа Виж мнение
        Авторът е покойния Евге́ний Хели́мский
        От това, което прочетох останах с впечатлението, че защитава тезата за "р" преминало в "з", а не както се смяташе досега. Но може познанията ми по руски да са се оказали незначителни или снощи съм чел през ред така да се каже.)
        Да бяхте ми казали преди това, че е той, че да не се впрягам толкова и да ви търся примери и в други езици.

Не толкова банално-елементарно, колкото повече от скандално е това да пишеш за ротацизма, без да привлечеш и чувашкия пример, когато у нас дори и най-откровените дилетанти знаят насън примера с шаран-сазан.

Витаейки из розовите небеса на Ностратиката и Урало-Алтаистиката, Хелимски е толкова далеко от Прабългаристиката, колкото Небето от Земята.

Неговите "приноси" към тюркското изобщо и прабългарското в частност езикознание си личат особено добре от следните изречения, където аз лично му признавам "приносите" единствено към шаманизма и то само на самодийските народи(!!!):

Предложил целый ряд новых уральских, индоевропейских и ностратических этимологий, собрал большой материал по заимствованной лексике в языках Сибири (включая русский).
        Предложил ряд модификаций традиционной теории «генеалогического древа» применительно к уральскому материалу, имеющих значение и для общей компаративистики.
        Занимался также проблемами шаманизма у самодийских народов, собрал и опубликовал тексты шаманских камланий.
        Last edited by ; 03-02-2012, 17:42.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
          Убеден съм, че лингвистичната общност като цяло ще си вземе бележка. Благодаря за включването.
          Специално нейните скромни представители на този форум, вече си посипаха главата с пепел...

Но който много не знае, малко страда, както е казал Сократ.
          Last edited by ; 03-02-2012, 20:52.

Comment

Working...
          X