Ротацизъм в ogur ~ oguz
Collapse
X
-
Гост
Да бяхте ми казали преди това, че е той, че да не се впрягам толкова и да ви търся примери и в други езици.Авторът е покойния Евге́ний Хели́мский
От това, което прочетох останах с впечатлението, че защитава тезата за "р" преминало в "з", а не както се смяташе досега. Но може познанията ми по руски да са се оказали незначителни или снощи съм чел през ред така да се каже.)
Не толкова банално-елементарно, колкото повече от скандално е това да пишеш за ротацизма, без да привлечеш и чувашкия пример, когато у нас дори и най-откровените дилетанти знаят насън примера с шаран-сазан.
Витаейки из розовите небеса на Ностратиката и Урало-Алтаистиката, Хелимски е толкова далеко от Прабългаристиката, колкото Небето от Земята.
Неговите "приноси" към тюркското изобщо и прабългарското в частност езикознание си личат особено добре от следните изречения, където аз лично му признавам "приносите" единствено към шаманизма и то само на самодийските народи(!!!):
Предложил целый ряд новых уральских, индоевропейских и ностратических этимологий, собрал большой материал по заимствованной лексике в языках Сибири (включая русский).
Предложил ряд модификаций традиционной теории «генеалогического древа» применительно к уральскому материалу, имеющих значение и для общей компаративистики.
Занимался также проблемами шаманизма у самодийских народов, собрал и опубликовал тексты шаманских камланий.Last edited by Гост; 03-02-2012, 15:42.Comment
-
Гост

Comment