Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дърман и Куделин

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И днес, ако запитаме коя да е баба от най-старото местно българско население по долините на Бели, Малки и Черни Лом /притоци на Русенски Лом/ - капанците, как са ушити народните им носии /несрещани никъде другаде в България, с червено-черни шевици, с преобладаващо черно/, ще посочат, че това е станало с "куманско шити", или "куманцко капане", използвайки специфичния бод "куманец" или "куманче". Част от учените са убедени, че и самото наименование на капанците е произлязло от кумани през "куманци" и т.н. За кумански шев в носиите си говорят и хърцоите около Бяла /другото коренно местно население/.
    Last edited by четец; 19-07-2011, 22:25.

Comment

KIZIL DELI ,благодаря за линканадявам се че не се шегуваш.Това за което питах е за изображения на кумани някъде по българските земи.
      Една връзка,която ми хрумва(не знам до колко основателна), е че заради преселването на тези "диви" племена в Тракия е построена кулата до с.Маточина(Вукелон).

Comment

MOHAXA написа Виж мнение
        KIZIL DELI ,благодаря за линканадявам се че не се шегуваш.Това за което питах е за изображения на кумани някъде по българските земи.
        Една връзка,която ми хрумва(не знам до колко основателна), е че заради преселването на тези "диви" племена в Тракия е построена кулата до с.Маточина(Вукелон).
        Вукелон като крепост се появява в края на 8 - нач. на 9 в. Самата крепост в днешния й вид е от 11-12 в. В българската история малко се надценява ролята на кумание през 12 в., като се слагат в един кюп с печенегите и узите. Истината е че нито куманите, нито узите могат да се сравняват с печенегите като напаст. Узите нахлуват единствено през 1064 г. и дори не достигат до Тракия - разбити са от местните българи и печенеги в Паристрион. Куманските нашествия започват през 1094 и се повтарят на няколко пъти през 12 в. Всъщност нашествието от 1094 г. не е и точно нашествие, а участие като наемници във войската на един византийски претендент за трона. Куманските нашествия от 12 в. са си ачик ачик набези на малки орди кокошкари, който при веста, че ромейската армия идва, веднага са си обирали партакейшите. Нещо повече - византийците ги гонят дори в земите на север от Дунав, където роймески крак не е стъпвал от 600 г.! Чак покрай въстанието на Асен и Петър куманите са станали фактор на Балканите.

Comment

Значи за куманите -предвид по-скорошното им преселване насам от тях има повече топоними отколкото от прабългарите,колкото до български етнически произход то такъв няма нито един владетел от 2-рото и третото царство но това не ни кара да не ги считаме за български царе.Поне са се държали като такива.Същото важи и за ромеите предвид,че едва ли са били много тия с произход от Рим и околностите.
          Аз мисля обаче,че приносът на куманите е много повече в политически план (както и на прабългарите) отколкото етнически. Толерирало се е-и от ромеите и от българите заселването на степни аристократи с техните дружини и придобиването им на болярски сан.Само е трябвало да приемат християнството.Така,че произхода на тия Дърман и Куделин е по-скоро кумански,а етимологията на Куделин може и да е българска но окончанието на това име е влашко.Както знаете там на Тимок и Дунава където граничат България,Сърбия и Румъния всъщност граничат власи с власи с власи.

Comment

Working...
          X