И днес, ако запитаме коя да е баба от най-старото местно българско население по долините на Бели, Малки и Черни Лом /притоци на Русенски Лом/ - капанците, как са ушити народните им носии /несрещани никъде другаде в България, с червено-черни шевици, с преобладаващо черно/, ще посочат, че това е станало с "куманско шити", или "куманцко капане", използвайки специфичния бод "куманец" или "куманче". Част от учените са убедени, че и самото наименование на капанците е произлязло от кумани през "куманци" и т.н. За кумански шев в носиите си говорят и хърцоите около Бяла /другото коренно местно население/.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дърман и Куделин
Collapse
X
-
MOHAXA написа Виж мнениеKIZIL DELI ,благодаря за линканадявам се че не се шегуваш.Това за което питах е за изображения на кумани някъде по българските земи.
Една връзка,която ми хрумва(не знам до колко основателна), е че заради преселването на тези "диви" племена в Тракия е построена кулата до с.Маточина(Вукелон).
Comment
-
Гост
Значи за куманите -предвид по-скорошното им преселване насам от тях има повече топоними отколкото от прабългарите,колкото до български етнически произход то такъв няма нито един владетел от 2-рото и третото царство но това не ни кара да не ги считаме за български царе.Поне са се държали като такива.Същото важи и за ромеите предвид,че едва ли са били много тия с произход от Рим и околностите.
Аз мисля обаче,че приносът на куманите е много повече в политически план (както и на прабългарите) отколкото етнически. Толерирало се е-и от ромеите и от българите заселването на степни аристократи с техните дружини и придобиването им на болярски сан.Само е трябвало да приемат християнството.Така,че произхода на тия Дърман и Куделин е по-скоро кумански,а етимологията на Куделин може и да е българска но окончанието на това име е влашко.Както знаете там на Тимок и Дунава където граничат България,Сърбия и Румъния всъщност граничат власи с власи с власи.
Comment
Comment