Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Темите в Европа и Азия

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Темите в Европа и Азия

    Една доста интересна тема.Така ли ми се струва или все пак през целия Х² век малоазийските армии имат по-малко приложение отколкото при императорите от Х век, да речем при Роман Лакапин с неговия пълководец Йоан Коркуа, Никифор Фока.Тогава предимно малоазийските играят роля.
    И исках да попитам Петър Делян дали се е сражавал с войските от Мала Азия. И все пак дали след 1025 г. е имало и достатъчно силен император и това е от значение. Според мен, не кой знае колко до Манцикерт.
    И моето мнение е че империята е била силна до Манцикерт това и разказва играта иначе ако си беше запазила Мала Азия нямаше да има такава съдба. Вярно Комнините са били силни но не колкото императорите, които са имали Мала Азия.
    Last edited by gollum; 21-01-2011, 09:03. Причина: превод от латиница на кирилица

    #2
    ???

    Не знам от мен ли е,но от тази латиница нищо не схванах???

    Comment


      #3
      Митак,ако е възможно не задръстваи форума с безсмислени теми писани на латиница.

      Comment


        #4
        Византийската армия е мобилна - дори Василий ²² избягва да води едновременно война на два фонта. Значи и българите са срещали азиатски войски.

        И наистина, кирилица.
        Луд на шарено се радва - цивилен блог

        Comment


          #5
          gregorianus написа Виж мнение
          Византийската армия е мобилна - дори Василий ²² избягва да води едновременно война на два фонта. Значи и българите са срещали азиатски войски.

          И наистина, кирилица.
          Всъщност византийската армия след времето на Юстиниян ² не е била способна да воюва едновременно на повече от един фронт. Не броя разни действия от мсстно значение като тези в Италия след 568 г. или срещу славиниите по времето на Констант ²².

          Comment


            #6
            Можем да поспорим по този въпрос, тъй като напрактика по времето на Константин V(Мелетене и северните походи) и по-късно след 920 започват агресивното отвоюване на анатолия. Всъщност може да се каже че Българските победи над византия се дължат само заради за ангажираността на империята на южните и западните фронове. Ако има по-дълготрайно примирие с арабите или период на византийска реконквиста то е видно (и по падането на ПБЦ) че българия не може да издържи на натиска оказван от юг.
            Понеже темата е за темите в Азия и Европа - определено най-важните теми са анадолските - там е сърцето на империята - оттам набират войски в периодите на най-големи трудности и т.н. Даже някъде във форума се размотаваше сходна тема.
            Иначе в ранната Българска история армиите които империята изправя срещу нас са основно анадолски темни войски - Анатоликон, Опсикон, Тракесион и Армениакон (другите теми не са толкова важни във военно отношение)

            Comment


              #7
              Tочно така е. Причината да се прехвърлят войски от Мала Азия за водене на военни действия на Балканите още през VII век, а и по-късно, вероятно е в това, че в началото на периода империята още не е възстановила властта си върху Балканския регион, а по-късно балканските й територии постепенно намаляват поради разширяването на българските граници.
              Просто не е разполагала с достатъчно хора тук за водене на мащабни действия.

              Comment


                #8
                han asd написа Виж мнение
                Всъщност може да се каже че Българските победи над византия се дължат само заради за ангажираността на империята на южните и западните фронове. Ако има по-дълготрайно примирие с арабите или период на византийска реконквиста то е видно (и по падането на ПБЦ) че българия не може да издържи на натиска оказван от юг.
                И тук можем да поспорим, ама хайде да не пращаме темата в друга посока.

                Comment


                  #9
                  Можем наистина, но само за отделни (по правило късички) отрязъци от време. Иначе си е съвсем безспорно.

                  Comment


                    #10
                    ето една карта:
                    Attached Files

                    Comment


                      #11
                      То ако направим справка в азиятските теми потенциала е бил много по-голям,защото в някои европейски дори като Тема Елада е имало главно гърцизирани славяни и на други места в Гърция да не ги изброявам .В Тракия и Македония е било по-силно ромейското влияние.Но в тема Анатоликон по-рано е имало 18 000 дна армия в 8 ми а 9 век 15 000Опсикон 6000 а в стария също 18 000.Вукеларион 8 000.Тракезион 10 000
                      Армениак 9000.Харсианон 4000.Кападокия 4000.Просто един гигантски за средните векове ресурс.Тези територии не са били заемани от гръцките славяни и ,затова е бил там главния ресурс.

                      Comment


                        #12
                        mitakat написа Виж мнение
                        Тези територии не са били заемани от гръцките славяни и ,затова е бил там главния ресурс.
                        Митак, проблемът не е в гръцките славяни, а в това, че в Мала Азия са живееели около 8 000 000 души, подвластни на императора в Константинопол. Нормално е основните ресурси на империята да идват точно от там. Споменах го в другата тема. В континетална Гърция надали са живеели повече от 1 000 000 души. Плюс това, доста от славяните в Пелопонес да речем, са се откупували, и не са били задължавани да служат в ромейската армия.

                        Иначе, ако става въпрос за славяни на служба в ромейската армия, примери има много. През 636 г. ромейската армия при Ярмук, освен малоазийските си контингенти използва и абсолютно всичките си европейски контингенти, съставени предимно от славяни, донякъде гърци и може би някаква малка част авари. Но тогава още нямаме темна организация. Юстиниан II пък, бил изигран от славяните в ромейската армия, които преминали на страната на арабите. Ит.н. и т.н

                        Comment

                        Working...
                        X