Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Били ли сме се с армиите на Византия от Мала Азия в началото на 11 век

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Били ли сме се с армиите на Византия от Мала Азия в началото на 11 век

Направило ми е много силно впечатление ,че от времето на Константин Погонат до времето на Йоан Цимисхи ромеите винаги прехвърлят армиите си от Мала Азия така е и при Ахелой ,Версиникия и да не изброявам но от 1001 до 1018 г няма данни за използване на малоазиатски воиски ,говори се само за европейски или от Солун или от Филипопол или друга западна тема , но не за армия от Анатоликон ,Опсикон или други азиатски теми. Исках да попитам били ли сме се с азиатски армии на империята през първите 2 десетилетия на 11 век.

През 1001 г. Василий II сключва мир с Фатимидите. И започва да ни мачка лека-полека. Само със западните войски това няма как да стане.

При всички положения по-голямата част от източните войски са били прехвърлени в Европа.

Comment

Били сме се много пъти с войски от Мала Азия.Те византите не знам как биха ни победили с армии само от Европа.От цялата империя са ни изпращали армии.

Comment

Само като погледнем картата и видим полуостров Мала Азия колко е голям, сетим се за темната организация, сетим се за стратиотите, сетим се за немаловажния факт, че в средните векове (навярно) Мала Азия е най-гъстонаселената територия в света, сетим се за огромните проблеми, които арабите причиняват на ромеите, и ни става ясно къде е била съсредоточена основната част от войските на империята.

Навярно около 80 % от наличните регулярни сили, както и самото опълчение, т.е. стратиотите и техните имоти са разположени именно в Мала Азия.

На Балканите, империята общо взето е изтласкана по периферията, и сама по себе си темната организация не може да предложи кой знае какви военни ресурси. Дори и времето на Василий II не е изключение, въпреки, че ромеите вече са започнали отвоюването на стари провинции, загубени преди векове. Основните сили са били заети почти винаги с решаване на проблемите в Мала Азия, Сирия, Армения.

Когато Василий решава да приключи с българския въпрос, той си подсигурява тила с мирни договори на Изток, и ни разказва играта.

Обърнете внимание какво точно се случва именно след 1001 г.

Comment

Ами аз лично се възхищавам на ромеите,защото са се били от всякъде.Араби,българи и не само,в зависимост от времето.Две изключително силни държави.Много често като са искали да дадат решаващ удар на някой от народите се съюзяват с другия.Не винаги е ставало разбира се.
          Прав си,че сигурно Мала Азия и Балканите(най-вече Мала Азия) са били най-гъсто населените райони на света.Така че са си изкарвали големи армии.
          За жалост не съм информиран(да му се не види) за състава и набирането на Армиите на Източната Римска империя.Знам,че главната част от армията била съставена от стратиоти.Свободни селяни,на които са раздавани имоти за да издържат семействата си.Също и са имали какви ли не наемници.Друга тема е вече.
          Това е просто.Винаги са изпращали армии от цялата териотрия на империята.

Comment

това и аз го предполагах естествено ,защото има логика.

Но е факт ,че не знам конкретен пример за това.Затова пуснах тази странна тема.Понеже при сетина Константин Диоген командва западни теми и Никифор Ксифий е командвал западна армия и Теофилакт Вотаниат също има и други .Но понеже не знам конкретен пример да е използвана азиатска затова питам по скоро за някакъв пример какъвто аз не съм намерил и ми се беше сторило странно.Например при обсадите на Перник и Видин каква армия е използвана ,дали е била от Азия не знам.

Comment

kamos написа Виж мнение
              Били сме се много пъти с войски от Мала Азия.Те византите не знам как биха ни победили с армии само от Европа.От цялата империя са ни изпращали армии.
              Много категорично. Подплати го с извори, за да ти повярваме.

Comment

Добре, да вземем Ахелой:
                "
                Патриарх Николай Мистик в едно от писмата си (Златарски го отнася към 917г.) отбелязва единствено, че наистина не можело да остане незабелязано от него „такова голямо предвижване”, на „толкова голяма армия” (Писмо ¹ 7 по ИБИ т. 8, ГИБИ т.4, стр. 209). В „Чудото на свети Георги” освен, се говори за огромно множество войски събрани от всички области на империята. Благодарение на сключения мир с арабите, за който говорят повечето от изворите на Балканите е била прехвърлена и армията от Мала Азия. От изброяването на някои от военачалниците разбираме с положителност, че в битката са участвали арменските части, отрядите на ескувитите и иканите. По-конкретно е сведението на ал-Масуди, който сочи, че византийската армия наброявала 62 000 души, от които 12 000 конница."

Колега айдут, надявам се повЕрвахте
                Също и битката при Версиникия!
                Анонимна византийска хроника на име Scriptor incertus: "Михаил (има пред вид император Михаил ² Рангаве) направил съвещание и събрал войските от всички теми, като записал и много други на мястото на загиналите от войната. Той свикал ония които охранявали клисурите на Сирия, и още ликаони, килики, исаври, кападокийци и галати - и заедно с тях тръгнал на поход."
                И най дългия път има своята първа стъпка...

Comment

Въпроса е за началото на 11 век. Пак хората говорят по инерция

Comment

Абсолютно си прав в критиката си към мен, Soul_Hunter!
                    Абсолютно по инерция отговорих на пост номер 7, така както е написан - (да не го цитирам целия)
                    Относно темата...стана ми интересно! Ще поровичкам наистина специално за войските на Василий втори. Може Скилица да е писал нещо!!!

Comment

Не мога да разбера как така се съмнявате в това,че Василий ни е изпращал войски само от Балканската част на Византия.Плюс това навсякъде се твърди,че императора е стегнал голяма част от армията на империята за да унищожи България.

Comment

Нали знаеш че: "...навсякъде се твърди" тук не върви, Камос!
                        Да, и аз съм убеден в това, просто нека намерим източник!

Comment

komita1966 написа Виж мнение
                          Нали знаеш че: "...навсякъде се твърди" тук не върви, Камос!
                          Да, и аз съм убеден в това, просто нека намерим източник!
                          Кой би могъл да разбере един айдутин по-добре от събрата му комита...

Comment

Имайте в предвид, че Византия при Симеон и Византия при Василий II имат съвсем различен потенциал в Европа, както териториален така и като население

Comment

Soul_Hunter написа Виж мнение
                              Имайте в предвид, че Византия при Симеон и Византия при Василий II имат съвсем различен потенциал в Европа, както териториален така и като население
                              Територията си е територия, населението си е население

На Василий стратиоти му трябват! Европа не може да му даде повече от 5-10 000 Тракия е разорена още от времената на Симеон и Роман Лакапин. Не забравяй, че след това дълги години маджарите тормозят европейските владения на империята. Каквито и стопанства да са възстановени след 971 г., за военно превъзходство са нужни много повече усилия и ресурси. И не на последно място - мирни години...

Как се сломява България, само със западни войски? НЕВЪЗМОЖНО!!!

Comment

Working...
                              X