Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мнението ви за тези цитати?Аз ги тълкувам по свой начин.Искам да чуя чуждо мнение.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Иван Асен II написа Виж мнение
    Какво точно искаш да кажеш с този цитат?Би ли пояснил,че ми стана интересно този извор досега не съм го срещал.Благодаря предварително

Паисий, "История словеноболгарская". Дадох този пасаж като примерна хипотеза, тъй като много историци предпочитат да поставят под съмнение сведенията, които Паисий дава в своето произведение.
    Понеже стана въпрос за аналогията в съотношенията между прабългари и славяни като народонаселение и отражението му в езика - за мен е приемлива тази хипотеза, а именно, че старобългарският е синтетичен език, създаден с цел изместване гръцкия в църковните служби и едновременно с това изпълняващ и най-важната си роля тогава и в последствие - консолидиране и оформяне на българската нация от десетките племена и етноси, населяващи земите на ПБЦ, в лоното на една Българска църква чрез проповед и учение!. Доколко обаче "броя на правите думи" отговаря на съотношението на числата на народите и племената, явно е , че не можем да направим почти никакъв достоверен извод от това. Нека лингвистите кажат някакви числа по въпроса, макар те да не означават почти нищо.

Весела Коледа навсички!
    "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

Запазил се е и звателния падеж, който писачите се опитват да унищожат, по неизвестни за мен причини:
      Мария - Марийо, Петър - Петре ...
      Между другото, Тотьо и Вальо са звателен падеж на Тотю и Валю.
      "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
      FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

Thorn написа Виж мнение
        В скандинавските езици и в румънския. Също в руски диалекти.
        За задпоставен член ли говориш?

Comment

да

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Артикли в постпозиция спрямо съществителното или прилагателното има в българския, албанския, румънския, както и в някои по-отдалачени от нас езици като скандинавските. Румънския, който е романски език, също е развил такъв член, въпреки че нито във френски, нито в испански и т.н. такъв няма. Никой не обяснява членуването в другите езици с прабългарите.
            Съществува теория за т.нар. балкански езиков съюз, в койт несродни езици си влияят върху граматическата система и развиват сродни черти, и членуването е само една от тях, но то най се забелязва и обикновено около него се въртят разни интернет спекулации.
            Балкански езиков съюз
            Специално за членуването вероятно има влияние и на турския, в който всички форми се образуват с подобно на членуването лепене на частици в края на думата (аркадаш - аркадашлък).
            Освен това членните форми се развиват 6-7 века след като прабългарския е престанал да има важна роля, така че надали би могъл да повлияе.

Comment

Working...
            X