Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Християнството и влиянието му върху културата на българите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

boilad написа Виж мнение
    Просто показах пропуски в тезата, която е много едностранчиво представена. Има го проблема и с Брегалнишката мисия, която също е под въпрос, ама все пак го има.

Не е едностранчива, а това е което ни дават старобългарските извори, които както казах са писани от участници в събитията. Възможно по-добри извори от тях не може да има. Редно ли е тях да ги игнорираме и се доверяваме на доста по-късни извори, които са пълни с очевидни фантасмагории (щото ако решим да вярваме на написаното от Димитър Хоматиан, трябва приемем, че Борис е владеел и Далмация!, а в Солунската легенда се казва, че Кирил е роден в Кападокия и живял по времето на измисления преславски княз Радивой).

Comment

Thorn написа Виж мнение
      Автохтонец друг път! Изкарва българите чисти анадолци! Бруса е от другата страна на проливите.
      Ами те автохтонните анадолци са си прави траки.

Comment

Още от заглавието си темата е ужасна.
        Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

gregorianus написа Виж мнение
          Още от заглавието си темата е ужасна.
          Мда, то няма какво толкова да се обсъжда, ясно е, както и при много други народи, че религията е главният културоформиращ фактор, по-интересно би било да се дискутират отделни аспекти на този факт.
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
            Мда, то няма какво толкова да се обсъжда, ясно е, както и при много други народи, че религията е главният културоформиращ фактор, по-интересно би било да се дискутират отделни аспекти на този факт.
            Е точно това много хора не искат го приемат и се правят че не е така.

Comment

Мнението на Ги и отговора на RIZAR ми напомниха за момент от една книга, която много обичам (и мисля че по сходен повод съм цитирал този епизод няколко пъти във форума):
              ...а аз си помислих, че той прибягна до онази коварна форма на мисълта, която риториците наричат ирония и която винаги трябва да бъде предшествана от пронунциацио — което пък е и знак, и оправдание за нейното използване; но Уилям никога не правеше така. Поради това абатът, привърженик на образната реч, изтълкува казаното от Уилям буквално...

Comment

Влиянието на християнството и до ден днешен се усеща в културата на общуване между хората в България. Все по-слабо но се усеща.

Comment

Working...
                X