Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За ранносредновековните имена у българите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

nik написа Виж мнение
    Изобщо не коментираме произхода на прабългарите. От друга страна е несериозно да не се позволява да се опонира на мнения, в които думи и имена се представят като славянски, с аргументът и виждането че всяка алтернатива на това и нейното агрументираме се явява в нарушение на правилата (щото алтернативата предполага да се търси неславянски произход на думите). В противен случай (и това всъщност така се получава) всяко име или дума свободно/фриволно без алтернативи да се пропонират като славянски, което е абсурд! за форумна дискусия...
    Във всички етимологични речници на езиците, в които съществува думата кънензь, тя е еднозначно като славянска. Ако някой оспорва тази научна теза, която е обоснована в тези речници и на други места, трябва да представи сериозни доказателства за това, каквито аз не видях. Частичната външна прилика никога не е била и няма да бъде доказателство за общ произход на две думи.
    Темата излиза извън правилата, защото засяга чисто лингвистичен въпрос, а тематиката на форума е военноисторическа и историческа.

Comment

Хан Тупан написа Виж мнение
      В темата продължава да се бърка и то от едни и същи хора произход на име и конкретен повод за неговата употреба. За да направя това разграничение по-ясно искам да вметна, че цар Петър няма нищо общо с етническата принадлежност на така наречения св. Петър.Или пък цар Симеон да е етнически евреин .Конкретната причина да се казват така са християнизацията. Да потретя, че произхода на имената от индоевропейските норми ни води към нещо което няма значение. Дали Владимир е чисто славянско или има нещо общо с Валдемар мен не ме интересува защото ако говорим за някой Владимир по нашенско той няма да е германец през времето което обсъждаме.Та така -изложил съм теза защо синовете на един български кан са всичките със славянски имена. Смятам, че въпреки несъгласията и користните нагласявания съобразно най-новите "открития" Маламир в конкретната обстановка е много по-близко да не кажа еднакво с Мутимир, Воймоир и Търпимир и особенно си пасва със Звиница и Войн.Смятам също така, че това може би се дължи на майка им както се дължат имената на комитопулите. Никакви други версии не видях за това да изложа още една - кръстени са така от Омуртаг та да привличат славянитеНо това не се връзва с комитопулите които са от същата традиция и едва ли са кръстени така от комит Никола та да привлекат към нас арменците но кой знае какво се е мъдрело в ранносредновековните глави?
      "Звиница" какво значи? Как се изписва името на гръцки? "Войн" не беше ли също "Енравотас", също и "Боян" ("Баян" със сигурност е монголско име, и това не е мое мнение, а на Бешевлиев, и предполагам всики професионални лингвисти са на това мнение)

За да докажем че майката и само тя е давала имената на синовете си, мисля следва да покажем че имената са само славянски...Иначе вариантите са разни..На мен името Маламир не ми звучи славянско, при аналогиите, които са показани (едната - от Омелян Притсак, и втората от иранското име "Маламир")

Ами не знам, защо ти смяташ че не "изкористяваш", а опонентите ти "изкориствяват"? Кой е доказал че имената са славянски? Защо не ни покажеш един лингвист написал статия, или една публикация, по този въпрос? Иначе става много грозно, това дето го твърдиш (вика му се "двойни стандарти", ама ти сигурно това го чуваш за първи път?)

Comment

Първо и последно предупреждение, Ник. Следва изгонване.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
          Първо и последно предупреждение, Ник. Следва изгонване.
          За какво е предупреждението? Уточнете, моля.

Comment

Маламир — Уикипедия
            Маламир е третият (най-малкият) син на канасубиги Омуртаг.
            Еми ето това обяснява защо е кръстен така. Бил е най-малкия. За мене темата е приключена поне що се отнася до Маламир.

Comment

nik написа Виж мнение
              "Звиница" какво значи? Как се изписва името на гръцки? "Войн" не беше ли също "Енравотас", също и "Боян" ("Баян" със сигурност е монголско име, и това не е мое мнение, а на Бешевлиев, и предполагам всики професионални лингвисти са на това мнение)

)
              Звиница конкретно не знам какво значи но ми се вижда вън от всякакво съмнение, че или е славянско или е славянизирано. Като мъжко име завършващо на "ица" все още се среща в Сърбия и Хърватия например Ивица.Войн не произхожда от Баян.Произхожда от война и наличието на хърватски владетел Войномир от същия период мисля, че изчерпва въпроса.Явно и война е поне толкова древно като бран от където пък идва Бранимир или Бранко.Колкото до произхода на името Баян той може и да е монголски. Когато обаче срещнем БОян това значи, че последния е много вероятно да е от славянска държава като сръбския певец Боян Биелич или бившия словенски скиор Боян Крижай или някой наш Боян но в никой случай не става дума за монголец

Comment

nik написа Виж мнение
                За какво е предупреждението? Уточнете, моля.
                Същото, като при произхода на прабългарите. Ако изказвате неаргументирани мнения, които явно противоречат на досегашните изводи (научни и форумни в случая), трябва да ги защитите някак, а не да искате от останалите да го правят вместо вас. С този начин на поведение сме се сблъсквали неведнъж на форума и местният термин, с който се обозначават такива прояви е: "тролски". Тъй като това се е случвало неведнъж в миналото и за да спестим свои и на участниците нерви и време, такива прояви се прекъсват (по възможност) максимално бързо. Особено по наболели теми.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Да се намеся и аз: заключвам темата. Хана е обяснила съвсем точно защо, затова ще я цитирам:
                  Хана написа
                  Темата излиза извън правилата, защото засяга чисто лингвистичен въпрос, а тематиката на форума е военноисторическа и историческа.
                  Аз бих добавил то себе си, че за да се наема човек да обсъжда подобен тясно специализиран въпрос, най-малкото следва да има лингвистично образование.

Comment

Working...
                  X