Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кога точно е възникнала българската държава?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Ще ми се да направя една некоректна аналогия.Казвам некоректна, защото се отнася за период от по новата ни история.На 03.03.1878г. след подписването на Санстефанския договор се образуват две васални на Османската империя княжества, а именно Княжество България и Източна Румелия.Преминала през Съединение, чак на 22.09.1908г. България обявява независимост и почва да се нарича царство.Тук двата исторически акта са ясни, начало и край на дълъг процес по формирането на нова, модерна европейска държава.А през средновековието?Има формирование при което българите са водещи, а славяните имат подчинена роля, т.е. държавата не може да се нарече славянска.Междувременно сме свикнали да мислим, а и така се твърди в официалната ни историография, че във вечната класация ние заемаме второто място на основатели на славянски държави.Имаме ли право да твърдим това, след като славянското е заело първенство едва след покръстването и приемането на славянската писменост.Ако приемем, че 680-681г. бележи началото на процеса на формиране на славянска държава, то къде/кога/как е завършека.Покръстването?Едва ли, ами бунта на Расате.Той показва, че прабългарския елемент е все още жив и годен да се съпротивлява.

    Comment


      #17
      Ще се позволя да не се съглася и с това, че този въпрос няма военно-историческа насоченост. И тук аргументът ми е, че винаги е важен мотивът за извършването на определени действия в историята. Може да се каже, че понеже славяните не са имали държавни формирования преди появата си на Балканите, те така и не изпитват нужда от такива когато осядат тук. При българите процесът е точно обратния.
      Това може да има нещо общо, но само поставено в контекста на обсъждане на конкретен военен въпрос. Но не когато се обсъжда само по себе си (не и без да е свързано с обсъждането на въпрос от типа на "дългосрочна (векове) стратегия на Х") - тук отиваме в областта на историософията, а мястото й не е в този под-форум. Що се отнася до въпроса за това що е приемственост в държавата, то той си е политически и въобще няма място в този форум където и да е. Освен като бележка под линия, когато се обсъждат основанията на нечии претенции около обявяване на война или сключен мирен договор.
      Въпросите за "държавните традиции" са от същия дол дренки в този смисъл

      Comment


        #18
        Sula - "според това, което пишеш раждането на България се датира от появата на Аспарух по нашите земи т.е. 680-681 г., така ли е? Не споря, а само изяснявам."
        Не с появата на Аспаруховите българи в земите северно от делтата на Дунав - 60-те години на V²²в. През 680г. К²VПогона предприема поход, но е разбит, преследвайки ромеите българите преминават Дунав и се настаняват в дн. Северна България, а мирният договор между България и Визания няма как да се свърже създаването на ПБЦ - Византия да не е в ролята на средновековното ООН та да решава тоя общност е държава и коя не? Имаме ли подобен прецедент, да речем с еди кой си договор "Византия призна Арабския халифат" или "Византия призна Османската империя".

        Comment


          #19
          Значи тезата е ,че тюркохунското племе на оногондурите под ръководството на племенния си вожд Аспарух /Ешберюх ,според крайните тюрко-филолози / е довтасало от степите на Крим и по договор след успешна битка се е преврнала във силна феодална държава ...

          Нелепостите са налице на само в историософската част ,но и в изворовите данни на самото време .
          Един презвитер от Апамея , обвинява императора и заседаващите на VI-тия Вселенски събор ,че не са го послушали и затова са претърпяли поражение от България .
          Ерго , кой през Средновековието е бил ''акредитиран'' или ''оторизиран" да раздава лицензи за производство на държавност???
          Например , Карл Велики като се обръща за лицензиране на своята империя ,това означава ли ,че неговата държава преди не е съществувала .
          Или в Етиопия трябва да отиде пратеник на император Юстин I за да лицензира местния крал ...
          Ами ,ако нямаме исторически свидетелства на византийски източници за съществуване на държавата на инките , то следва ли оттук ,че тя не съществува ???
          Нужно ли е било , българите да кажат - ''A licet rogare''???

          Comment

          Working...
          X