Из "Похвално слово за Евтимий" от Григорий Цамблак XV век."...... Било защото първите преводачи не познавали в съвършенство езика и учението на гърците , издадените от тях книги бяха несходни по реч и и несъгласни по смисъл с гръцките и груби непристойни откъм израз............. Като унищожи всички стари книги, този нов законодател (Евтимий), носейки новите в ръцете си .... ги предаде на църквата - всички нови, всички точни , съгласни с Евангелието".
Въпроса ми е следния, Евтимий не унищожава ли според вас тези книги "несъгласни с евангелието" за да се отърве от ереста варлаамитство? Да не забравяме, че Евтимий е исихаст.
Много ме съмнява, че част от "несъгласните с евангелието" книги в същност са били апокрифни богомилски прикзаки или дори преписи на т.н. "гностически евангелия", да не забравяме, че "Евангелието на Тома" е било известно на средновековните българи.
Въпроса ми е следния, Евтимий не унищожава ли според вас тези книги "несъгласни с евангелието" за да се отърве от ереста варлаамитство? Да не забравяме, че Евтимий е исихаст.
Много ме съмнява, че част от "несъгласните с евангелието" книги в същност са били апокрифни богомилски прикзаки или дори преписи на т.н. "гностически евангелия", да не забравяме, че "Евангелието на Тома" е било известно на средновековните българи.
Comment