messire Woland написа

цензура
ПП Трябва да си призная, че въпросното четиво и ред други са ми отдавна известни, но смятах да почна да пускам подходящите цитати след известно време.

Освен на тези, които са чели Петър Добрев.
). Доста време загубих с ногайската тематика, наречена тук прабългарски език и произход на прабългарите, върху която се натрупа солидно количество талаш. Той е прав явно поне в най-важното: на какъв език са говорили прабъргарите, или повечето от тях, и какъв е произходът им. Ако на някой не му харесва въпросният автор по лични или неизвестни причини, да популяризира въпросната истина, която се изразява в надписите, четливи на определено индоевропейски език, не и на тюркски. 
те нали са живяли точно на границата на Ираноезичния и Тюркоезичния свят, може да хвърлят повече светлина върху числителните в именника .... или нека бъдем реалисти по-скоро пълен мрак
Ще си взема една ваканция за да не се излагам на излишни рискове....

, другата страна въобще не се котира). Повдигнах въпроса за имената на месеците (катооо месеци де, не като числителни) - отговори ми се -"както писах", все едно, че това е док-во. Не се приемат доводи от възраждането (ако е така де), нооо се приема чувашкия език (от кога да питам аз?). Както и се приемат доводи като: "имената в съвременна Българи са ...% процента....". И нещо друго! Докато в темата пишеха неаполитанеца и Императора, никой не се и сещаше за заключване, а сега изведнъж дойдоха ...горските
.

Защото ако се окаже истина че автентичния автор на тези разчитания е Петър Добрев тогава ние с теб сме изправени пред следната дилема. Може ли един аматьор лингвист като Добрев да разчете тия надписи успешно а великият академик Веселин Бешевлиев да не може
Особено на фона на всичките Ирански етимологии ,с които се занимава г-н академикът. Има две възможности или Бешевлиев е сляп и невероятно некадърен учен, или го е направил умишлено, което автоматически го представя като необективен и пристрастен изследовател. Аз лично трудно мога да си представя, че Бешевлиев е проспал Иранския характер на тези надписи, и за мен неговия коментар за "неясния" характер на надписите показва само едно - че на него никак не му е било ясно как тия Ирански надписи могат да се преведат на Тюркски
Но, разбира се, го е дострашало да не би заради коментарите му да се срути цялата кула на Прабългарското Тюркоезичие, която самият той е градил усърдно толкова време.
Ами погребенията във Волжка България и надгробните надписи там? На кого са били те? Хахахаха Значи видите ли надгробните надписи от сърцето на Дунавска България и то от 9 век нямат нищо общо с Прабългарите и техния език, а някакви си надписи от времето на Златната орда и Татарите, на другия край на света и почти половин хилядолетие след това са основен и фундаментален източник на данни за езика на Прабългарите.
Това само брилянтните умове на Български "професори" и велики академици като Бешевлиев могат да го измислят. Чудя се само дали сами си вярвате на тези глупости. За теб специално съм сигурен че не си от вярващите
Тези надписи показват само наличието на говорим Ирански език в Ранна Дунавска България както и наличието на говорим Тюркски език късната Волжка България. Дали това са били единствените говорими езици и каква част от населението ги е говорила са съвсем отделни въпроси. Тук изобщо не е важно кой е говорил на тия Ирански езици в Дунавска България - ами то е ясно, че довлечените от Аспарух "Прабългари" от Кавказ и Северното Черноморие са били разнородни и сигурно е имало един куп езици и диалекти. Това което има значение е само фактът, че в ранна Дунавска България е имало население, което е говорило един жив Ирански език. И познай тия Ираноговорещите дали са казвали Я или АЗ? и дали наистина е пълна случайност, че АЗ, дори и да е бил ранна Иранска заемка в славянските езици, е оцелял и то непроменен и без йотация само в Българския език?
Мисля, че с вашия колега, другия професор Петър Добрев, можете да си пуснете паралелните Иранско-Тюркски преводи на приказките на Шехерезада. Аз със сигурност ще съм сред първите абонирали се читатели на Добрев и Добрев. 
От Централна Азия до Унгарската пуста и от Скандинавия до Бялото море, каква невероятна Прабългарофония и то в още по-невероятния диапазон от 4 до 12 век. Както се казва Прабългарски езици обединявайте се 
Това от кой пантюркистки форум го прихванахте? Мисля че трябва обезателно да запознаете наполитанеца и с Тюркските преводи на Викингските рунически надписи ... сигурно и тях Туранците са ги научили къде се слагат опредлителните членове. 
квалификация, хайде стига с тая сервилност, това не ви е Бешевлиев, че пак да го четете като Божие откровение. Вие със сериозна наука някога занимавал ли сте се изобщо? И колко време ви трябва да разбере, че дори при така наречените "точни" науки над 50% от публикациите в най-елтините научни списания и от най-доказалите се умове се оказват при последващ анализ - само вятър и мъгла, грешни данни, грешен анализ и погрешни заключение, и това е ежедневие. Затова няма нито един сериозен учен, който вярва на нещо само защото е казано от този или онзи, тъй като и най-добрите грешат и то системно. Та абсолютно сте прав за моето отношение към лингвистите и техните "анализи" и в това няма нишо обидно. Имал съм удовоствието да познавам едни от най-големите умове на БГ и мои връстници, и познайте, нито един от тях не отиде да се занимава с лингвистика
Така че, ако ще ме убеждавате какви големи потенциали имате и колко сте били недооценени вие "лингвистите", няма нужда - много добре знам какво ви е дереджето. Това което намирам за наистина жалко е убеждението ми, че дори и с наличния ви потенциал и ресурси бихте могли да се справяте далеч по-добре. Но как да стане това при липсата на здрава научна среда и критика? Ами вие си продължавате като едно време - пуска ви се нещо и вие вместо да подложите автора на жестока критика и да го "разнищите" с контра-аргументи и критичен анализ, пак почвате с "четките" кой колко бил велик добросъвестен и ала бала.
И каква позиция заехте вие? Туранско Тюркско Прабългарско влияние
Това Балкански субстрат ли е или пренос от изток?
Какво кавза блюдото на Денгиз по въпроса?
Comment