Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каква е била конницата на ПБЦ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    gregorianus написа Виж мнение
    Здрасти, Небосвод. Не съм най-гоямото профи по темата, но си потърси изображение на конника от Наги Сент Миклош. Той или е български, или е аварски, тоест пак вероятно с близко въоръжение. В нета е пълно с такива изображения.
    а най-вероятно персийски, щото никой уважаващ себе си аварски конник не би допуснал да го изобразят без стреме.

    За съжаление не разполагаме с изображения на български конници, а тъй като българите за разлика от тюркските народи (авари, хазари и т.н.) и аланите, не са се погребвали с коне и пълно бойно, то и археологическите данни не могат да помогнат особено много. Обаче като се има предвид, че въоръжението винаги е била област, в която иновациите се разпространявали най-бързо, както до голяма степен сродния начин на живот и близки контакти от всякаква естество, както и синхронността на тези етнически групи, то въоръжението на българските конници едва ли много се е различавало от това на аварите, хазарите и аланите. Та има нелоши възстановки на аварско и аланско въоръжение.

    Comment


      Много ви благодаря! Щом няма толкова "исторично" изображение, препоръчайте ми някое по-произволно. Въпросът е, че скулпторът който "лепи" фигурките по-лесно се вдъхновява от картинки. Иначе едва ли ще му се четат 10 страници за българската конница.
      Иначе от снощи имам добра новина. Серия посветена на Шипка ще има!!! (Смея да твърдя че имам пръст в тази работа) Ето цитат от сайта на един производител:
      Re: PTS-45xx. Всадники в масштабе 40 мм.
      Pvblivs Вчера в 22:53

      Ну, про всадников пока ничего не скажу, но Шипку, пеших делать будем точно


      В мрежата ми излизат най-различни изображения , но си имам едно на ум. Иначе например най-красиво ми изглеждаше една фотография на конник от групата на "Багатур", обаче незнам...
      http://sitekreator.bg/nebosvod/

      Comment


        Comment


          Смело ползвай реконструкциите на Александър Въчков.


          thorn

          Средновековните църкви в България

          Comment

          Working...
          X