Satavaxan написа
Виж мнение
1241- Иван Асен II побеждава татарите, които за пръв път нахлуват във българсикте земи. Връщали се от похода срещу Маджарите и нахлули в България. Западен Хронист възторжено коментира,, че те били "съваршено разбити от българския цар Асен"
1243 (или краят на 1242 не е мн ясно) се знае за "нападение на безбожните татари". След това нашествие Вилхем Рубрук казва че българите започнали да плащат на татарите годишен данък
1274- татарските дружини на Ногай предприели разорителен поход срещу България. Според византийските хронисти в този поход татарите направили то "земята на мизите(българите) мизийска плячка"
1282 година- поход на татарите, 40 000 татарска конница опостушава северна България.
1285 Нов поход на татарите, стигат дълбоко в българските земи, прехвърлят балкана и стигат чак до византийската граница. След този поход Георги ТЕртер 1 станал васал на Златната Орда
1297-1298 Византийските хронисти отбелязват две големи опостушителни нахлувания на татарите в България.
2.
968- Светослав потеглил на чело на 60 000 войни, без да се броят наемниците. На другият бряг на Дунав го чакал цар Петър с 30 000 души.Българите били разбити и избягали в Дръстър. Светослав продължил похода си триумфално и завладял още 80 крепости.
969 г. Войските на Киевскиякняз отново нахлули в България и започнали да "опленяват българската земя"
991- странно не намерих къде съм видял че има нахлуване на русите, изглежжда съм допуснал грешка...
(Всичко това от "Българските Ханове и Царе" от Андрей Пантев и Йордан Андреев)
а и да отбележа пак- аз съм смятал кампаниите не самите битки. първоначално исках да сметна битикте но те хем са много, хем е мн трудно да се намери информация за всички... затова
Държа да подчертая, че пресмятанията са изцяло любителски и не мога да твърдя че са 100% точни! Не задължавам никой с моята статистка ! Под кампании съм считал всички навлизания в чужда територия.
Използвал съм книгата "Българските ханове и царе" от Йордан Андреев и Андрей Пантев както и Уикипедия.
Използвал съм книгата "Българските ханове и царе" от Йордан Андреев и Андрей Пантев както и Уикипедия.
и то е логично при навлизане на армия в чужда територия да има битки, най- малкото с граничните дружинки...
Comment