Съобщение

Collapse
No announcement yet.

един проект, който бях правил

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Satavaxan написа Виж мнение
    SRH,
    тези данни които си дал броя на битките ли са или на войните?
    Стува ми се че трябва да са на битките, че някак не ги вмесвам 64 войни с Визнатия!
    Имам някои въпроси:
    1. Как са сметнати 7 битки срещу татарите?
    2. Кои са 3 битки срещу русо-варягите? Аз знам за една, при Преславец, на Дунава.
    1-
    1241- Иван Асен II побеждава татарите, които за пръв път нахлуват във българсикте земи. Връщали се от похода срещу Маджарите и нахлули в България. Западен Хронист възторжено коментира,, че те били "съваршено разбити от българския цар Асен"
    1243 (или краят на 1242 не е мн ясно) се знае за "нападение на безбожните татари". След това нашествие Вилхем Рубрук казва че българите започнали да плащат на татарите годишен данък
    1274- татарските дружини на Ногай предприели разорителен поход срещу България. Според византийските хронисти в този поход татарите направили то "земята на мизите(българите) мизийска плячка"
    1282 година- поход на татарите, 40 000 татарска конница опостушава северна България.
    1285 Нов поход на татарите, стигат дълбоко в българските земи, прехвърлят балкана и стигат чак до византийската граница. След този поход Георги ТЕртер 1 станал васал на Златната Орда
    1297-1298 Византийските хронисти отбелязват две големи опостушителни нахлувания на татарите в България.

2.
    968- Светослав потеглил на чело на 60 000 войни, без да се броят наемниците. На другият бряг на Дунав го чакал цар Петър с 30 000 души.Българите били разбити и избягали в Дръстър. Светослав продължил похода си триумфално и завладял още 80 крепости.
    969 г. Войските на Киевскиякняз отново нахлули в България и започнали да "опленяват българската земя"
    991- странно не намерих къде съм видял че има нахлуване на русите, изглежжда съм допуснал грешка...
    (Всичко това от "Българските Ханове и Царе" от Андрей Пантев и Йордан Андреев)
    а и да отбележа пак- аз съм смятал кампаниите не самите битки. първоначално исках да сметна битикте но те хем са много, хем е мн трудно да се намери информация за всички... затова

Държа да подчертая, че пресмятанията са изцяло любителски и не мога да твърдя че са 100% точни! Не задължавам никой с моята статистка ! Под кампании съм считал всички навлизания в чужда територия.
    Използвал съм книгата "Българските ханове и царе" от Йордан Андреев и Андрей Пантев както и Уикипедия.

и то е логично при навлизане на армия в чужда територия да има битки, най- малкото с граничните дружинки...
    Last edited by gogo t; 15-07-2008, 16:30.

Comment

Много добре!
      Едно предложение: раздели нещата на войни, кампании и битки (не погранични разбира се). Ако битките са много и проблемни включи най-големите и безспорните. Примерно ИРИ има една война срещу България при Василий 2-ри и Роман, Самуил и неговите наследници; през това време са проведени Х ромейски кампании и И български такива (като се посочат успешните, неуспешни такива, както и с неясен край); както и еди колко си битки с българска и ромейска победа. Резултат от войната: България губи.
      Успех в начинанието .

Comment

Мога ли да попитам каква е тази загуба срещу руснаците 991 г.?През 1017 г. печелим срещу византийците при Сетина което също не е отбелязно.Загубата на Борис от сърбите също е доста енигматична.Особено като се има впредвид че после изпращат синовете му с богати дарове / май точната дума е данъци/.А пораженията по време на Петър от маджарите фигурират само в нечие въображение.

Comment

Мога ли да попитам каква е тази загуба срещу руснаците 991 г.?
          Еми погледни 10 см нагоре и ще видиш какво съм написал за тази година

През 1017 г. печелим срещу византийците при Сетина което също не е отбелязно.
          Изглежда съм я пропуснал

Загубата на Борис от сърбите също е доста енигматична.Особено като се има впредвид че после изпращат синовете му с богати дарове / май точната дума е данъци/
          Загубата си е загуба, ако ще да ги върне със полвин сърбия дар

А пораженията по време на Петър от маджарите фигурират само в нечие въображение.
          Оффф мързи ме да цитирам... ама айде ще го препиша, само да изрова книгата...

Така:
          "Първото маджарско нахлуване (след цар Симеон Велики) е датирано през 934. Следващите им походи са отбелязани през 943 948 958 - разполагаме с данни за походите, които стигнали (в дълбочина) чак до византийските предели. Петър не успял да им се противопостави..."

Comment

Чакай сега това че си го прочел в някоя книга далеч не значи че тогава сме загубили битка срещу унгарците.Това че в тези години са отбелязани маджарски нашествия във Византия преминали през България дареч не значи че сме загубили воини.Вероятно чисто и просто сме пропускали маджарите през наша територия / даван им е коридор/ за да нахлуят във Византия.Нещо което по време на ВБЦ нееднократно правим с татарите.Византия която на книга е наш съюзник пък ни го връща като около 834 г. инспирира антибългарски бунт в Сърбия.

Comment

resavsky написа Виж мнение
              Чакай сега това че си го прочел в някоя книга далеч не значи че тогава сме загубили битка срещу унгарците.Това че в тези години са отбелязани маджарски нашествия във Византия преминали през България дареч не значи че сме загубили воини.Вероятно чисто и просто сме пропускали маджарите през наша територия / даван им е коридор/ за да нахлуят във Византия.Нещо което по време на ВБЦ нееднократно правим с татарите.Византия която на книга е наш съюзник пък ни го връща като около 834 г. инспирира антибългарски бунт в Сърбия.
              Абе човек, виж и това тук
              Петър не успява да се справи със запазването на обширната държава, която наследил от баща си. Около 931 г. сръбският владетел Чеслав избягал от Преслав и вдигнал въстание. Цар Петър трябвало да признае възстановяването на сръбската държава. Маджарите нахлували непрекъснато - 934 г., 943 г., 948 г. и 958 г. Петър не могъл да се справи с тях, първо се задължил да им плаща данък, а по-късно се принудил да сключи мирен договор, който бил насочен срещу Византия.
              от тук

И щом е нахлуване, естествено е че не е станало с наше разрешение

Comment

gogo t написа Виж мнение
                Оффф мързи ме да цитирам... ама айде ще го препиша, само да изрова книгата...

Така:
                "Първото маджарско нахлуване (след цар Симеон Велики) е датирано през 934. Следващите им походи са отбелязани през 943 948 958 - разполагаме с данни за походите, които стигнали (в дълбочина) чак до византийските предели. Петър не успял да им се противопостави..."
                Ма загуба няма нали! Не са ли това пропусквания с цел да се отслаби ИРИ? Знаеш предполагам источниците (за някои спорни), че по времето на Петър в България само от пиле мляко не е имало, а и данъците били ниски. А те (нахлуванията) са доста с честота средно на 7 години. А и една малка аналогия: на четири нахлувания (според теб) Петър няма сведение да изкарва войска, но още при първото на Светослав изкарва. Що не си е стоял в крепостите, малко вероятно е Светослав да може да ги превземе освен най-малките. Много по-вероятно е (а и аналогично с маджарите) е той да продължи към далеч по-апетитния Константинопол. Както и прави де в крайна сметка. Но това май си е друга тема.

Comment

Петър е плащал данък на маджарите? Я по-подробно, щот се получава така ИРИ на нас, а ние на маджарите, а пък нападат и нас и ромейте. Значи сключваме си ние договор с маджарите с антиромейска насоченост (кога) а те горкичките продължават да си ни плащат кат попове (кога престават ?).

Comment

Добре аз питам къде се есъстояла битката от кампанията 934 г.?
                    П.П. Достоверността на Укикто е всеизвестна.

Comment

SRH написа Виж мнение
                      Малко ми прилича на статистиката на някой футболен клуб Виж какво излиза например:
                      - С Византия сме играли общо 63 мача, от които печелим 44 и губим 21. Тия са ни абонати
                      - С маджарите имаме 10 срещи, губим 8 от тях.
                      - Със сърбите имаме 5 срещи, загубени 3.
                      - Срещу хърватите нямаме победа от 2 срещи.
                      - Срещу русо-варягите 3 срещи и 3 загуби.
                      - Срещу Великоморавия - 1 загуба.
                      - С латинците имаме 5 срещи чисто - губим 3. Срещу помощни отбори от Никея 5 (4 загуби и 1 победа); с Епир имаме 1 загуба
                      - С татари се срещаме 7 пъти и губим 6.

Дотук става ясно, че общо взето ядем пердах и баланса малко се оправя заради византийците. По векове се получава, че 13 век е с най-много срещи (31). В тоя век печелим 19 пъти. През 14 век имаме 9 победи на 9 загуби, ама пък какви загуби...
                      Съставено по този начин, това не е статистика, а стъкмистика
                      Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

ОК,тогава тях да не ги смятаме, така ли ?
                        Аз исках просто да е максимално обективно, щот иначе щеше пък да има хора дето да казват, че е пристрастно и т.н.
                        Други грешки ?

Comment

При Петър България загубва отвъддунавските земи. Това включва и Трансилвания, която е завладяна от унгарците.
                          Една част от Трансилвания е загубена още през времето на Симеон - ок. 904, но вътрешна Трансилвания и Банат са загубени при Петър.
                          Със сигурност това е станало чрез война.
                          После, през цялата първа половина на 10 век маджарите нахлуват на практика по цялата територия на Европа - стигат до Париж, до Пиренеите и Южна Италия. Абсурдно е да се мисли, че след смъртта на Симеон не е имало нахлувания само в България, че само България е била имунизирана.
                          Също така, не е реално да се смята че всичките цитирани походи до Византия на унгарците са само пропускания на унгарските войски от българите. Някъде бях чел, че такава уговорка е била постигната но чак през втората половина на 50те години.
                          Едни чести опустошения и сражения с унгарците са и възможно обяснение за странната слабост на българската армия през войните срещу Византия и срещу русите през 60те години. Петър изкарва едва 30хил. армия против Светослав, при положение, че Симеон е изкарвал на бойното поле 50 и 60 хил. армии и че още при Крум сме изправили 50хил. армия против ромеите.
                          Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

Satavaxan написа Виж мнение
                            При Петър България загубва отвъддунавските земи. Това включва и Трансилвания, която е завладяна от унгарците.
                            Една част от Трансилвания е загубена още през времето на Симеон - ок. 904, но вътрешна Трансилвания и Банат са загубени при Петър.
                            Огромната част от Отвъддунавска българия е загубена още при Симеон. Маджарите взимат Долината на река Тиса и Трансилвания, а Печенегите се настаняват във Влашко. Цялата военна мощ на Симеон е насочена срещу Византия, като тази политика естествено оголва северната граница и българия загубва най-плодорните земи в Европа. Български остават само крепостите по северното крайбрежие на Дунав.
                            http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:RizMap09.jpg
                            Last edited by Makedonikus; 21-07-2008, 11:27. Причина: добавяне на карта

Comment

Македоникус,
                              Картата на Ризов, дето си я дал е от 1917г. и оттогава мнението за цялостната загуба на Отвъддунавска България се ревизира доста.
                              Дори да махнем всичко друго, няма как Симеон да воюва през 926г. с Хърватия, ако е загубил преди това цялата територия отвъд Дунав.
                              Двете страни не биха имали обща граница.
                              А Влашко и Молдова са загубени от печенезите през 40те години - при Петър.
                              Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

Според мен, младежът, вместо да се предоверява на уикипедията, да беше отворил да прочете:

1. "Българската военна история през Първото българско царство" - Борис Чолпанов, Димитър Ангелов и Стефан Кашев

2. "Българската военна история през Второто българско царство" - Борис Чолпанов и Димитър Ангелов

3. "Българското военно изкуство през феодализма" - Щерю Атанасов и др.

4. "Векове от слава" (или "Славата на България") - Борис Чолпанов

5. "Кой кой е в средновековна България" - Йордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов

6. "Българската бойна слава" - Атанас Пейчев и др.

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Working...
                                X