Периодът е Византийското владичество.Аз си го обеснявам,че в резултат на нововъдените данъци,представляващи тежко бреме за българите,повечето в пари,а по това време все още е нямало парично обръщение българите са продавали имотите си и са се принуждавали за поодлон да работят на Византиец т.е васал.Така ли е или обяснението е друго :1087:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
феодална зависимост
Collapse
X
-
Митаче многоо си лош днес към девойчето просветли я :lol:
Т.к много селяни са обезземлени и попадат под зависимостта на църквата и светските феодали.Итук могат да се разгледат различни категории.
-стратиоти-военнозадължени,а имотите под специална закрила
-парици-зависими,но имащи някакви права,делищи ги с феодала
-елевтерите-безимотни и под тежка заависимот
-отроци-оземлени,изпълняващи тежка ангария,а всичкото отгоре и плащали данък отрочина .,,...Във всяка жена има по една императрица-диктаторка"
:imprulz:
Comment
-
Imperatrica написаМитаче многоо си лош днес към девойчето просветли я :lol:
Comment
-
Горе долу за мен е така,а другите съфорумци ще си дадат по-компетното мнение
Така когато България се включва в пределите на Византия се наблюдават сериозни социално- икономически промени наред със закономерно настъпилите такива(административни,църковни,демографски...Появ ява се пронията и синоната.Синоната е натурален данък,който през 11 век е събиран в пари.Относно пронията представлява раздаването на земи от измператора т.е в условна собственост.Тнар прониари приетежават земята пожизнено(затова гледат да извлекат максимална полза и яко експлоатират българите) срещу държавни предимно военни задължения.Трябва да се отбележи,че сред прониарите има и доста дребни български боляри.,,...Във всяка жена има по една императрица-диктаторка"
Comment
-
Митаче спинка ти се :p Феодът е земята,която се дава чиновници условно,а те пък я предоставят на селяните,който я обработват и така си плащат данъците.
За мен феодалната зависимост е:
Император(сюзерен) --> /земя/ чиновник(васал) <--/труд /селяни(подвласни на васала)
Ти не си ли съгласен :sm186:,,...Във всяка жена има по една императрица-диктаторка"
Comment
-
феод=прония (ама не съвсем )
Imperatrica написаМитаче спинка ти се :p Феодът е земята,която се дава чиновници условно,а те пък я предоставят на селяните,който я обработват и така си плащат данъците.
За мен феодалната зависимост е:
Император(сюзерен) --> /земя/ чиновник(васал) <--/труд /селяни(подвласни на васала)
Ти не си ли съгласен :sm186:Last edited by Guy de Mont Ferrand; 10-04-2008, 10:06. Причина: Автоматично сливане на двойно мнениеA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
Comment