Съобщение

Collapse
No announcement yet.

феодална зависимост

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

феодална зависимост

Периодът е Византийското владичество.Аз си го обеснявам,че в резултат на нововъдените данъци,представляващи тежко бреме за българите,повечето в пари,а по това време все още е нямало парично обръщение българите са продавали имотите си и са се принуждавали за поодлон да работят на Византиец т.е васал.Така ли е или обяснението е друго :1087:
    Каквито са делата ти, такава е и съдбата ти! :nod:

Това поредния доклад ли е? А въобще що е феодализъм и имал ли е почва у нас и в ИРИ? Това е по-интересно и чакам тема от Хоспиталиера, който преди много време бе писал, че има идеи по въпроса.

Comment

Митаче многоо си лош днес към девойчето просветли я :lol:

Т.к много селяни са обезземлени и попадат под зависимостта на църквата и светските феодали.Итук могат да се разгледат различни категории.
      -стратиоти-военнозадължени,а имотите под специална закрила
      -парици-зависими,но имащи някакви права,делищи ги с феодала
      -елевтерите-безимотни и под тежка заависимот
      -отроци-оземлени,изпълняващи тежка ангария,а всичкото отгоре и плащали данък отрочина .
      Last edited by Imperatrica; 09-04-2008, 23:13. Причина: и още
      ,,...Във всяка жена има по една императрица-диктаторка"
      :imprulz:

Comment

Imperatrica написа
        Митаче многоо си лош днес към девойчето просветли я :lol:
        Ваше Имперско Величество, не съм лош към никого, камо ли пък към девойчета . А и аз не съм от просветители тук . Не защото не желая, а защото нямам знанията (освен по определени теми, най-често спекулативни и най-често предизвикващи дискусия/и и най-често не за да просветлявам (което пак признавам не мога), а да провокирам размисли, както на аудиторията, така и мои ).

Comment

Горе долу за мен е така,а другите съфорумци ще си дадат по-компетното мнение
          Така когато България се включва в пределите на Византия се наблюдават сериозни социално- икономически промени наред със закономерно настъпилите такива(административни,църковни,демографски...Появ ява се пронията и синоната.Синоната е натурален данък,който през 11 век е събиран в пари.Относно пронията представлява раздаването на земи от измператора т.е в условна собственост.Тнар прониари приетежават земята пожизнено(затова гледат да извлекат максимална полза и яко експлоатират българите) срещу държавни предимно военни задължения.Трябва да се отбележи,че сред прониарите има и доста дребни български боляри.

Comment

Imperatrica написа
            Тнар прониари приетежават земята пожизнено(затова гледат да извлекат максимална полза и яко експлоатират българите) срещу държавни предимно военни задължения.Трябва да се отбележи,че сред прониарите има и доста дребни български боляри.
            А къде е феод-а ?

Comment

Митаче спинка ти се :p Феодът е земята,която се дава чиновници условно,а те пък я предоставят на селяните,който я обработват и така си плащат данъците.
              За мен феодалната зависимост е:
              Император(сюзерен) --> /земя/ чиновник(васал) <--/труд /селяни(подвласни на васала)
              Ти не си ли съгласен :sm186:

Comment

Ваше Имперско Величество! Не ми се спинка освен........(аре да не се впускам в подробности) ааа, алод какво е? А пък феодална зависимост у ИРИ? Ма очевидно сте просветена Имератрица, та бихте ли ми разяснили..... Вашата версия по-подробно?
                Last edited by mitaca; 10-04-2008, 03:14.

Comment

феод=прония (ама не съвсем )

Imperatrica написа
                  Митаче спинка ти се :p Феодът е земята,която се дава чиновници условно,а те пък я предоставят на селяните,който я обработват и така си плащат данъците.
                  За мен феодалната зависимост е:
                  Император(сюзерен) --> /земя/ чиновник(васал) <--/труд /селяни(подвласни на васала)
                  Ти не си ли съгласен :sm186:
                  Горе-долу е това, но в развитата си форма собствеността не е условна, нито пък чиновниците са чиновници :nod: .
                  Last edited by Guy de Mont Ferrand; 10-04-2008, 10:06. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  A strong toun Rodez hit is,
                  The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand така е в последстие все повече феодали започват да нямат толкова условна сообсвеност и да подкопават устойте на централната власт

Comment

Алодиална е наследствената неотчуждаема поземлена собственост в Западна Европа. У нас често наричат алода "бащина".

Comment

Working...
                      X