Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вандалщина..последствия за Битолски надпис

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Dobromir Rusev написа Виж мнение
    Сайтът на Битолския музей заема някак сгушено-неутрална позиция, доколкото виждам. Слава богу никъде не пишете, че надписът е "македонски" на "македонскиот владетел Владислав"....(което съм виждал другаде), но и никъде не виждам да пишете, че си е чисто български, както на самия него черно на бяло пише. Добре е все пак, ако е в експозицията, а не в мазето - крачка напред. Ама ми се струва, че днес все още чернее пред очите на много местни посетители, камо ли превода му.
    От влизали в музея преди около две години хора зная, че плочата е била в експозицията, само че без превод и изобщо без табелка, която да ориентира посетителите за какъв паметник става дума. Може би ще е добре някой български турист да я снима и представи в интернет. А ето и пример за отношението към надписа в някои среди в самата Битоля:


    Македонското културно наследство во Битола претставено како бугарско

    "Утрински весник", бро¼ 2201, 06. 10. 2006

    Во Каталогот е подметнат извадок од плочата на £ован Владислав каде што пишува „самодржец бугарски"

    Како Македонец и писател не можам да се помирам со тоа од мене неко¼ да прави Бугарин или од Битола - бугарски град, вели Панде Мано¼лов

    БИТОЛА - Каталогот за проектот „Сигналитика" во Битола, ко¼ неодамна беше промовиран со поддршка на француската амбасада и Министерството за култура на Република Македони¼а, предизвика реакции во ¼авноста, биде¼и македонското културно наследство се обиде да го претстави како бугарско. Писателот Панде Мано¼лов, член на Советот на општина Битола од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, смета дека во каталогот на насловната страница е подметнат извадок од плочата на £ован Владислав, каде што пишува „самодржец бугарски" што, според него, е голема навреда за македонскиот народ. Згора на ова, во текстот никаде не се спомнува Република Македони¼а. „Со старословенски букви неиздвоени како зборови на кра¼от од реченицата стои зборот бугарски. Ова е срам за Битола, биде¼и е подметнато кукавичино ¼а¼це, можеби тоа не е дело на при¼ателска Франци¼а и на¼веро¼атно го сторил неко¼ наш што ¼а правел брошурата. Како Македонец и како писател никако не можам да се помирам со тоа од мене неко¼ да прави Бугарин или од космополитска Битола - бугарски град", вели то¼.

    За ова подметнуваœе или ненамерна грешка советникот побара од општинарите како поддржувачи на проектот да ¼а расчистат дилемата, но градоначалникот Талевски, иако лично присуствуваше на свеченото промовираœе на „Сигналитика", за ко¼ специ¼ално во Битола допатува и францускиот амбасадор во зем¼ава, Доминик Бижон Баре, не ¼а согледал заблудата. „Првпат слушам за ова и е се обидам да го расчистам случа¼от", рече Талевски.

    Координаторот на работната група за проектот во Битола почесниот конзул на Република Франци¼а во ово¼ град, Калиопа Криваши¼а-Стилинови, вели дека ова е несреен избор на букви за¼мени од стара плоча што ¼а има во Заводот и музе¼ Битола. „Отпечативме 1.500 примероци и веднаш ги стопиравме, така што сите нерегуларности е бидат исправени", рече почесниот француски конзул. Меƒутоа, факт е дека пред да биде увиден „пропустот", каталогот „Сигналитика" на промоци¼ата на проектот беше поделен меƒу битолчани.

    Инаку, од податоците во брошурата очигледно е дека таа е правена во тесен круг на при¼атели и роднини, така што комп¼утерската обработка е дело на Владимир Петков, син на Радмила Петкова, експерт за средновековна Битола, ко¼а е дел од работната група, а еден од архитектите е и Валентина Криваши¼а, роднина на почесниот конзул Криваши¼а-Стилинови. Во рамките на „Сигналитика" на Широк Сокак беа поставени седум табли и два ¼арбола со цел да им се помогне на туристите и сите оние добронамерници подобро да ги лоцираат знаменитостите во градот. Фрагментите од текстот на плочата на наследникот на македонскиот цар Самуил, £ован Владислав, отсекогаш предизвикуваат полемика во научните кругови, при што бугарската наука го прифаа како по¼довна основа за докажуваœе на бугарскиот карактер на Македони¼а.


    Връзка.

    Comment


      #17
      Единственото, което мога да направя след тези думи е да цитирам messire Woland, пост 745 в сектор Майтапи 4 -
      http://forum.boinaslava.net/showthre...=10128&page=30
      Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

      МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

      Comment


        #18
        во текстот никаде не се спомнува Република Македони¼а.

        Предполагам, че не се спомнува, защото такава држава нема.

        бугарскиот карактер на Македони¼а

        Такава концентрация на правописни грешки не бях виждал. Този човек не е ли ходил на училище? Той не може да напише дори народностното си име без да допусне минимум две грешки. И не се пише текстот, а текстът, с "уникалния звук Ъ" в древнобългарския задпоставен член. И не е бугарскиот, а бугаро-татарскиот, и по-точно, българо-татарският. Отново е изпуснат "уникалният звук Ъ". И не е Македониjа, а БЮРМ. Добре, че не е използвал и 4 вместо Ч, и по-точно числ. 6 вм. Ш, защото буквата Ч му е очевидно, непозната, че тогава модераторите нямаше да се въздържат от намеса.
        Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 20-11-2008, 14:05.

        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

        Comment


          #19
          Явно видният битолски общественик Панде Манойлов сам си признува "дека надписот е голема навреда за македонскиот народ" Оти таков нема може би.
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...


          блог за средновековна балканска история

          Comment


            #20
            IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа Виж мнение
            Предполагам, че не се спомнува, защото такава држава нема.


            Такава концентрация на правописни грешки не бях виждал. Този човек не е ли ходил на училище? Той не може да напише дори народностното си име без да допусне минимум две грешки. И не се пише текстот, а текстът, с "уникалния звук в древнобългарския задпоставен член. И не е бугарскиот, а бугаро-татарскиот, и по-точно, българо-татарският. Отново е изпуснат "уникалният звук Ъ". И не е Македониjа, а БЮРМ. Добре, че не е използвал и 4 вместо Ч, и по-точно числ. 6 вм. Ш, защото буквата Ч му е очевидно, непозната, че тогава модераторите нямаше да се въздържат от намеса.
            Нали знаете, че тази буква Ъ е забранена "во" Македония!
            Иван Михайлов (26. VIII.1896 - 5. IX. 1990)
            "Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме ВМРО не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна!"

            Comment


              #21
              Сизифовия ви труд в случая е, че колкото и да им го обяснявате разумно и научно, населението на една цяла географска област на Балканите, не прави разлика между бинарната опозиция наука/пропаганда. И това, защото втората е по-силна от първата. И по-стара. Камъка пак слиза в изходно положение. Кавгите и нервите обаче си остават на върха. А няма смисъл.
              Тук, според мен, идва един особен вид благородство, характерен не за един човек или група учени, а за цялата ни държава, народност и национално съзнание - да ги оставим да си приказват каквото си щат! Нищо друго освен това не могат да сторят. Една бяла котка и с черна блажна боя да я полееш - времето, гена й, а и навиците й, рано или късно ще извадят на показ белите й косми отново.
              Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

              МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

              Comment


                #22
                Описание на надписа от посетил музея нашенец:

                Тема ето, казвам [re: Caшe]
                Автор antikomunist (стар клубар)
                Публикувано 22.12.08 18:56

                Паметникът е изложен в музея на Битоля, по-специално в залата посветена на средновековната история на града. Ще го намерите като последен експонат в левия ъгъл на залата. Поставен е в стъклен шкаф и се вижда в целост, съвсем лесно е и да се разчете, защото е сравнително добре запазен, а буквите са големи и четливи. Плочата е визуално с размери некъде около 50/30 см или малко по-голема, съвсем бела на цвет и е от чист мрамор. За съжаление нема поставен абсолютно НИКАКЪВ обяснителен текст пред нея, така както е пред другите експонати. Направих си труда да проверя точно местото, където е спомената годината и ми се струва, че достатъчно ясно се чете.

                Източник: clubs.dir.bg

                Comment


                  #23
                  Здравейте, не искам да отварям нова тема, затова да попитам тук.
                  Освен Битолския и Самуиловия надписи, има ли други от времето на Комитопулите, като създаване и да се отнасят за същия период.
                  По-конкретно освен от Битолския надпис имаме ли друго сведение за "народността" на Комитопулите.
                  Да подчертая, че не искам да започвам дискусия. Просто дали имаме други български паметници от това време. В уикиито и нета не намерих нищо различно, но да попитам и при специалистите
                  Предварително благодаря
                  “Никога не е имало война, която по-лесно би могла да бъде
                  предотвратена от тази, която току-що бе доразрушила
                  всичко, останало от света при предишната битка.”
                  Сър Уинстън Чърчил
                  март 1948г.

                  Comment

                  Working...
                  X