Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вандалщина..последствия за Битолски надпис

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Вандалщина..последствия за Битолски надпис

    Битолският надпис е надпис на старобългарски език от времето на Иван Владислав (1015-1018), последният цар на Първото българско царство.

    Дванадесетредовият надпис е издълбан върху правоъгълна плоча от бял мрамор с височина 0,58 м., ширина 0,92 м. и дебелина 0,26 м. Буквите са издълбани релефно и твърде грижливо. Те са относително закръглени и издължени. Средната им височина е 30 мм. Начертанието на буквите а, д, ιа и ѧ са характерни с това, че ъглестите горни части са се разраснали в хоризонтални чертици, което се среща в старобългарския надпис на гръцки език от 866 г. в Югозападна Македония, както и в съвсем близкия по време Самуилов надпис.

    Съдържание на надписа
    оригинал
    „ † Въ лѣто Ѕ҃Ф҃К҃Г҃ отъ створенїа мира обнови сѧ съ градь зидаемъ и дѣлаемъ Їѡаном самодрьжъцемъ блъгарьскомь и помощїѫ и молїтвамї прѣс͠тыѧ владч҃ицѧ нашеѧ Б͠цѧ ї въз()стѫпенїе І҃В҃ і врьховънюю апл҃ъ съ же градь дѣлань бысть на ѹбѣжище и на спс҃енѥ ї на жизнь бльгаромъ начѧть же бысть градь сь Битола м͠ца окто͠вра въ К҃. коньчѣ же сѧ м͠ца ... исходѧща съ самодрьжъць быстъ бльгарїнь родомь ѹнѹкъ Николы же ї Риѱимиѧ благовѣрьнѹ сынь Арона Самоила же брата сѫща ц͠рѣ самодрьжавьнаго ꙗже i разбїсте въ Щїпонѣ грьчьскѫ воїскѫ цр҃ѣ Васїлїа кде же вьзꙙто бы злато ... фоꙙ съжев ... цр҃ь разбїень бы цре҃мь Васїлїемь Ѕ҃Ф҃К҃В҃ г. лтѣ оть створенїѧ мира въ Ключи ї ѹсъпе лѣтѹ семѹ исходꙙщѹ“




    превод
    „ През годината 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата мъченица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото. “


    Национален парк-музей "Самуилова крепост" - Битолски надпис - разбит
    По вандалски начин е разбита плочата с Битолския надпис на Националния парк-музей “Самуилова крепост”. Извършителите са неизвестни, съобщи екскурзоводът Юлия Маркова. Битолският надпис е на последния български цар от Първото българско царство Иван Владислав и датира от 1014 година. В него пише за българският произход на Иван Владислав, за българската нация и българската народност в област Македония. Това е много ценен исторически документ, коментира екскурзовода Юлия Маркова. Може би това е акт на противобългарски настроени лица, тъй като точно този надпис се разбива за втори път. :argh:
    ,,...Във всяка жена има по една императрица-диктаторка"
    :imprulz:

    #2
    Това не е от сега

    ПЛочата е била разбита най-малко преди 20-тина години ,а може и повече. Още след промените в началото на 90-те когато достъпът стана по-свободен беше забелязана пукнатината . Това не е проблем. Проблем е, че и самите жители на БЮРМ са в по-голямата си част така индокринирани ,че и да го четат (а те повечето и не знаят за него защото просто съществуването му официално се премълчава) няма да направят елементарни умозаключения!

    Comment


      #3
      В настоящия момент надписът не се ли намира в мазето на историческия музей в Скопие? В смисъл, не е излаган, дори не се знае дали не е унищожен?
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

      Модератор на раздел "Военна Авиация"

      Comment


        #4
        Знаех, че има повреди отдавна. Но сега помислих, че нейно величество Императрицата е видяла нови поражения! Все пак е похвално това желание да се насочи вниманието ни към една безценна реликва от нашето минало. Ако не се лъжа Битолския надпис на цар Иван Владислав е най-големия раннославянски епиграфски паметник!

        Comment


          #5
          Доколкото знам в момента се намира в историческия музей в Битоля, ама не е ясно в кое заключено мазе точно
          Иначе той отдавна вече е станал обществено и научно достояние, така че с опитите за унищожаването му въпросните вандали не постигат нищо освен собственото си изобличаване.
          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

          Comment


            #6
            Необходимо е да се прави разлика между оригинала на надписа и копието изложено в парка-музей Самуилова крепост. Вандализма и у нас и в БЮРМ според мен са на еднакво високо "балканско" ниво.

            Comment


              #7
              Не е точно така

              Вандализмът у нас не е целенасочен, а в БЮРМ той умишлено се разпалва на антибългарска основа от 1918 г. насам. Забележете ,че там са унищожени най-многобройните войнишки гробища -българските и то не под форната на вандализъм , а едва ли не като държавна политика. Примери в тази насока колкото искаш.......

              Comment


                #8
                Warlord е прав: надписът е многократно издаван, фотографиран, естампиран, проучван и т.н. Сега и в хаван да го счукат, това не променя нищо нито във фактически исторически, нито в историографски план.

                Comment


                  #9
                  Приемате го от добрата му страна - унищожаването на паметника е израз на злоба и безсилие.Е не им изнася на фиромците и освен да злобяет друго не могат да направят.Дори и да унищожат оригинала /съмнявам се че ще го направят/ това няма да промени нищо.

                  Comment


                    #10
                    Дори и да унищожат оригинала /съмнявам се че ще го направят/ това няма да промени нищо.
                    Ако го направят, това ще бъде чисто талибанска изцепка насред Европа - само ако нашите политици не си мълчат като пънове, както в момента(в което се съмнявам), това ще е край на БЮРМ, на великомакедоно-сръбско-югославския идиотизъм и коминтерновското наследство. Но мисля, че и без това гореспоменатите ще изчезнат скоро.

                    Comment


                      #11
                      gorskia написа
                      Необходимо е да се прави разлика между оригинала на надписа и копието изложено в парка-музей Самуилова крепост. Вандализма и у нас и в БЮРМ според мен са на еднакво високо "балканско" ниво.
                      Съгласен съм, но с една уговорка- в т.нар. БЮРМ вандализма по отношение на всичко българско което не изнася на апологетите на македонизма е държавна политика!

                      Comment


                        #12
                        багатур написа Виж мнение
                        Съгласен съм, но с една уговорка- в т.нар. БЮРМ вандализма по отношение на всичко българско което не изнася на апологетите на македонизма е държавна политика!
                        Съгласен съм, по-голяма част от т. н. македонски политичари са сръбски мекерета и като такива естествено е злобата им да е насочена срещу България. Нали признахме Косово та вече по-малко "Великата" "Велика Сърбия" стана още по-малко "Велика". Ха-ха-ха!!!

                        Comment


                          #13
                          За цар Иван Владислав и Битолската плоча.

                          Ето как изглежда днес плочата.

                          Last edited by Дидо; 12-11-2008, 15:46. Причина: Грешки
                          Иван Михайлов (26. VIII.1896 - 5. IX. 1990)
                          "Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме ВМРО не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна!"

                          Comment


                            #14
                            Автентичната Битолска плоча се намира в Заводот за заштита на спомениците на културата, музе¼ и галери¼а Битола и е, доколкото ми е известно, изложена в експозицията:

                            Меƒу на¼знача¼ните наоди од ово¼ период презентирани во музе¼ската поставка е епиграфскиот споменик мермерната плоча со кирилско писмо на £ован Владислав од 1015/17 година.

                            www.muzejbt.org.mk

                            Comment


                              #15
                              Сайтът на Битолския музей заема някак сгушено-неутрална позиция, доколкото виждам. Слава богу никъде не пишете, че надписът е "македонски" на "македонскиот владетел Владислав"....(което съм виждал другаде), но и никъде не виждам да пишете, че си е чисто български, както на самия него черно на бяло пише. Добре е все пак, ако е в експозицията, а не в мазето - крачка напред. Ама ми се струва, че днес все още чернее пред очите на много местни посетители, камо ли превода му.
                              Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

                              МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

                              Comment

                              Working...
                              X