Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Куманобълска мистерия

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Куманобълска мистерия

Винаги ми е било чудно защо куманите се подчиняват на владетелите на ВБЦ.Значи те по-рано покоряват печенегите,воюват с унгарци,узи,византийци и да неговорим за войните им с руските княжества.И когато 1185 Асен и Петър въстават те се подчиняват и стават направо васали на българите??????????Възможно ли е българо куманска война пр 1185-1186.
    Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
    Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Ох, чакай импириал ли беше писал: "Още една тема българи... и трия" ли беше?
    Или аз бъркам :rock:
    Кръвта из нашите гърди
    не е съвсем изляна!
    Народе, цял стани! Иди!
    Че Македония въстана.

Comment

Аз казах тема със заглавие "Българи ли са....". Тази за сега въобще не я разбирам.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Владетелю дай една причина българи и кумани да воюват през 1185 г.?

Comment

Ми куманите досега свободни направо се подчиняват като васали.Сигурно е,че са задължени да изпращат войска повечето пъти когата българите воюват с някой южен съсед..Кое племе би си прлащало войските да мре за друга държава доброволно.Не на мен тука ми са вижда,че са принудени да го направят.Или ако са сключили споразумение с българите на мен това споразумение ми се вижда доста изгодно за българите и досто неизгодно за куманите.Възможно ли е да са били насилствено принудени.
          Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.

Comment

насилствено не ми се вярва
            то нали Асен и петър имали кумански произход
            А как насилствено ще ги принудят когато държава българия няма
            а възстанниците бягат при куманите и се връщат с по-голяма войска с големи кумански отряди. А тези са били само 1 малка част от всичките кумански племена , който са били доста разселени
            IN VINO VERITAS !!!

Comment

Възможно ли е да са били насилствено принудени.
              Абсурд. Толкова, колкото славянските племена са били насилствено принудени да охранавят границите с двата най-силни врага в региона.
              По-скоро си говорим за симбиоза- Асен и Петър без куманска помощ не биха успели, а куманите с тяхната по-лесно са грабили Византия. Съюзът е изгоден и за двете страни.
              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Извън дискусията - докато пиша това, темата е озаглавена "Куманобълска мистерия". Не ви ли изглежда странно първата дума?

Comment

Доста
                  сигурно е малка грешка в правописа
                  IN VINO VERITAS !!!

Comment

владетелят на шумер написа
                    Винаги ми е било чудно защо куманите се подчиняват на владетелите на ВБЦ... И когато 1185 Асен и Петър въстават те се подчиняват и стават направо васали на българите??????????
                    1. Защо реши, че куманите са били в подчинено или васално положение спрямо българските царе? Откъде е тази информация? Недопустимо ли е те да са били съюзници просто?

владетелят на шумер написа
                    Възможно ли е българо куманска война пр 1185-1186.
                    2. Българо-куманска война през 1185-1186 г. ми се струва невъзможна. По това време няма държава България, а въстаниците от Мизия се оттеглят през зимата на 1185/1186 г. при куманите. Затова не виждам никаква логика да се допуска наличието на враждебни отношения между бунтовниците и куманите.
                    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 24-03-2008, 23:27.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Никъде няма свидетелства българите да са завоювали куманите, да са събирали данък от тях и други подобни действия, които да ги поставят в подчинено положение.
                      Напротив, у Вилардуен има споменаване как куманите са изоставяли на няколко пъти Калоян, защото им било горещо вече да воюват или защото вече са си събрали колкото плячка им трябва. По този начни те са прекъсвали настъпленията му точно в най-успешния момент. Това да прилича на поведение на подчинен народ?

Comment

Добре,приемам.Има само още едно нещо което ми се вижда странно.Когато българите са сключвали договор за мир с византийци или латинци.,куманите също ли престават да ги нападат.Ей така без нищо.

Comment

Логично, защото са съюзници.

Comment

Оттеглянето на куманите в началото на лятото е свързано с техния бит и начин на живот. С настъпването на големите жеги в Тракия, където се водели бойните действия, те трябвало да заминат на север за да търсят по-добра паша за конете си. Калоян явно не е можел или не е искал да им забрани това и просто се е съобразявал със сезонния характер на воюване на своите съюзници.
                            (\_/)
                            (°_°)
                            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Е оправете най-сетне заглавието на темата, че дразни. Има правописна грешка. Моля Ви Владетелю да не бързате и да внимавате в правописа.
                              Last edited by Hannibal Barka; 25-03-2008, 13:44.
                              "...WE WILL EITHER FIND A WAY OR MAKE A NEW ONE..."
                              HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Working...
                              X