Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За титлата "княз"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Обяснено е още в първите постове от "mitaca"Канас може да се чете и като "къняс".Оттук нататък само "с" трябва да стане "з".И се получава Къняз.Излишно е се обяснява какво следва.
    Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
    Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

Stormbringer написа
      Ами веднага след като трета палатализация е започнала да действа. А вече дали това е станало за година или по-малко, не може да се каже. Може никога да не е била произнасяна от славяните по начина по който я произнасят германците - зависи кога е преминала в езика. Така или иначе в момента в които думата е била записана, вече се е произнасяла като къненз.
      Ти сериозно ли не ме разбираш или шикалкавиш?
      Имам предвид, че за една година не може кьониг да стане княз! Ако е приета от Немско щеше да е кьониг Борис.

Comment

"къняс" - такава дума няма в старобългарския, пък ако щеш и със "з" да е накрая.

Думата е КЪН(ЕН)ЗЪ! Няма никакъв начин по който "ят" да се превърне директно в малка носовка!!!

Ти сериозно ли не ме разбираш или шикалкавиш?
        Имам предвид, че за една година не може кьониг да стане княз! Ако е приета от Немско щеше да е кьониг Борис.
        Ако е приета от Немско щеше да е кьониг Борис
        Ми може и да е била. Ти прочете ли какво съм написал или само отгоре-отгоре? Да не би думата да е писмено засвиделствана една година след контактите с немското княжество?

КЪДЕ? :twisted:
        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Има тъй като няма гръцки букви за ъ и я и канас може свободно да значи къняс.Това КЪН(ЕН)ЗЪ как доказа,че от него идва княз.
          Сега да продължим с унижожителния аналиp :aaa:
          Твърдите,че има славяни които не са чували за българите и откаде-накаде ще приемат прабългарска титла.
          Ама има и славяни които не са чували за германците.И е по-вероятно да приемат титла на една частично славянска държава,а не на немците с които имат непрекъснати войни.
          Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.

Comment

Има тъй като няма гръцки букви за ъ и я и канас може свободно да значи къняс
            Това ми се струва халтава работа, но почти нищо не знам по старогръцки, така че не мога да споря. Приемам, че е вярно, а тука има хора, които имат знанията да го потвърдят или отрекат. Но ти обясних, че то в КЪНЕНЗЪ просто не може да стане.

КЪН(ЕН)ЗЪ - просто това е старобългарската дума за княз - няма какво да доказвам - така си е била записвана навсякъде в старобългарските писмени паметници. А "кънензъ" се превръща в "княз", на едно друго място наречено РУСИЯ, вследствие на руската редакция на старобългарския
            Което мен ме обърка в началото на темата, понеже тази дума е не 1, а цели 2 пъти заемана в българския език. Трансформатор мисля че поясни прехода от руски в български пак някъде из темата.

Ама има и славяни които не са чували за германците
            Например?
            "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Stormbringer написа
              "къняс" - такава дума няма в старобългарския, пък ако щеш и със "з" да е накрая.

Думата е КЪН(ЕН)ЗЪ! Няма никакъв начин по който "ят" да се превърне директно в малка носовка!!!

Ми може и да е била. Ти прочете ли какво съм написал или само отгоре-отгоре? Да не би думата да е писмено засвиделствана една година след контактите с немското княжество?

КЪДЕ? :twisted:
              Как би се изписало canas от canasubigi с кирилски букви?
              И отгоре-надолу и по диагонал (двата диагонала всъщност), че и отдолу нагоре. Но даже за 50 години не може да се случи. Също така двете теории които подкрепяш се изключват взаимно.
              А отговорил си - не видях докато пишех.

Comment

Е,пак между къняс и "кънензъ" откривам повече прилика отколкото между "кънензъ" и кьонинг.Особено ако канес се чете кънес.Ей,ама е така е като някой езиковед каже нещо няма начин да греши.

Comment

Как би се изписало canas от canasubigi с кирилски букви?
                  Ми сигурно КАНАС и КАНАСУБИГИ. Нещо не ти схващам идеята, явно съм много тъп.

Също така двете теории които подкрепяш се изключват взаимно.
                  Кои две теории се изключват взаимно?

Но даже за 50 години не може да се случи.
                  Простичък въпрос..."защо"?

Е,пак между къняс и "кънензъ" откривам повече прилика отколкото между "кънензъ" и кьонинг
                  Ама човече, нали ти обясних това за приликите. По какво ти прилича повече? По това как звучи? Ми това е супер несериозно!

Comment

И къняс и "кънензъ" започват с "кън".Кьонинг започва с "Кьон".Кьонинг завършва на "инг".Къняс,може да се чете и канес(я си изменя в е) завършва на няс,нес.Къненз завършва на ензъ,енз.Според мен разликата между з и с е по-малка отколкото между инг и енз,ензъ.

Comment

Аз се отказвам от участие в тая тема...нищо продуктивно не излиза от цялата работа, всеки си навива на своето и така...аз каквото имах да казвам, казах.

Comment

???????Ако можете да докажете,че теорията която подкрепям е грешна,няма да споря.Както направих при темата "Дали Никифор е превзел Плиска".Ама засега за нея има повече основания отколкото за германския произход.А това,че някой езиковеди приемат за по вероятно княз да идва от Атлантида отколкото от прабългарите,не е моя работа.

Comment

Титлата "княз" има латински произход

Не се карайте. Всъщност титлата канас е латинска. От лат. canis (куче). Към него е добавено българското убий го, или убий ги (за мн. ч.). Т. е. титлата е убий кучето, или убий кучетата. Това е титлата, носена от върховния прабългарски жрец, какъвто е бил ханът (архонтът). Знаем, че прабългарите са убивали кучета и са гадаели по вътрешностите им. Тази титла отговаря на римското pontifex maximus (върховен жрец), което традиционно е носено от римските августи през езическия период. Иначе не може да се обясни тавтологията в надписите "канасубиги Омуртаг, от бога архон". Хем канасубиги, хем архон. Правилният превод трябва да е "кучеубиецът Омуртаг, от бога владетел", или "върховният понтифекс Омуртаг, от бога владетел".
                          Потвърждение за това намираме в титлата на по-късния български цар Йоан (Калоян). Той е носел гръцката титла σκυλι (куче). Т. е. Скило Йоан (Кучето Йоан, император на българи и власи).
                          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 18-03-2008, 00:14.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Stormbringer написа
                            Аз се отказвам от участие в тая тема...нищо продуктивно не излиза от цялата работа, всеки си навива на своето и така...аз каквото имах да казвам, казах.
                            Абе, ще дойдеш и ти на моето, ама .........

Comment

владетелят на шумер, тук има езиковеди и те достатъчно ясно ти обясниха колко несериозни са постовете ти. Упорството ти не се възприема добре. Още повече, че желанието ти да сравняваш думи само по звучене е абсурдна и това би трябвало да е ясно за всеки потребител, желаещ да пише на тези форуми.
                              XV mile the sea brode is
                              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

И къняс и "кънензъ" започват с "кън".Кьонинг започва с "Кьон".Кьонинг завършва на "инг".Къняс,може да се чете и канес(я си изменя в е) завършва на няс,нес.Къненз завършва на ензъ,енз.Според мен разликата между з и с е по-малка отколкото между инг и енз,ензъ.
                                След това твое доказателство, Владетелю, едва ли ще съм в състояние да те убедя в каквото и да било. Все пак ако ти е интересно опитай се да проследиш цялата тема, нищо че стана огромна. Нищо повече не мога да кажа от това, което вече съм казал. Това е за последно.

Абе, ще дойдеш и ти на моето, ама .........
                                По-бавно загрявам

Comment

Working...
                                X