Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Седемте славянски племена

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

resavsky написа
    Какво казва Теофан в тази връзка?
    Теофан:
    “... Като видели, че мястото е много сигурно - отзад поради реката Дунав, отпред и отстрани поради теснините и Понтийско море, и след като покорили измежду намиращите се там славянски племена т.нар. седем племена, поселили северите от предната клисура до Верегава [вер. Ришкия проход] към източните части, а към юг и запад до Авария останалите седем племена, които плащали данък.

Никифор:
    “... и когато видели, че мястото е укрепено и осигурено отвсякъде, и от реката и от непреходимата местност, установили се тук. Те покорили и славянските племена, които живеели наблизо, и заповядали на едните да бранят земите, които граничат с аварите, а на другите да пазят земите, които са съседни на ромеите.

resavsky написа
    През 7 век ромеите предприемат доста повече кампании срещу аварите но значи ли това че именно аварите са били доминиращото население?
    За кратко аварите са били настанени в Малка Скития като федерати, но после са се преселили в Панония. А кампаниите са по-скоро аварски срещу ромеите, а не обратното.
    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 23-02-2008, 12:29. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

RIZAR написа
      Може ли да пусна тема по въпроса с ПРАСЛАВЯНСКИЯ ЕЗИК????
      Ще пусна някои мения изказани от различни специалисти,които откривам в книгата на американския езиковед по сравнително-исторически езици проф. Хенрик Бирнбаум.Книгата с която разполагам е на руски.
      Пусни, щом искаш, но не знам какво общо има това с твоята, хм..., теория за готите.

Comment

Моля някой да я пусне,защото аз тука нещо пак съм объркал схемите.пак нямам и редактор.
        Ще пиша на руски да не губя време.
        например А.Сенн казва:
        1.Дославян и добалтов невозможно выделит из праиндоевроепейкской язиков и народов.
        2.Существование /во втором тисичилетие до н.е. отделной общности,все еще гоеворящейна праиндоевропейском,но состоящей толко из предков праславян,прабалтов и прагерманцев
        3.Ета дославяно-баслто-германская общност прекратила свое существование после ПЕРСИДКСОГО вторжение примерно1000-500г. Добалти били оттеснени к северу от Припятских болот и оказалисв абсолютней изолацей,не имея контактов с другими..Дославяне били покорени ,оккупироавни и управлялис в течение некоторго времени персами и стали праславяни.

Comment

Теофан има и алтернативен превод / това вече сме го обсъждали/ но само от това ли съдиш за доминиращите славяни?

Comment

За такъв аз признавам и арх.Атанасий /Бончев/ от него е единствения речник на Църковнославянски език.

Comment

Ризар , руския ти е отвратителе - не пиши на него. Превеждай на българснки - няма да загубиш много време, а и след това няма да загубиш времето на другите докато те разшифроват какво си написал.

И да те питам един личен въпрос, който отдавна ми се върти в глават -случайно да учиш или си учил в Семинарията или Духовническа школа? Прави ми впечатление обширното познаване на религиозните деятели и текстове.
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
              きさまはしんでくださいませんか
              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Импреаторе,виж тук
                "и след като покорили" за този израз има изписани ТОНОВЕ МАСТИЛО.Ти обаче твърдо го поставяш "покорили",ами ако са "поставили ги под договор".
                Ето това е некоректно,но ти обвиняваш мен.И става игара аз срещу тебе.Не ми се играе,имаме по важни задачи,моля те съсредоточи се над тях.

Нямам време за "ы" ще ми отнеме цяла вечност да си играя на прехвърляне,прощавай.

Това е много личен въпрос и е в разрез с анонимността на форума.Апропо, аз ти отговорих.
                Last edited by RIZAR; 23-02-2008, 12:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Е анонимността на форума не е правило а личен избор - щом не искаш да се представиш по подобен начин (тва е право на личен избор).

И все пак пиши на български ако преписваш от руски книги и няма възможност да скопираш текста точно - наистина много трудно се чете. Аз съм руснак и пак се затрудних.
                  Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                  [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                  きさまはしんでくださいませんか
                  [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Ресавски, а от какво да съдя? Начинът на живот на славяните е бил такъв, че археологията трудно може да представи доказателства в това отношение.
                    Според мен най-силното доказателство си остава славянския език. Не е нормално намиращото се тук население - прабългари, готи, траки, каквито и да са били изведнъж да проговорят на славянски при положение, че са били по някакъв начин доминиращи над славяните - като брой, култура и т.н. Ако някой се втурне да доказва, че този език всъщност не е славянски, макар че самите българи си го наричат "язик словенски", ще трябва да обясни идентичността на този език с руски, полски, сръбски, румънски ( до 14-ти век ) и т.н.
                    "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

RIZAR написа
                      Моля някой да я пусне,защото аз тука нещо пак съм объркал схемите.пак нямам и редактор.
                      Ще пиша на руски да не губя време.
                      например А.Сенн казва:
                      1.Дославян и добалтов невозможно выделит из праиндоевроепейкской язиков и народов.
                      2.Существование /во втором тисичилетие до н.е. отделной общности,все еще гоеворящейна праиндоевропейском,но состоящей толко из предков праславян,прабалтов и прагерманцев
                      3.Ета дославяно-баслто-германская общност прекратила свое существование после ПЕРСИДКСОГО вторжение примерно1000-500г. Добалти били оттеснени к северу от Припятских болот и оказалисв абсолютней изолацей,не имея контактов с другими..Дославяне били покорени ,оккупироавни и управлялис в течение некоторго времени персами и стали праславяни.
                      Всъщност какво доказваш с това, освен несъмнения факт, че германските, славянските и балтийските езици са индоевропейски? Ще те разочаровам, ама хората са открили топлата вода преди теб. На практика процесът не е толкова прост - от балто-славяно-германската общност първо се отделят германските езици, а балтославянската общност продължава съществуването си още известно време. Това се вижда от по-близкото родство между славянските и балтийските езици, отколкото това между славянските и германските.

Comment

Стормбрингер каза: "Ресавски, а от какво да съдя? Начинът на живот на славяните е бил такъв, че археологията трудно може да представи доказателства в това отношение.
                        Напълно съгласен,но все пак Ст.Станилов издаде една дисертация по въпроса със славяните,но той 5 пъти си мени позициите,а пък после мина в "Атака",а е в редколегията на "Нова Зора".Атака пък залага на Зиези и Г. Ценов,апропо да го споменаваме ли ??
                        Доколкото разбирам ,зад РЕСАВСКИ се крие Цветелин Степанов и ,или Пл.Цветков ,здравей.
                        Нали знаете,че има и такава книга "Славяни ли са българите".??

Вижда се това ,че готите и славяните са говорели един и същ език.
                        Last edited by RIZAR; 23-02-2008, 13:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Доколкото разбирам ,зад РЕСАВСКИ се крие Цветелин Степанов и ,или Пл.Цветков ,здравей.
                          Тия работи не може ли на ЛС? Ти сам не искаш да разкриеш самоличността си, а без свян се опитваш да разкриваш чуждата.
                          "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Рицаре успя да ме размееш.Разгледай профила ми / ако желаеш/ или по добре се съсредоточи върху темата.

Comment

Извинявам се. Трябваше да кажа някой който симпатизира на тях.

Comment

RIZAR написа
                                Вижда се това ,че готите и славяните са говорели един и същ език.
                                Напълно съм съгласен - преди три хиляди и кусур години славяни и готи са говорили на един и същ език (и, вероятно, не са се самоназовавали "анти", "венети", "склавини" и "готи" ). Да, но по мои спомени ние говорехме за 6-7 в. след Христа, което по мои изчисления е преди 1300-1400 години.

Comment

Working...
                                X