Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къде е северната граница при цар Иван Шишман?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

рицар какво излиза тогава според теб че през 1380 година сибиу е част от българия.но той не е ли доста навътре в румъния ако той е бил част от българия това значи че влахия тогава е васална на българия.пък и сибиу май е в трансилвания и тогава не е ли унгарско владение а не влашко или българско

Comment

Честно да Ви кажа и аз страшно го искам ,но засега ще трябва да потърпим.
      Ако някой може да потърси тук:
      -Lelewel,J. Itineraire brugeos de la findu XIVe s. : GEOGRAPGIE de Moyen Age, etidiee par J.Lelwel,Bruxelles 1857,281-308
      Има го и в едно полско списание:
      -Onomastica,Rocznik VI,1960,111-119
      също
      Тapcowa-Zaimowa,Variorum Reprints,London,1979,NeXXIII
      Тъпкова,вече е бабичка,но ако искате мога да я потърся и да видим ,какво ще излезе друго....

Мисля ,че е трудно да се говори за български владения ,но тъй като аз възприемам Влашката формация за българска поне до 17-век.Мога да кажа,че българите в Трансилвания са бленували за своята страна.Тоест имаме ярък пример,как в паметта на хората се е съхранила представата за Отвъддунавска България.
      Last edited by RIZAR; 22-02-2008, 15:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Последното наистина не е изключено. Но е възможна и просто грешка на преписвача/съставителя на итинерария.
        Сибиу (Херманщад) е основан от германски преселници в края на XII век. Те са били поканени, както и малко по-късно рицарите от Тевтонския орден, от маджарските крале за охрана на границите на кралството срещу чужди нашественици (в случая- куманите). За този град е сигурно, че не е влизал нито в границите на България, нито на Влашко.
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
          За този град е сигурно, че не е влизал нито в границите на България, нито на Влашко.
          хм, тука пак излиза наяве въпросът с митниците... дали нашите не са използвали нещо като офшорки?
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

tonev написа
            хм, тука пак излиза наяве въпросът с митниците... дали нашите не са използвали нещо като офшорки?
            Аз ли нещо неясно съм се изразил или просто не мога да ти разбера мисълта и връзката й с моя пост :sm186:

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
              Аз ли нещо неясно съм се изразил или просто не мога да ти разбера мисълта и връзката й с моя пост :sm186:
              дали само номинално някои градове не са декларирали че са български, вместо примерно унгарски? за да се възползват от по - ниски данъци, такси и т.н. иначе просто няма логика...
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Имам чувството, че написах тук нещо преди малко:

А) Васално Влашко царство
                Б) Формално (де юре) България на север от Дунав
                В) Пълна независимост на отвъддунавските територии.

Предполагам, че това изчерпва в значителна степен вариантите. Последно, кой от тях е установен?
                Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Влашко царство - такова животно никога не е имало.Даркас прави разлика между царство,кралство и воеводство.

Comment

tonev написа
                    дали само номинално някои градове не са декларирали че са български, вместо примерно унгарски? за да се възползват от по - ниски данъци, такси и т.н. иначе просто няма логика...
                    Принципно не е изключено за Сибиу (градът сигурно се е ползвал с широка автономия, а и населението му се различава от околното), но е малко вероятно.

Darkas написа
                    А) Васално Влашко царство
                    Б) Формално (де юре) България на север от Дунав
                    В) Пълна независимост на отвъддунавските територии.

Предполагам, че това изчерпва в значителна степен вариантите. Последно, кой от тях е установен?
                    Последният

Comment

ГАЙ каза:"Последното наистина не е изключено. Но е възможна и просто грешка на преписвача/съставителя на итинерария.
                      Сибиу (Херманщад) е основан от германски преселници в края на XII век. Те са били поканени, както и малко по-късно рицарите от Тевтонския орден, от маджарските крале за охрана на границите на кралството срещу чужди нашественици (в случая- куманите). За този град е сигурно, че не е влизал нито в границите на България, нито на Влашко."
                      Абсолютно съм съгласен.
                      Както казах по горе:"
                      Мисля ,че е трудно да се говори за български владения ,но тъй като аз възприемам Влашката формация за българска поне до 17-век.Мога да кажа,че българите в Трансилвания са бленували за своята страна.Тоест имаме ярък пример,как в паметта на хората се е съхранила представата за Отвъддунавска България."
                      Затова аз непременно да се направи преоценка ,на житието на Ян Хуняди,все пак на човека му се ставало цар на България,не казвам непременно ,че е бил българин/секел,маджар,саксонец,влах,славянин-възможни корени/,но все пак ,човека прави 10 кампании в България срещу османците.
                      Както и възможността в Трансилвания ,да са останали ,макар и незначително количество православни българи и власи.

Освен това моля пуснете титлите на Мирчо,май беше херцог на нещо Фогараш и ... не помня ,дайте да проверим???

Аз, Йо(ан) Мирчо, велик воевода и самодържавен господар на цялата земя Угровлашка1 и Запланинска2, още и на татарските страни, херцог на Амлаш и Фагараш и на Северинския банат, господар на двата на бряга по целия Дунав, дори до великото море и на града Дръстър Самодържец3; дава Господството ми това оризмо4 на Господството ми на молителя на Господството ми поп Никодим, та никой да не се посмее да се изкуши да лови риба по Тисманската река или да си пасе какъвто и да е вид добитък, (в района) започваш от село Тагор дори до Планините. Но тъкмо калугерите да са свободни да ловят или манастирския добитък да пасат. А друг ничий добитък да не смее да ходи да паса без разрешение на манастира. Който пък би се изкушил от великите и малки боляри да пристъпи това оризмо на Господството ми, то такъв да е проклет от пречистата Богородица и от всички светии и богоносни отци и Никодимовата клетва да имат. Този и от Господство ми ще получи голямо зло и оргия. Но всеки да се придържа към повелята … на Господството ми. И тогава беше годината 69165, ден 16, идвайки Господство ми в Северин, да се срещна с краля6, та дойдох в манастира през месец ноември, 23 ден с всички игумени манастирски и с всички боляри на Господството ми, както и жупана Брато, да му е Хотарник. Понеже беше и той съдец7 на Жулю.

БЕЛЕЖКИ:

1. Влашко се подразделяло на Угровлахия, Мавровлахия и Росовлахия.
                      2. Нарича се още Седмоградско или Трансилвания. Тъй като във Влахия през Х²Vв. българският език е бил официален е използвана българската дума „Запланинска”, „Задпланинска”.
                      3. В други грамоти се срещат също: в грамота от 1399г. ” велик воевода и господин по Божия милост и боже дарование обладаващ всички Угровлашки земи и Запланинската страна и двата бряга по целия Дунав дори до великото море и на град Дръстър владелец”; а в договора с полския грал Владислав от 1390г. се титулува „Mircisus dei gratia woyvoda Transalpinus, Ffogoras et Olmas dux, Severini comes, terrarun Dobrodicii despotus et Tristi dominus”. Повече за титулуването на Мирчо вж. К. Иречек, История на България”, С.1978,стр. 395-396; Кърджалов, „Влашкият княз Мирчо и Добруджа според неговите грамоти”, ГСУИФФ, XLII, 1945/1946, стр. 3-77.
                      4. Оризмо – повеля.
                      5. От Рождеството на Христа – 1406г.
                      6. Сигизмунд ² (Sigismund, Zsigmond, Zikmund, Жигмунд, Шемгон) (15.02.1368-09.12.1437), унгарски крал (1387-1437) и император на Свещената Римска империя на германския народ (1410-1437)
                      7. Съдец или още изправник – управител на административно-териториална единица.

Ето го нашето нещо :"и Запланинска2, "
                      Last edited by RIZAR; 23-02-2008, 12:55. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Мисля ,че е трудно да се говори за български владения ,но тъй като аз възприемам Влашката формация за българска поне до 17-век.Мога да кажа,че българите в Трансилвания са бленували за своята страна
                        Няма такова нещо. Прочети за живота и личността на Григорий Цамблак - там има доста сведения за периода от края на 14-ти и началото на 15-ти век и изгнанието му във Влашко.
                        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Мисля ,че това му е апанажа даден от унгарския крал.
                          Т.е. по едно време власите са били васали ,хем на българите ,хем на унгарците.
                          Затова и сега са двойно повече и от нас,и от маджарите.

Няма такова нещо. Прочети за живота и личността на Григорий Цамблак - там има доста сведения за периода от края на 14-ти и началото на 15-ти век и изгнанието му във Влашко.
                          Ясно е ,че поляците са завладели/поставили под договор/ Молдова още през 1359г..Кажи ми кои са били челниците на молдовския княз,а аз в понеделник ,ще ти пусна сведения за най-известния от тях.
                          Last edited by RIZAR; 23-02-2008, 12:59. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Румънска карта на максималното териториално разширение на Влашко при Мирча чел Батрън.

Частта от Трансилвания, която е управлявал Мирчо, му е била предоставена като фиеф от унгарските крале, подобно на Северинския банат. Те са си ги взимали обратно, когато са желаели това (пример: Пипо Спано, т.нар. Филип Маджарин, който е управител на Северин под пряката юрисдикция на Буда).

Comment

Ясно е ,че поляците са завладели/поставили под договор/ Молдова още през 1359г..Кажи ми кои са били челниците на молдовския княз,а аз в понеделник ,ще ти пусна сведения за най-известния от тях.
                              Не поляците, Рицар, не поляците. През 1359 под контрол я поставя влашкият воевода Богдан. При което настъпва краят на унгарската хегемония в този район.
                              "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

guy от кой период е това разширение в добруджа понеже аз знам че те наистина са се разширили за известно време в добруджа след като сме покорени от османците.но доста бързо османските турци са си върнали добруджа.май беше по време на нашето въстанние от началото на 15 век периода когато константин и мирча стари освобождават видинското царство и части или цяла добруджа през 1404-1406 година
                                Last edited by ; 23-02-2008, 14:10.

Comment

Working...
                                X