Да, най-общо казано в края на 14 и нач. на 15 век.
Къде е северната граница при цар Иван Шишман?
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история -
Moldova е основана от "някой си" Драгош/1352-1353/,който слязъл от Мармарош и заел Молдова.Който смятат за васал на маджарите,но Богдан през1359-1360 превзел Молдова и именно той се смята за основател /1360-1364/.
Поляците,прав си идват по късно 1386/7г.
Дай ми нещо за Цамблак,да не ровя,но трябва да ти кажа датировките за него са много спорни и руснаците още го мислят за униат,какъвто той не е.Comment
-
Какво общо има това с темата, по дяволите?!?!?RIZAR написаMoldova е основана от "някой си" Драгош/1352-1353/,който слязъл от Мармарош и заел Молдова.Който смятат за васал на маджарите,но Богдан през1359-1360 превзел Молдова и именно той се смята за основател /1360-1364/.
Поляците,прав си идват по късно 1386/7г.
Дай ми нещо за Цамблак,да не ровя,но трябва да ти кажа датировките за него са много спорни и руснаците още го мислят за униат,какъвто той не е.A strong toun Rodez hit is,
блог за средновековна балканска историяComment
-
Към ГАЙ:
какво е това жълтото петно "Омлас" на картата, къде е Сибиу ,на тази карта,можеш ли да ме ориентиташ по-добре???
Да малко се отклонихме ,говрим за границите и доказваме,че Иван Шишман ,не е владеел Молдова,моля извинявай.Comment
-
Мисля, че се пада между Омлас и Фогараш, но не съм 100 % сигурен.RIZAR написаКъм ГАЙ:
какво е това жълтото петно "Омлас" на картата, къде е Сибиу ,на тази карта,можеш ли да ме ориентиташ по-добре???.
Я-я, виж ти, то какво било :o :sm186:RIZAR написаДа малко се отклонихме ,говрим за границите и доказваме,че Иван Шишман ,не е владеел Молдова,моля извинявай.A strong toun Rodez hit is,
-
Напълно противоположно на насоченоста в темата, имам един въпрос.
Винаги ми е правело впечатление Шишман-Şişman в името на Цар Иван Шишман. Понеже на турски Шишман се превежда, като дебел, дебелия, пълния.
Това е някакво съвпадение, или получено в последствие?
Ако модераторите счетат питането ми за неуместно, моля да бъда трит.Last edited by Kaplan; 01-02-2010, 22:55.Comment
-
ОТ
Счита се, че Шишмановата династията е от кумански произход. Първият известен представител е видинския деспот Шишман, който през 1291-1292 г. води неуспешна война със Сърбия. Куманският език се включва в групата на източните тюркски езици. За най-близък от сега съществуващите езици се приема езика на кримските татари.
Comment
-
A strong toun Rodez hit is,
-
Прочетох статийката на П.Павлов. Значи при всички положения можем да считаме българският сюзеренитет над Влашко до 1395 г. за исторически факт. Така излиза.Comment
-
Мене ме притесняват доказателствата за паралелния маджарски сюзеренитет над Влашко, които принципно са по-многобройни от изложените от Пламен Павлов за българския. Точно заради това още преди 2-3 години се опитах да намеря различно обяснение на документа, в който се споменава "вамеша" на "цар Александър" в Рукър.A strong toun Rodez hit is,
-
А какво пречи на войводите да сменят владетеля както им изнася (виж например генуезците, даже италия като цяло които през 11-15век стават васали на когото се сетиш през 1-2г.). Вероятно и Българският и Унгарският сюзеренитет в периода 14-15век е доста относителен - нещо подобно на парадокса Венеция която номинално е васал на Империята и/или Арагон които номинално до края на XIII век мисля се водеше васал на краля на Франция
Изобщо това че някои е бил васал на някого изобщо не означава че е част от държавата му (поне такава е концепцията в средновековието васалът даже има право да му обявява война - в западноевропейската концепция), аналогично Търновските царе са сюзерени часто то северна и голяма часто то южна българия и номинално над Добруджа и Видин което обаче не означава че Добротица и Иванко, както и Страцимир воюват в защита на Търновските земи. Същата ситоация имаме и век и половина по рано по времето на Борил (Стрез си е направо независим владетел), както и след това при Константин Асен, Тертеровци и т.н.
Вероятно реалната власт на Царя се е разпростирала в централна-северна българия или в най-добрият случай на север от балкана и на юг от дунава (с няколко стратегически крепости на север от дунава) - визирам периода след втората половина на XIII векComment
-
Именно това предполагам - че сюзеренитетът е бил доста относителен и в двата случая, та се налага маджарите да нахлуват многократно южно от Карпатите, а вероятно и Шишман да убие Дан войвода.A strong toun Rodez hit is,
-
Също като Ги дьо Монферан и аз не смятам, че има васални задължения на Раду към Шишман, а по-скоро става дума за някакъв друг тип отношения.
Но инак по самата логика на феодалното право не е невъзможно един васал да има двама сюзерени за различни части на владенията си или пък да бъде васал само за част от територията, която владее, а в друга да е пълен суверен. Могат да се изредят много примери за двойно васалство и за положение едновременно на васал и на суверен, но не му е тук мястото. Това е познато главно в Западна Европа, но в късното Средновековие и още повече в район, свързан и с католическа Унгария не е напълно невъзможно тъкмо такова да е положението на влашкия воевода.
Всъщност напълно изключвам възможността влашките воеводи да са васали на Шишман (което не пречи той все пак да се меси според ограничените си възможности в страната им). Според мен воеводата Раду разполага с пълен суверенитет във Влашко и има някакви митнически споразумения с Шишман (който може и погрешно да е наречен "Александър", ако по-рано са съществували подобни споразумения и с баща му). Дан очевидно е в ужасни отношения с Шишман. Мирчо/Мирча пък е васал на маджарския крал конкретно за онези владения, които държи като фиеф от унгарската корона (както личи и от картата по-горе) като смятам, че разполага с пълен суверенитет във Влашко. А ако не бъркам, този воевода се намира и в лоши отношения с деспот Иванко (който изглежда също е напълно независим от Шишман и по-обвързан с византийската политика отколкото с българската).
Изключвам възможността Шишман да е наложил сюзеренитета си над Мирчо/Мирча. Самият Шишман е във все по-затруднено положение и в един момент става османски васал (хараджлия). Не че няма случаи и на многостепенно васалство, но това положение е въпрос и на реални възможности. Като пълен суверен Шишман все пак би имал по-реални възможности да поддържа сюзеренитета си над Мирчо/Мирча отколкото като (все по-притискан) хараджлия на Мурад и Баязид.
Но по тези въпроси не бива да се навлиза в смели предположения. В крайна сметка феодалните институции на Балканите нямат онова дълго развитие и традиции като във Франция или Германия.Last edited by gregorianus; 08-03-2011, 19:13.Comment
-
Адмирирам последните две изречения, защото това дава и е дало прекрасен повод за безброй спекулации!A strong toun Rodez hit is,
-

Да така е!!!
gregorianus, а като плаща данък и е васал на Султана да не би самият той да няма васали?
Има не само реално но и номинално васалство - виж например Венеция и Генуа. Доколкото си спомням (само периода ми убягва) първата е Васал на Византия, Васал на Патриарха на Аквилея (васал на императора на СРИ) , което пък грам не и пречи да си води война с предходните и да има васали, които също са васали на императора а понякога и на папата, с Генуа по спомени ситуацията е още по-сложна тя сменя васалната си принадлежност като носна кърпичка. Да не би и Г.Teртер които е васал на татарите, да не е сюзерен на шишмановци които по-същество са си независими владетели
Доколкото си спомням аналогична е историята и със сърбите които през година сменят васалитета (Унгария и Византия) в зависимост от конкретното съотношение на силите.Comment
Comment